|
|
- istatistik, ekonomi ve matematikin birleşmesiyle oluşan bilim dalı. aynı zamanda üniversitelerde lisans programı olarak okunan bir bölüm. eşit ağırlıklı puanla öğrenci alsa da, sayısal öğrencileri terih ettiğinde de puan kaybetmeden 0.8 katsayısı ile yerleştirilmektedir.
- insan ömrünü kısaltma konusunda çok başarılı bir 3. sınıf iktisat dersi.
- bu bölüme girenlerle, istatistikistatistikistatistik.. şeklinde istatistiğin arka arkaya söylenmesi ve tempo tutulması suretiyle dalga geçilebilir..halbuki yanlıştır.*
(smg, 09.04.2006 03:44 ~ 03:45)
- aslında güzel başlar ekonometri okumak.iktisat fakültesinde bulunan diğer bölümlerden fazla farklı gelmez ilk seneler.zaman geçer, ekonometrinin gerçek yüzü ortaya çıkar.istatistik sarar dört bir yanınızı ve matematiğe dayar sırtınızı yaşar gibi yapar devam edersiniz.diğeleri çalışacağı dönemi veya bulacağı işi hayal ederken, ekonometriyi bitireceğiniz günün hayali size fazlasıyla yetecektir.
(bkz: ben bugün bunu gördüm)(kospiti, 09.04.2006 14:29 ~ 14:30)
- matematikle arası iyi olmayan insanların bitirmekte çok zorlanacağı bölüm.ayrıca öss de puanları gün geçtikçe yükseldiğine anlam verilememekte,sonuç olarak bilimsel olarak çalışma alanının çok az olduğu,mezun olduktan sonra iş alanlarının yetersiz olması ve diğer iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarından kabaca çok farklı muamele görmeyen bir bölümdür.öyleki 2006 kpss yerleştirmelerinde sadece 3 ekonometrist aranmaktaydı.
- dokuz eylül üniversitesinin iktisadi idari bilimler fakültesinden bir bölüm.
kendisi iktisat teorisinin yetersiz kaldığı yerlerde karşımıza çıkar.
istatistiği de kullanır.
matematiği de kullanacağınızdan ileri matematiğine kadar gösterilir.
iktisatı, istatistiği ve matematiği ilk sınıflarda sallamayan şahıs bu bölümde son yıllarına geldiğinde zorlanmanın ötesine geçebilir.
(bkz: hata terimi)
- iyi bir matematik temeliniz olmadan istatistik almış ve kalmışsanız, üzerine bir de matematik, istatistik ve de ekonometriyi aynı dönemde almanız gerekiyorsa bu derslerin üçünden de kalırsınız büyük ihtimalle. eğer ki mutlaka geçmek zorunda olduğunuz bir ders varsa bu üçü arasında en son ağırlık vermeniz gereken derstir diyebilirim.
ekonometri için en güzel tanım zannımca şudur:
ekonometri; istatistik ve ekonomi bilen matematikçilerin üstesinden gelebileceği bir alan olmakla beraber salt matematik, istatistik ya da ekonomi bilen birinin kesinlikle bulaşmamsı gereken daldır.
ayrıca bir ekonomi öğrencisinin okulunun uzaması için en geçerli nedendir.
- ne olduğunu bilmeden yazdığım, denk gelince okuduğum, okudukça illet olduğum bölüm.evet görünürde diğer iktisadi idari bilimlerden farkı yoktur' ama gelin onu ev arkadaşı işletmede okuyan ekonometrist adayına sorun 'denesi istatistik ve matematik silsilesinin insanın etrafını sarmasıyla içinden çıkılmaz hal alan bölüm.ayrıca diğer iktisadi bilimlerden farkını bir örnekle açıklamak istiyorum.
ehem ehem !başlıyorum sessizlik.
efendim parayı insan olarak düşününüz .bu paranın gönül işlerinin nereye ne amaçla gideceğini nereye giderse daha mutlu olacağını işletme inceler(simsar).bu paranın na yaparsa daha verimli olacağını günde kaç saat koşarsa ertesi gün en az emekle en büyük kondüsyonu sağlıyacağını iktisat belirler(antrenör). ama o paranın kan şekerini ,kolesterolünü,tansiyonunu, nabzını ,hatta gözünde ne rahatsızlık olduğunu ekonometri inceler.kısacası memur olacaksan zaten gel bu bölümü yazma öss gazisi .sen paranın doktorusun ne işin var kpss ile memurlukla yazık değil mi emeğine .işin kutsal senin.(bu devirde sırtını devlete dayamak lazım o başka)
(bkz: kpss)
- en kısa ve de türkçeleştirilmiş haliyle;
okul uzattırgacı
- ömür törpüsü.
ah ben bir bulursam o lisede gittiğim dersanenin rehber hocasını istatistiksel yöntemlerle işkenceler yapacağım yeminimdir.
ya halbuki ben yıllardır tutturmuştum bir türkü siyaset okucam diye nedir yani niyedir akıl çelmece? ne oldu? tercihlerde hata yapınca çat diye ekonometri çıktı karşımıza iyidir hoştur dedik çift anadal dedik her lise mezunu üniversite kazanmış gencin hayallerinde olduğu gibi.
lakin o da nesi? ilk yıl yok türk diliydi yok hukukun temel kavramlarıydı gibi iktisat fakültesi derslerinden sonra çıktı foyası meydana. yöneylem araştırmaları, proje analizi, daha ikinci sınıf istatistiğini veremeden çok değişkenli istatistik, matematiksel istatistik, matematiksel iktisat, uygulamalı ekonometri( sanki uygulamasız olanını öğrendik)....
sonuç ortada. mezuniyet ümitlerinin tamamını tüketmiş, okula ek bina önünde cıbır kesmek, kampüsün yemyeşil bahçesinde oturup popo büyütmek amacıyla okula gelen, her yıl aldığı derslerin notlarını tekrar tekrar toplamaya çalışan, "bu gece yatayım yarın kalkıp çalışırım"cı bir genç.
kaçıcam buralardan
- hipotez testi konusuyla uğraşan iktisat dalıdır.ömür törpüsüdür.
- insanı, hayatı boyunca binlerce defa bu bölümü nasıl bir psikolojiyle yazdığını düşündüren bölüm.
- yaz okulları ile birlikte 1 sene uzatarak mezun olduğum bölümdür. kpss sınavlarında en az aday sayısına ve en düşük aritmetik ortalamaya sahiptir. 2007-kpss sonuçları sayısal verilerine baktığımızda iktisat bölümünün aritmetik ortalaması 0008.22782721, aday sayısı 57540, işletme bölümünün aritmetik ortalaması 0005.06498113, aday sayısı 56015 iken ekonometri bölümünün aritmetik ortalaması 0000.58899733, aday sayısı 21052'dir. iktisatta yaklaşık 8, işletmede 5 ekonometri de ise 0,6 soru doğru cevaplanmıştır.
bu sonuçları değerlendirdiğimizde ortaya şu sonuç çıkar: kpss'de sorulan sorular ile ekonometri bölümünde anlatılan konular birbirlerinden bağımsızdır. bu yüzden ekonometri adaylarının kpss'deki başarıları düşüktür.
- matematikçilerin iktisat bilimine merak salması sonucu ortaya çıkmıştır. iktisat bilimini doğa bilimlerine bir adım daha yaklaştıran bir disiplin olarak görülebilir. şöyle ki iktisatın, bir bilim dalı olarak mı yoksa bir sanat dalı olarak mı kabul edilmesi gerektiği uzun zamandır tartışma konusu yapılmıştır. bunun temel sebebi olarak, iktisat biliminin, doğa bilimlerinden farklı olarak kesin yasalara sahip olmaması gösterilmiştir. fakat istatistiksel ve matematiksel tekniklerin iktisadi meselelere uygulanması ile birlikte iktisat biliminin eli kuvvetlenmiş ve iktisat, doğa bilimlerine bir adım daha yaklaşmıştır.
- istatistiksel verileri iktisadi teoriyle yorumlayıp ekonometrik tahminler yapmayı amaç olarak belirlemiş bilim dalı ve dört yıllık bir lisans programıdır. bu bölümü bitirmek için harcanan çabanın tek karşılığı verilen diploma olacaktır, o da maalesef pek işe yaramayacaktır. (ayrıca kişiselleştirirsem de; otuz bir dersi vermeyi başarırsam bu sene sonunda bitirecek oldugum bölümdür.)
(bkz: allah belasını versin)(tamam, 22.09.2007 02:50)
- sözlükteki çaylaklığımın düşmemesi uğruna kalacağım ders.
- dördüncü alınışta dahi hem vizeden hem finalden sıfır alınabilen ders. iktisat öğrencisi olarak ilk aldığımda ekonometri bölümü ikinci sınıfa giden bi arkadaşımdan beni çalıştırmasını rica etmiştim fakat onlar bile üçüncü sınıfta başlıyolarmış ekonometriye, hayırlısı beşinci sefere..
- zor bir bölüm olduğunu söyleyerek başlamak en iyisi sanırım.
bu bölümdeyseniz eğer, "ne yapmaya çalışıyoruz biz?" sorusu aklınızdan çıkmaz. garip formüller peşinizi hiç bırakmaz. matematikle, istatistikle ve de iktisatla haşır neşir olmanız, hepsini iyi bilmeniz gerekir.
tercih etmeden önce bir kez daha düşününüz.
|