yıllardan beri insanlarımızın 50-100 bin tl daha ucuza alabilmek için saatlerce halk ekmek bayilerinin önünde beklediği,ülkemizin ne gibi bir durum içinde olduğunu özetleyen, temel gıda maddesi...
sadece bizim kültürümüzde mi var bilmiyorum ama ekmeğin sayıyla verildiği günleri yaşadığımız için olsa gerek yerde görüldüğü an yüksekçe yere (basılmayacak bir yer) kaldırdığımız, masada her bir kırıntısını tek tek yemessek arkamızdan ağlanacağı söylenilen, parası için alın teri dökülen; (bkz: nimet).
zengin ve ya dünyadan haberi olmayan tiplere fiyatı sıkça sorulan,türk insanının ana gıda maddesi.makarna dahil her türlü gıda ile yenir.(adamın tekine baklava getirmişler,"hani bunun ekmeği" demiş.)
kim demişse demiş,orası o kadar bağlamaz,ana fikre bakmak lazım.
en lezzetlileri, mısır ekmeği ve çöven ekmeğidir.. hele de mısır ekmeği balığın ve etin yanında muhteşem olmaktadır...
an itibari ile çöven ekmeği (sağolsun babam memleketten yollamış kargoyla) ile çokokrem arasındaki birleşmenin muhteşem sonuçları hakkında deneyler yapmaktayım
kepeklisiyle kepeksizi arasında sanıldığının aksine çok da fazla kalori farkı olmayan gıda. hani bazı kadınlar rejim yaparken ekmeğin kepekli olanından kepeksizine nazaran iki kat fazla yerler ya, kendilerince de o dengeyi sağlamış olurlar, işte bu yanlıştır efendim. kepekli ekmekten de, beyaz ekmekten alınan karbonhidrat kadar (tam onun kadar değil tabi, biraz daha az karbonhidrat alınır ama çok da nitelikli bir fark değildir aradaki) nerdeyse, karbonhidrat alınır. maksadınız diyet yapmaksa, ekmeğiniz kepekli de olsa, günlük tüketim miktarınızı yarıya indirmelisinizdir ki istediğiniz gibi kilo verebilesiniz. malum, karbonhidrat yağ yakımına engel olan bir unsurdur.
diyetisyen değilim ama sağolsunlar, sayelerinde, tv programları vesilesiyle özellikle onlar kadar malumat sahibi olduk biz de.
" ekonomi iyi gidiyor, süper " diyenlerin gramaj ve fiyatının son 5 senelik verilerini takip etmesi gereken yiyecek. galiba birkaç sene içinde her evde bir ekmek yapma makinesi olacak.