mükemmel bir tatlıdır. içi krema doldurulmuş tatlıdır.
profiterolün alt kümesi olan bir tatlıdır...
tatlı sevmeyen insanların bile görünce dayanamadığı aşmış lezzet küpü.
metis edebiyat'tan çıkan
lotr üçlemesinin son kısmında var olan belgelerdir. yüce
quenya dilinin inceliklerinden
aragorn'un
arwen için dağları delmesine kadar uzunlu kısalı olay ve bilgilerden söz eder.
alman pastasının birinci kuşak akrabasıdır.
profiterolden sonra en sevdiğim tatlı.zaten ikisi de benziyor birbirine.içi krema dolu çikolata kaplı nefis tatlı ekler hele de taze olursa tadından yenmez...
(blinkin, 10.02.2007 00:16 ~ 00:18)
tatlı ihtiyacını giderebilen en güzel şey.. taze ve küçük olanları daha makbul olan kremalı tatlı. tatlı yiyelim tatlı konuşalım diyenlere ise birebirdir.
ing. eclair
nefis bir tada sahip, büyük ve küçük olmak üzere iki çeşidi bulunan tatlıdır. fakat küçüğü ağza attığın anda biter. büyükleri tercih edilir.
pastanelerde kiloyla satılan küçük ve adet bazında satılan büyük versiyonu bulunan tatlıdır. pastane sahibine küçükleri gösterip "tadımlık bir tane alabilir miyim?" dendiğinde, bazı iyi niyetli esnafların önceleri ikramı ile karşılaşılsa bile zaman içinde tüm pastane alemine kriz geçirtilebilir. "bir tane alayım, neyse parası öderim" şeklindeki yaklaşım ise her zaman "yeğenim ayıpsın" cümlesi ekinde bir gülümseme ile karşılık görür ve böylece beleş ekler yenmiş olur.
alemin en kral tatlılarından. bünye duramıyor yemeye başlayınca, tüm kutuyu yiyip bitirmek tüketmek istiyor.
içi krema doldurulmuş üstü çikolatalı tatlı. defalarca yedim. çok güzel yapıldığı söylenen yerlerde de yedim. ama sevmiyorum. tatlı gördüm mü
road runner ı görmüş
coyote gibi olsam da, bu tatlıyı sevmiyorum, bir tane yedim mi kafi deyip gerisini reddediyorum, ühüh ben de mi bir sorun var?
alman pastasından sonra bir döneme damgasını vurmuş pastadır..eskiden pastaneler bunun en iyisini yapmak için yarış halinde olurlardı, hani öyle aman aman her pastanede de bulunmazdı ama artık öyle değil, her adımbaşı yeni bir pastane var artık bu da demektir ki, ekler çılgınlığıda içeride kesinlikle hüküm sürüyordur, ben buna dayanamıyorum artık nerede o eski ekler demek istiyorum, hatta şunu da demeden geçmeyeyim, her türlüsünü çıkardılar eklerin geçen gün karşılaştım özsüt mekanında çileklisi, muzlusu, peynirlisi bilmem nelisi olmadı duygulandım, sinirlerim tavan yaptı..ekler özeldir yerken o kağıdının kokusu içinde barınmalıdır, siz ekleri yerken kağıdı burnunuza değmeli, yerken kağıdının varlığını unutmanız gerekir o mükemmel tadından sebep, ekleri elinize aldığınızda terlemelidir kokusunu iyicene içinize çektikten sonra ısırmalısınız hatta..ben bu kokuyu ve tadı hatta kağıdının kokusunu bile bir tek, çocukluğumun geçtiği istanbul'un sevimli semti dikilitaş'ta bulunan caca pastanesinde buldum ilk onunla orada tanıştım, ben eklere ekler demem ekler caca pastanesinden olmadıkça!
buradan ekler severlere sesleniyorum--reklam değil gerçek-- n'olur bu pastaneden bir tadın hakverin biz ekler severlere.
bugün tanıştığım lezzet. hayatımın tadı. "bu zamana kadar neredeydin?" diye sormak istiyorum kendisine. fakat midemden yanıt gelmiyor.
küçüklüğümden beri yemeğe doyamadığım ve çok sevdiğim bir tatlı.her pastanede bulunmasına rağmen her yerinki güzel olmayan hatta içindeki kremanın yeterince kıvama gelmemiş olmasında ötürü tadı kötü bile olabilen bir tatlı.ayrıca yöreler göre bazı değişik isimler alabilir.
(bkz:
kremalı)
(bkz:
patlıcan pasta)
yanlış bilmiyorsam kafkas pastanesinde (bursa'da başka bir pastane de olabilir), bunun böyle orta boy ve tam yuvarlak olanını yaparlar. yediğim en iyi ekler odur.
(bkz:
haz)
wikipedia'nın söylediğine göre ;
" Éclair ", fransızca'da şimşek anlamına gelmektedir. hamur işinin adını pastacı jölesiyle kaplandığında parıldamasından aldığına inanılır.
evet şimşekler çaktırıyor gözümde yerken yavrım.
büyük boy olanları tercih sebebidir. aksi taktirde diğerleri çerez gibi bitebilir.