egzoz *  

adana çık aradan

1. motordan gazın salıverilmesi; bunu sağlayan düzenek. (bkz. egzoz borusu)
    muhtelif yazım ve telaffuz şekilleri var, tdk bu şekliyle kabul etmiş. ama ing. 'exhaust'tan geldiği için 'egzost' olmasını daha mantıklı buluyorum.
    (spyder, 24.05.2004 10:24)

2. aracın gaz çıkarma sistemi. bozulması veya borularında çatlaklar oluşması sonucu aracın motor sesi motosiklet gürültülerini andırır.
    ayrıca (bkz. katalitik konvertör)
    (excalibur, 07.09.2004 23:03)
  3. istanbulda sürüyle yazım farklılığını gördüğümüz bu sözcüğün istanbul sınırları dışında izmit, adapazarı, yalova gibi yerlerde tek tük istisna dışında doğru yazılmış olduğuna rastlanır.
    (joeykeys, 07.09.2004 23:41)
  4. bazen, kadın cinsel organın belirtmek için de kullanılır.
    (bkz: sözlükte hep abazan muhabbeti var ıyk)
    (bkz: kesin eksi oy alacak giri tipleri)
    (venom, 18.08.2005 16:00 ~ 16:01)
  5. bursada osmangazi belediyesi sınırları içinde bulunan gençosman postanesinin arka sokağındaki bir tamirhanenin üç ayrı tabelasında üç farklı yazımı bulunmaktadır. adamlar tabelalardan birine eksoz, diğerine egzoz, sonuncusuna egsoz yazmışlar. tabiiki doğrusu egzozdur. sanırım tamirci abi müşteri portföyünü geniş tutmaya çalışmış.
    (dbk21, 25.03.2006 21:15 ~ 08.04.2007 11:14)
  6. türk dil kurumu yetkililerince kabul edilmiş neye göre kime göre sorunsalını gündeme getiren, exhaust un türkçe yazım şekli. neden eksoz,ekzos,egsos,egsoz,egzos,ekzost veya başka bişey değil de egzoz olmuş, ilginçtir. makina mühendisliğini yumuşatarak, makine mühendisliğine dönüştüren halktan ve bilimden (fen bilimleri) kopuk bir zihniyetten de bu beklenirdi zaten. mekineye çevir de tam olsun bari.
    (julien, 16.07.2006 09:26 ~ 09:28)
  7. motordaki yanma sonucunda sadece hareket etmeye yarayan enerji değil ses ve ısı enerjisi de açığa çıkar. bilindiği üzere ses enerjisinin yayınımı ısı enerjisinden çok daha hızlı olduğu için çıkan ses enerjisi egzoz üzerinden atılır. fakat ne yazık ki bunların bir kısmı geri döner ve motor üzerinde geri basınç oluşturup çıkan gazları tekrar pistonlardan içeri iter. bu da motorda performans kaybına sebep olur. işte spor egzozlar bu geri basıncı azaltıp performans artışına sebep olur.
    (ben de öyle biliyordum, 06.04.2007 11:23)
  8. poğaça ile birlikte en çok yanlış yazıldığını düşündüğüm kelime.
    (headcrab, 07.06.2007 22:09)