ege üniversitesi bilgisayar mühendisliği   

adana çık aradan

1. bu yıl kuruluşunun 25. yılını kutlayan türkiye'nin en eski ve köklü bilgisayar mühendisliği bölümlerinden biridir.

ege üniversitesi bilgisayar mühendisliği bornova metrosunun tam karşınıda bulunmaktadır. bu yönüyle ulaşım gayet kolaydır. bunun yanı sıra üniversite kampüsünün içerisinde olmaması yurtta kalan öğrenciler için dezavantaj olmakla beraber küçük park civarında oturanlar için de büyük avantajdır.

bölümün öss yerleştirme puanları her sene düşmektedir. bunda yök'ün uyguladığı politikanın rolü büyüktür. her sene daha fazla öğrenci alınmaktadır bölüme. buna rağmen bilgisayar mühendislikleri içerisinde iyi bir itibara sahiptir. mezun olmadan önce çok anlaşılmayan bu iyi imaj mezun olunduktan sonra gidilen her iş görüşmesinde bir kez daha kavranılır. bu iyi imajın en büyük nedeni ege üniversitesi bilgisayar mühendisliği'nden mezun olan kişilerin piyasada göstermiş oldukları performanstır. gerek kariyer.net'ten yaptığım başvurularda gerekse de diğer başvurularda özgeçmişimi gönderdiğim hemen hemen bütün yerlerden iş görüşmesi için çağrıldığım zaman bu gerçeği bir kez daha kavradım.

türkiye'de verilen bilgisayar mühendisliği eğitimi temelde ikiye ayrılmaktadır. bunlardan birisi computer sicience diye tabir edilen daha çok akademik içeriğin sunulduğu bir eğitim iken diğeri ise computer engineering diye tabir edilen amiyane ifade ile daha çok piyasaya eleman yetiştirmeye yönelik sunulan eğitimdir. ege üniversitesi verdiği eğitim ile daha çok computer engineering tarafına kaymaktadır. bölümde verilen yazılım ile ilgili dersler gerçekten sağlam yazılımcıların çıkmasına vesile olmaktadır.

diğer üniversitelerdeki arkadaşlarımla yaptığım kıyaslama ile ege üniversitesi'nin bir yönünü daha fark ettim. ege üniversitesi'nde verilen eğitim öğrencilerde büyük bir genel kültür birikimi meydana getiriyor. derinlemesine bilgi öğrenmek ise öğrencilerin elinde diye düşünüyorum.

bölümün son yıllarda düşüş yaşamasının bir nedeni de kadrosundaki kaliteli öğretim üyelerinin birer birer kopmasıdır. algoritma ve programlama dersinde ahmet kaşlı öğrencilerine adeta bu mesleği sevdirmekle görevliymişcesine ders anlatırdı. onun derslerde hafızalarımıza kazıdıkları halen kod yazarken karşıma çıkmakta. ayrıca logic design ve electric circuits derslerine giren sinan hoca ise ne yazık ki 2004 yılında aramızdan ayrıldı. fakat bölümde halen alanlarında gayet iyi hocalar bulunmaktadır. database ve .net konularında osman ünalır son derece iyidir. ayrıca kendisi zamanında türkiye'deki iki mvp'den biriydi. oğuz dikenelli ise object oriented design konusunda öğrencilerine çok iyi temeller vermektedir. aybars uğur hoca ise gerek efendiliği gerekse de data structures, computer graphics ve neural networks konusunda öne çıkmaktadır.

(bkz: ukte)
    (karizmatik, 06.11.2007 19:29)
  2. ege üniversitesinin en güzel binalarından birine sahip bölümdür.
    (hepten aykırı, 06.11.2007 19:32)
  3. tam metronun karşısında, kral bir binaya sahip fakültedir. ışıklandırılması falan da süperdir, gece bambaşka olur.
    (bulamadım, 06.11.2007 19:33)
  4. en kafayı yemiş haldeyken sol framede görüp titrediğim, beni dertten derde dolayıp giden bölüm.
    kimi için kariyerinin kilometre taşıdır, kimi için hedef...

bir başkası içinse yitip gitmiş bir aşkın mezarlığı...
    bir çocukluk aşkının. henüz evlenen.

(bkz: çocukluk aşkı/@2045401)
    (bkz: eski sevgilinin evlenmesi/@2047007)
    (one more cup of coffee, 06.11.2007 19:34)
  5. bölüm başkanı halil şengonca'nın piyasadaki şirketler ile iyi diyaloglar kurması ve bölüm için gösterdiği gayretler neticesinde birçok üniversitede bulunmayacak kadar çok sayıda bilgisayarlara ve kaliteli labaratuarlara sahip bölümdür. şimdi nasıl bilmiyorum ama eskiden bayramlarda bile açık olan labaratuarlar arkadaşlarla proje geliştirirken içinden çıkmadığımız mekanlardı. ayrıca 13 şehit verdiğimiz acı haftanın ertesinde düzenleyeckleri tekne gezisini şehitlere saygılarından dolayı iptal eden düşünceli bir yönetime sahiptir.
    (karizmatik, 06.11.2007 19:41 ~ 19:42)
  6. yarın yapacakları piknikle sosyalleşmeye çalışan insanların bulunduğu bölüm. ne kadar işe yarar, orası tam bir muamma.
    (boşgezeninboşkalfası, 08.03.2008 22:09)
  7. ege üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerinin takriben 2001 'den 2005 'e kadar gittikçe artan bir sıklıkla üvey öğrenci olarak kabul edildikleri binanın sahibi bölümdür. biz terk-i diyar eyleyip kendi gıcır binamıza göç ettikten sonra (2005), bizden tiksinirmişcesine geçici olarak (4 sene) eğitim gördüğümüz alt katı yıkmışlar, dezenfekte etmişler, karantinaya almışlar, ilaçlamışlar ve bilumum daha da abartamayacağım düzenlemeye gitmişlerdir.

bir ara yukarı çıkmamıza bile izin verilmezdi. o yüzden dönemim branştaşlarının bilgisayar mühendisliğine hatırı sayılır bir husumeti vardır.

ha içlerinden bir tanesi de ev arkadaşımdı 2 sene. genellemeyeyim diyorum da, insan ancak bu kadar mühendis profiline oturur.
    (lefteyenine, 08.03.2008 22:22)
  8. öss sonuçlarının açıklandığı şu zamanlarda, tercih etmek isteyenlere birkaç şey yazayım da bir işe yarayayım dedim* neyse, pek tavsiye edeceğim bir bölüm değildir. evet, mezunları çok iyi işler bulabilmektedir, her yıl olduğu gibi bu yıl da mezunların çoğu temmuzda işe başlamıştır, hatta okul bitmeden başlayanlar da vardır ancak burada bütün yük öğrencinin omuzlarındadır, doğru düzgün öğretebilen hoca olmadığından baya sıkıntı çekiliyor. http://bilmuh.ege.edu.tr adresinden ders programları, öğretim üyeleri filan incelenebilir. ege bilgisayar yerine deü bilgisayarı tercih edin derim ben bir egeli bilmuh olarak ama siz bilirsiniz tabi.
    (boşgezeninboşkalfası, 13.07.2008 01:58)