edson arantes do nascimento pele   

adana çık aradan

1. gelmiş geçmiş en buyuk futbolcu,brezilyalıdır kendisi ve 17 yaşında dunya kupası kaldırmıştır
    (ceko, 09.03.2004 12:55)

2. asıl adı edson arantes do nascimento olan
    ama pele olarak bilinen , kariyeri boyunca 200 den fazla gol atmış olan efsane
    (briseis, 30.03.2004 12:29)
  3. pele'nin tam adı. (bkz. pele)
    (peter pan, 12.05.2004 11:40)
  4. "isveç'teki dünya kupasını kazandığımızda kısa boylu bir gazeteci dostum, uzun boylu isveçli gazetecilerin arkasında kalmıştı ve benden kupanın fotoğrafını çekebilmek için kaldırmamı rica etti. o kupayı kaldırdığım günden beri kazanılan kupayı kaldırmak bir gelenek oldu, böyle bir geleneği başlatmak gurur verici."
    (culdesac, 25.05.2006 20:11)
  5. beşiktaşlıdır.
    (comatose, 01.06.2006 19:00)
  6. en güzel stad yeri sıralamasında, inönü stadyumunu dünyanın en tepesine yerleştirmiş - gelmiş gelmiş en büyük olduğu söylenen futbolcu
    (kahnesty, 24.03.2007 01:25)
  7. neşeli günler filminden öğrendiğimiz üzre, ziya'nın satmaya çalıştığı o jiletlerden kullanan ünlülerden birisidir.

şu giriyi okuyun içinde tam sahne replikleri mevcut;

(bkz: @1048306)
    (sycrone one, 24.03.2007 01:33)
  8. brezilya hükümetinin 'ulusal hazine' olarak ilan ettiği dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biridir kendisi.
    (anotherday, 07.07.2007 23:03 ~ 23:36)
  9. vahim bir hata ile pele lakaplı oyuncunun isminin lakabı ile birleştirilmiş hali.

(bkz: edson arantes do nascimento)
    (şevket i bostan, 18.07.2007 21:06)
  10. büyük futbolcudur.
    dünyanın en iyi iki futbolcusundan birisi pele 'dir, thierry henry...*
    (luto, 18.07.2007 21:12 ~ 22.10.2007 02:31)
  11. kariyeri boyunca 1363 (resmi ve özel) maçta toplam 1280 gol atmış olan futbol efsanesi, siyah inci.
    (thecrimson, 22.10.2007 01:56)
  12. an itibari ile show haberde gözüken efsane.
    (bulsaraa, 22.11.2007 19:17)
  13. "bromo oteli'nde kalıyoruz. basın üssü bir mekan... her gazeteci kendi ülkesinden üç sporcu getiriyor. diğer meslektaşları da röportajlar yapıyor. brezilyalı spiker de biri zito, diğerini hatırlamadığım iki ünlü futbolcu ile geldi. bir de yedek bir çocuk var. alman ve italyan arkadaşlarım var yanında. ben onlardan daha çok yararlanıyorum. onlar çok büyük temaslar yapıyorlar. bir odaya geldik. aaaa!... zito!.. bir dolu insan zzto'nun etrafını sardı.

orada o zenci çocuk tek başına. 16,5 yaşında, bir o kadar da mahzun... spikere, 'bu kim' dedim. 'bunun adı edson arantes do nascimento ama bizim orada fakir çocuklar teneke kutularla top oynarlar. o top taşa çarpar, (ple) diye ses çıkarır. bu oğlan öyle atıyor ki müzik gibi ses gelir. onun için bu çocuğa (pele) diye isim takmışlar' dedi. italyan arkadaşıma anlattım. 'yok canım, boş ver. bunu yazamam gazeteden beni kovarlar. (brezilya'nın yedek oyuncusuyla mı röportaj yaptın) derler' diye kestirip attı. işte o an, türk insanının duyarlılığıyla hareket ettim. kimsenin ilgilenmediği yedek oyuncuyla fotoğraf çektirdim. zito geldi, konuştuk. fotoğraflar filan... o dönem türkiye spor'da bu haber büyük bir şekilde yayınlandı.

aradan 12 yıl geçti, 1970 yılı... brezilya ve pele fırtına gibi gidiyor. brezilya, italyanları yendiği takdirde final oynayacak. kampına gittik. şimdi 150-200 kişi vardır diyorduk. yoktu... 1500-2000 kişi vardı!.. 'pele' diye her yer yıkılıyor. herkes akredite... kapıya gittim. randevu istedim. 'kusura bakmayın' dediler, '70 kişilik kontenjan doldu, konuşamazsınız!' çok güzel bir zarf hazırlamıştım. yetkili kişiyi buldum. 12 yıl önce gazete çıkan haber ve fotoğrafları pele'ye ulaştırdım. adam, 15 dakika sonra geldi. 'saat, 15.00'te burada bulunun' dedi. o zaman tercüman gazetesi'nde çalışıyoruz. futbolu bırakan metin oktay yazar-yorumcu olarak gelmişti. fotoğrafçı mehmet biber ve doğan koloğlu. girdik içeri.mmeksika televizyonu stüdyo hazırlamış. anonslar yapıldı.

beni, ‘pele'yi keşfeden adam’ şeklinde anons etmişler. benim pele'yi keşfetmem mümkün mü?... sadece, pele'yi gazeteci olarak gün ışığına çıkaran kişi olmuştum. o gün 'yes' demesini dahi bilmeyen pele, bugün ingilizce konuşuyordu. metin oktay ile pele'yi tanıştırdım. ama ben bu olayı daha istanbul'dayken kafama koyduğum için kapalıçarşı'dan bir kılıç almıştım. taşlı, süslü... metin oktay ile fotoğraflarını çektim. ortalık yıkıldı. bir hafta boyunca brezilyalıların en çok konuştuğu olay bu olmuştu. 1974'te pele ile röportaj için trt başvurduğunda 2000 dolar ücret istendi. derhal, halit kıvanç o fotoğrafları brezilyalılara gönderdi. yarım saat sonra, 'şu saatte, şu otelde bekliyoruz' diyen telefon geldi. pele, boynuma 'senyor istanbul' diye sarıldı..."

halit kıvanç ile anılar... (halit abi biraz sıkmış gibi geldi bana ama neyse)
    (korelle, 22.11.2007 20:41 ~ 20:42)
  14. avrupa'ya gelmemesi götünün yememesinden değil, o dönem brezilya'daki yasak yüzündendir. milli değer olarak nitelendirilen pele bu sebeptendir ki ülkesi dışına çıkamamıştır.

bunun yanında her teknik oyuncuya olduğu gibi kendisine de oldukça sert müdehalelerde bulunulmuştur rakipler tarafından. zaten narin bir yapısı olan pele bu sebeptendir ki 62* ve 66* dünya kupalarında erkenden sakatlanıp turnuvaları kapatmıştır. lakin özellikle ilk dünya kupası olan 1958 dünya kupası ve son dünya kupası olan 1970 dünya kupası'ndaki performansları onun büyük futbolcu olduğunu kanıtlar niteliktedir.

maradona
    ile olan karşılaştırma da bir sonuca sanıyorum ki varmayacaktır. zira dediğim gibi zamanın koşulları, pele'nin avrupa'ya gelememesi gibi sebepler sağlıklı bir karşılaştırma yapmak için yeterli bilgileri bize vermezler. ancak insanların gönüllerinin en iyisi olabilirler.
    (sycrone one, 22.11.2007 21:27 ~ 21:27)
  15. adına türküler yakılan unutulmaz futbolcu.

gel tanışalım hele
    ben kısaca pele
    ama sen bana uzun uzun
    edson arantes do nascimento pele de
    (kör kuyu, 13.12.2007 20:52)
  16. winning eleven 11'de 1000 puan toplanıp klasik brezilya alındığında palm olarak karşınıza çıkan ve manyak şutlar çeken oyuncu... neden isminin palm olduğunu sorarsanız sanırım telif hakkı alınmamış da bu yüzden.
    (ozdemir, 31.05.2008 13:53)
  17. 1940 doğumlu eski futbolcu, ülkesi dışında sadece 1975-1977 yılları arasında ahmet ertegün ve kardeşi nesuhi ertegün'ün kurucusu olduğu new york cosmos takımında forma giymiştir.

yasaklanması yüzünden yurt dışında futbol oynayamayan pele, milli takımda attığı 77 golle, ali daei ve ferenc puskás'ın ardından milli formayla en çok gol atan 3. oyuncu durumdadır.

yurt dışında futbol oynaması yasaklanmış bir efsanenin, türklerin kurduğu bir takımda oynamasıda enteresandır. güzeldir. hem, kızılderililer de türk!!
    (genetic superior cell, 21.07.2008 13:22)
  18. janti takım elbiseleri ile futbolun endüstriyel * yönünün bir ikonu olmuş olan eski futbolcu.
    (garrincha, 21.07.2008 13:24 ~ 13:25)