belki ilginizi çeker
  1. · ya karabağ ya ölüm
  2. · edit ahlaksızı
  3. · jane
  4. · komünist satanist darvinist ateist homoseksüel
  5. · ben de sizdenim editi
  6. · küfür virtüözü
  7. · bu seneki şehitlerimiz çok az
  8. · hz muhammed
  9. · oblivion
  10. · girinin sonuna edit imla yazmak
gündem
  1. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  2. · günün tek kelimelik özeti
  3. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  4. · yeşim salkım
  5. · itü sözlük
  6. · beşiktaş
  7. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  8. · buzdağı
  9. · kaybetmeyi kabullenmek

edit ahlakı  

1. kişinin her editten sonra ayrıca bir not düşerek giriyi nasıl düzelttiğini açıklamasını gerektirmeyen ahlaktır. benim için bir giri zaten sürekli editlenen, üslubunda oynamalar yapılan, imlâ hataları düzeltilen ve sürekli daha iyi olduğunu düşündüğüm yönde geliştirilen bir şey. her editimin hesabını verecek olsaydım hiç yeni giri yazamazdım.

yüzsüz adam zaten önemli bir değişiklikten sonra verilen örneklerde olduğu gibi bir not düşmeyecektir. iyi niyetli bir insanın ise örneklerde verilen türden bir değişiklik yapması tanıma terstir. iyi niyetli insanın yapabileceği en makul şey önemli durumlarda değiştirdiği giriye cevap yazmış yazarları uyarmak olabilir. değişiklikler cevabın veya sonradan gelen girinin bağlamını değiştirebileceği için yapılabilir bu. ne tür değişikliklerin böyle bir haber vermeyi hak ettiğine karar vermek de giri sahibinin tasarrufundadır.

ironik edit: sarhoş ejderha bana gocunuk kriptolu laf atmıştı edit ahlâkı başlığı ile. bu da benim cevabımdır. madem onun girileri silinmeyip ebediyete kadar veri tabanında durmaya devam edecek, benim cevabım da dursun.
    (recai pengül, 30.05.2007 23:38 ~ 24.06.2008 20:39)
  2. ali kamber namlı yazarın muhteşem girisini ele alalım (bkz: @1563839). harika bir giriş, çok dengeli bir gelişme ve en sonunda çok vurucu bir sonuç ile kapatıyor tartışmayı. alıntılamak gerekirse bitiriş cümlesi tam olarak şöyle: "sonuç olarak diyorum ki: kafanızı sikeyim yavşaklar!". ali kamber'den beklenmeyecek bayağılıkta bir sonuç gibi duruyor ilk başta ama olayın gelişimini bilseydiniz olmadık bir şekilde "kafanızı sikeyim." diye biten sarhoş ejderha'nın (numarası 1563710 olan, belki bir gün silindiği yerden geri gelecek) bir girisine nazire yaptığını, bayağılık seviyesine inmeden sarkazm kullanarak derdini anlattığını bilir ve onu takdir ederdiniz. ancak bunu yapamazsınız. çünkü bahsi geçen hakaret içeren giri editlenmiş, küfür silinmiş ancak küfrün hedef aldığı yazar bundan haberdar edilmemiş. benzer şekilde ali kamber'in çok güzel gole çevirdiği bu pas editlenerek ortadan kaybolduğu hâlde ona da bir haber uçmamış. kendisi, ayağı havada, gözü kalede mağdur kalmış. kusura bakmayın beyler ama bu benim standartlarıma göre bir edit ahlaksızlığıdır. kendince gayet makul bir tepki veren yazar bir anda ortada hiç istemedği hâlde bayağı bir şekilde kafa siken durumunda kalmıştır. süpermen'in bile kıskandığı dikkatli gözlerim ve meşhur fil hafızam olmasaydı öyle de kalacaktı.
    (recai pengül, 14.06.2007 14:07 ~ 17.07.2009 16:15)
  3. (tembel, 05.06.2008 13:52)
  4. (hector, 26.12.2008 16:00)
  5. çok ahlaklı bir yazar olmadığım için arkasında durmadığım değerlerden biri. ahlaklı yazarlar sahip çıkmalı bence bu değere. diğerleri karışmamalı. sonra sorarlar adama "kimi kime şikayet ediyon?" diye, cevap veremezsiniz. böyle yalnız bir ortam işte.

edit: zamanında ihlal ettiğim bir şeydi bu ayrıca. bilen biliyordur ama ben yine de bu edit ahlakı neymiş, ne değilmiş örneklerle göstereyim.

(bkz: los angeles/!dünyayı kurtaran adam)

(bkz: los angeles/!vandal mimar)

şimdi böyle okuyunca bir anlamı olmuyor, kabul. bir de altalta okumayı deneyin. o zaman güzel oluyor. gerçekten de şerefsizliğin daniskası.

edit: girilerini bir bir silen dünyayı kurtaran adam'ı size şikayet edecek kadar da şerefsiz değilim.
    (vandal mimar, 26.12.2008 16:33 ~ 28.04.2009 03:49)
  6. itü sözlüğün çok değerli yazarlarından biriyle peş peşe yazılmış giriler aracılığıyla tartıştıktan sonra tartışmanın çoktan bozulduğunu, yazılanla anlaşılanın bir olmadığını, çarpıtma/yalan/dolan/kan ve irin dolu bir panaroma oluştuğunu farkedip, kimselere haber vermeden sessizce yazdıklarınızı öyle bir editliyorsunuz ki rakibiniz/rakibeniz ortamda kendi kendine tartışan bir şizofren, bir manyak gibi kalıyor. işte o an "yemişim editini, yemişim ahlakını, benden önce konmuş ahlak kuralına kafam girsin." tarzı düşüncelerle gevşiyorsunuz. benim için bir tek bu aşamada değerli edit ahlakı. siz nasıl diyor, bik bik, falan filan.
    (ahmak ı hayal, 26.12.2008 16:52)
  7. cikcikcik ötengillerden olan yazarlarımsılara verilecek veya verilebilecek en güzelimtrak hediyedir. neden? ahlaktır insanı güzel kılan. ahlakın editi büdütü olmaz ayrıca. ahlak ahlaktır, yekparedir, içten gelen, kasıklardan ılık ılık ak..öhöm şimdi. sen ahlaksızlığın dibine vurup sebepsizlik denizinde yüzersen, gülerler sana. ama sadece gülerler, cümlelere özne olup olmaman senin elindedir, kime nedir, bana nedir, el ve alem birleşse şu cihanda yine de ahlaksızlık diz boyudur, dirsek gibidir, kol gibidir hatta. ama sen sen ol yine de akıllı ol, bi el atıver şu olaya be güzelim.
    (nisan cadısı, 26.12.2008 19:05)
  8. şöyle de olabilir; giri sahibi olan yazara mesaj atarsınız "hoca şurada yanlışın var" gibisinden. ancak, itiraz kesin ve keskin sebeplere dayanmasına rağmen sikine bile takmaz bu ilk nesil yazar arkadaş. ne bir cevap, ne de bir edit... verdiğiniz cevabın ayar olarak dönmesiyle kalırsınız. bu ayar kime kaçmıştır bilinmez, yorum farkıdır. yahut, edit ahlaksızlığı ya da edit ahlaklılığıdır.
    (eskiunited, 12.05.2009 03:16)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil