ebeveynler ve teknoloji   

adana çık aradan

1. baba:kızım bak bakayım şu doğalgaza gelen zamla ilgili bir şey yazıyormu internette
    kız:bağlantı kopmuş baba
    baba:o kadar para veriyoruz dikkatli kullanın şunu nasıl koparıyosunuz, düşman malı mı bu.
    (sahra, 30.11.2006 17:22)

2. (bkz: postmodernizm)

kaos şimdi anlam buldu!
    (betty blue, 30.11.2006 19:23)
  3. teknolojinin günlük hayattaki işleri kolaylaştırması yönündeki ilerleyişi ve anne:

"..biz dünyaya erken gelmişiz."
    (işbukutuyayazdım, 13.05.2007 23:57)
  4. "evet sevgili okurlar, bu hafta sözlüğümüzün mutlu çiftlerinden charlienin dorduncu melegi ve misuf ile ebeveynler ve teknoloji konusu üzerine keyifli bir söyleşi yaptık. bize inanılmaz itiraflarda bulundular, deyim yerindeyse içlerini döktüler. detaylar 7. sayfada..

*hışırhırşrırırırşır*

- öncelikle hoşgeldiniz, bu röportajı yapma teklifimizi geri çevirmediğiniz için teşekkür ederiz.
    charlienin dorduncu melegi: hoşbulduk, biz teşekkür ederiz..
    misuf: hoşbulduk.

-efendim bildiğiniz gibi teknolojinin ilerlemesiyle birlikte jenerasyonlar arasındaki uçurum daha da belirginleşti. bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
    c4m: evet çok önemli bir noktaya değindiniz. ben ailemle yaşıyorum ve bunu daha yakından gözlemleyebiliyorum.
    m: evet her gün kendisi beni arayıp geçirdiği sinir krizlerini hafifletmeye çalışıyor, ama maalesef durum bende de aynı. [gülüşmeler]

- nasıl yani? siz de mi bu konudan ötürü dertlisiniz?
    m: evet gerçekten çok dertliyim. evde özellikle babam beni delirtiyor. ne zaman elektronik aletlerle ilgili bir sorun olsa benim o sorunu allahsal bir şekilde çözmemi bekliyor. annemin de aşağı kalır yanı yok yani..

- neler yaşadınız bizimle paylaşır mısınız?
    c4m: ben mi başlayayım sen mi başlarsın misuf?
    m: sen başla bakalım.. devamı nasıl olsa gelecek.. [gülüşmeler]
    c4m: mesela babam geçenlerde kendisine bir laptop aldı. daha laptop kutusundayken gelip bana "hadi öğret bakalım" dedi. takdir edersiniz ki hem bu konuda sıfır bilgisi olan bir insana bu kadar kapsamlı bir konuyu öğretmek çok zordur, hem de yapacak bir sürü işim var. buna rağmen en azından çabaladım ve bilgisayarı açmayı öğretebildim kendisine.
    m: o gün beni ağlayarak aradı. ama benim de babama limewire denen programdan bahsettiğimi bilmiyordu. aynı durumdaydık. hemen buluşup o günü yas ilan ettik.

- durum bu kadar vahim mi yani?
    m: evet tahmin edemeyeceğiniz kadar vahim. annem geçen gece elinde telefonuyla odama geldi, uyuyordum ben, uyandırarak benden bir arkadaşına mesaj yollamamı istedi. en son nokta budur herhalde..
    c4m: hayır kesinlikle değil. babama bilgisayar kullanmayı öğretirken basit bir kopyala/yapıştır işlemini bile yüzlerce kere anlatmama rağmen ben yanında olmadığım zamanlarda nasıl yapıldığını unutup beni yanına çağırıyor. artık kendi de bu durumla eğlenmeye başladı, beni sinirlendirmek için beni yanına çağırıp "c4m, bu klavyede u tuşu nerde" diye soruyor. iyice geyiğe vurdu yani..

- peki misuf, sizin bilgisayarla ilgili anılarınız?
    m: hatırlamak istemiyorum.. kasvetli bir gündü.. printer çalışmıyordu. beni çağırdı ve benden bunu çalıştırmamı istedi. denedim, çabaladım ama başaramadım. sanki çalışmamasının sorumlusu benmişim gibi davranıyordu. üstüne üstlük bir de sorunu halledemeyince, "sabahlara kadar smn* kullanıyosun. bunu neden yapamıyorsun?" diye de çıkışıyor. vallahi çok zor durumdayım..
    c4m: evet aynı şeyi bana da yapıyorlar. sanki her şeyi bilmek zorundaymışız gibi..
    m: bir de geçenlerde telefon aldı kendisi. o anda başımdan aşağıya kaynar sular döküldü. telefonu sadece alo demek için kullanan bir insan neden gidip kendisine kameralı, radyolu, mp3 çalarlı bir telefon alır ki??

- [gülüşmeler] haklısınız gerçekten, yaşadıklarınız kolay kaldırılabilecek şeyler değil..
    c4m: bir de gerçekten acayip acayip isteklerle geliyorlar karşımıza..
    m: evet, özellikle bilgisayar açmayı bilmeyen insanların gelip de mail adresi istemeleri gayet ilginç bir istek bence. aldık tabi adresleri. elimiz mahkum.
    c4m: şifrelerinin bekçisi de biz oluyoruz. geçen gün babam aradı, şifresini soruyor sürekli..

- peki onlar kabul etmiyorlar mı teknolojik aletleri kullanamayan ebeveynlerden olduklarını?
    m: işin ilginci etmiyorlar. misal evde bir alet bozuldu mu babam aniden başına geçer. bilgisayar mı bozuldu, ben başına geçerim, nazik nazik çözmek için uğraşırım, daha fazla zarar vermemeye çalışırım beceremem, aniden odaya babam girer ve "asdlkalsjdkjsahjopwefkşlcmoweıklsdjfl" şeklinde pata küte tuşlara basmaya başlar. ve ilahi bir güç müdür nedir, bilgisayar açılır. resmen kendimi ezik hissediyorum. olamaz bu kadar..
    c4m: bazen hakikaten oluyor böyle şeyler. benimki daha az tesadüfi ama bir keresinde bilgisayarın fanı bozulmuştu, adam delirdi, laptopın içini açtı ve halletti sorunu. ağzım açık seyrettim onu.

- sizin başınıza gelenler de pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. allah ikinize de sabır versin..
    c4m: teşekkürler.
    m: teşekkür ederiz.

evet sevgili okurlar. bu hafta teknolojik aletleri kullanamayan ebeveynleri inceledik. gelecek hafta yine sürpriz bir konuyla karşınızda olacağız. bizi takip etmeye devam edin."

*fşşrrrşfşrrrrrrşşrrrr*
    (misuf, 25.08.2007 17:05)