belki ilginizi çeker
  1. · beklemek
  2. · evinde soba görmeyen çocuk
  3. · gözlük
  4. · yeni
  5. · boylumlama
  6. · eski sevgili eşyaları
  7. · en çok küfredilen eşya
  8. · hem sevip hem nefret etmek
  9. · evolet
  10. · şey
gündem
  1. · yeşim salkım
  2. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  3. · sanal seks yaparken hamile kalmak
  4. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  5. · sözlük yazarlarının itirafları
  6. · okan bayülgen
  7. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  8. · umar
  9. · melik gökçek in hatasını kabul etmesi

eşya  

1. şey'in çoğulu; şeyler.

yani "eşyalar" demek, "şeylerler" demek gibi bir şey. tabi zaten çoğul olan bu sözcüğü, bir çoğul daha eki ekleyerek kullananlara, "doğru yazın hayvanatlar" denmez. neden? çünkü "hayvanat" sözcüğü de çoğuldur, öyle derseniz "hayvanlarlar" demiş gibi olursunuz. neyse, sıkıldım ben.
    (muzevir, 24.10.2005 09:51)
  2. hayat.. yaşanan her an geçtiği anda yalnızca hayaldir artık. gerçekliğini kendine bile kanıtlayamaz insan. kendini mutlu eden dakikalara sabitlenmeyi diler, ilerde zaman makinası icat olduğunda o mutlu ana geri dönebilmek için hiçbir saniyesinin silikleşmemesini ister. oysa hayal silikleşir, solar. rengini, dokusunu kaybeder hafızanın derinliklerinde, unutmamak için beynine kazımak istediği anlar bile yok olur. unutmaya başladığını fark ettiğinde insanın içi cız eder, ama her düşündüğünde bir parçasının daha eksildiğini görür. bu yüzden eşya yaşanan anların hiç yaşanmadığını sanmamak için gerekendir. güzel anları korumaktır, anıları.. ve dokunabilmektir onlara. en son onun yanındayken giydiği elbiseyi bir daha hiç giymemek, başka anılara karıştırmamaktır bazen. o eşya hep orada, o anda kalan, ve o andan insanın yanına kalandır.
    (yamukyumukpirenses, 26.05.2007 20:30 ~ 20:30)
  3. "eşyanın menşe-i'ni düşünmek tevhiddir"

(bkz: yunus emre)
    (stilgar, 28.08.2007 00:27)
  4. çamaşır, bulaşık makinası ve buzdolabı türleri beyaz sıfatıyla nitelendirilir.
    (masaldegilhakikat, 28.08.2007 13:42)
  5. konuşamasa da, sahibinden daha çok şey anlatan gizli nesneler. eller ve dudaklar gibi hepsinin kusursuz bir hafızası var. ne kadar yalnızlık, o kadar fazladan eşya. boşluğu kendinle doldurma telaşı işte.
    boş duvarlara daha çok siyah beyaz resim, yeni bir krem paspas hole, sallanan koltuk odanın girişine, yazı masası venge olmalı illa, duvarları iki renge boyayalım, giriş kapısının tam karşısına bir boy aynası. yerleşmiyorum, gidiyorum dedikçe daha çok eşya.
    saten yatak örtüleri, tam karşısına daha büyük bir ayna, artık sığamadığım için daha büyük bir gardorap, alengirli lambalar. biri bana dur desin… bu kadar eşyaya ait değilim ben…
    (bru, 12.02.2009 18:08)
  6. '' ama hayatımızın, tıpkı bir roman gibi artık son şeklini aldığını hissettiğimiz günlerde, en mutlu anımızın hangisi olduğunu benim şimdi yaptığım gibi hissedebilip seçebiliriz. yaşadığımız bütün anlar içerisinde neden bu anı seçtiğimizi açıklamak da, kendi hikayemezi bir roman gibi yeniden anlatmayı gerektirir elbette.

ama en mutlu anı işaret ettiğimizde, onun çoktan geçmişte kaldığını, bir daha gelmeyeceğini, bu yüzden bize acı verdiğini de biliriz.

bu acıyı dayanabilir kılan tek şey, o altın andan kalma bir eşyaya sahip olmaktır. mutlu anlardan geriye kalan eşyalar, o anların hatıralarını, renklerini, dojunma ve görme zevklerini bize o mutluluğu yaşatan kişilerden çok daha sadakatle saklarlar''

masumiyet müzesi
    (suskungeveze, 16.08.2009 15:41)
  7. gece oldu mu korkunç
    şekiller alan eşya;

içime ürpermeler,
    korkular salan eşya,

ben çileden çıkarken,
    seyrime dalan eşya,

sabahadek gözleri,
    gözümde kalan eşya,

bana söyleseydiniz,
    -tasam oldu sırrınız,-

donmuş kımıldamayan,
    birer rüzgar mısınız?

bencileyin düşünür,
    dalar, ağlar mısınız?

ben sizi var sanırım;
    sahiden var mısınız?

cahit sıtkı tarancı

varlık 15.7.1934
    (nickim kırk dokuz karakter olsun diye uğraşıyorum, 23.08.2009 22:23)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil