ülkemizde ortaöğretimde yabancı dil öğretilememesi gibi acı bir gerçek varoldukça ve de üniversite mezunu gençlerin bırakın bir kaç yabancı dili daha bir ingilizceyi bile konuşamaması, dünyadan bir haber halde üniversitelerden mezun olması, türkçe dışında bir dilde iletişimi sağlayamaması sebebiyle geliştirilmiş getirisi de götürüsü de fazla olan eğitim verilmesi durumu.
her ne kadar eğitim de kalite düştüğü gerçeği ortada olsa da bunun çözümüne üniversitelerdeki eğitimi yabancı dilden türkçeye çevirmekle başlamak yerine ilk öğrenim son 3 yılında ve de orta öğrenimin 3 yılında adam gibi en az bir yabancı dili öğrencilere aktarmaktadır. sevmesek de bu dil şu anda ingilizcedir. sadece ingilizce yeterli midir? hayır maalisef değildir.
günümüzde anadilde eğitim yapan gelişmiş ülkeler yabancı dil olayını lisede en az iki yabancı dille hallettiklerinden günümüzde böyle saçma tartışmaları yoktur. ayrıca yabancı dilde olan programları da devlet üniversitesi de olsalar yüksek meblalarda paralıdır.
(bkz:
gittim gördüm inceledim)