görseller
eğitim seviyesi ile siyasi görüş ilişkisi 

belki ilginizi çeker
  1. · eğitim seviyesi ile siyasi görüş ilişkisi
gündem
  1. · zongul ducks
  2. · fotoğraf makinası olmayan japon
  3. · the twilight saga new moon
  4. · yetenek sizsiniz türkiye
  5. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  6. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  7. · 29 kasım 2009 sivasspor beşiktaş maçı
  8. · cerrahpaşa tıp fakültesi
  9. · bir arkadaşım

eğitim seviyesi ile siyasi görüş ilişkisi  

1. ülkemde eğitim seviyesinin en düşük olduğu şehirlerde dtpnin;
    orta kesimlerde akpnin;
    eğitim seviyesi yükseldikçe chpnin belirginleşmesi tespitimin ardından bu ilişkiyi aramaya başladım arkadaş.

össde geçen senelerde en iyi dereceleri yapmış şehirlere bakın (aydın, izmir, muğla) ve de kazanan partilere bakın.

batı ve güney sahil şeritlerinin çoğunda chpnin kazanıp içerlerde tek bir yerde bile alamaması da ayrı bir tespit konusu.

gerçekten akp karşıtlığım mı bana bunu düşündürüyor bilmiyorum ama sanki içimden bir his eğitimsiz halkın, kömür yardımı ile daha kolay satın alınabilecğeini söylüyor bana.
    o değil de izmir sen var ya! gavursun şerefsizi! yani eğer türkiye bu ise*, sen harbiden gavursun!
    (one more cup of coffee, 30.03.2009 03:45)
  2. eğitim seviyesi de önemli bi sebeptir fakat iç kesimlerde akp oylarının artma sebebi bence zeka ve eğitim seviyesinden çok yetiştirilmeyle alakalıdır. oralardan da çok zeki okumuş kardeşlerimiz çıkmaktadır ama iş siyasete gelince keskin bi hatla çizilmiş şekilde görüş farkı vardır biz kıyı kesimlilerle.bi nevi rakım arttıkça akp nin oy oranı da bir o kadar artmaktadır. keza dtp ve mhp de öyle. dtp rakımdan çok batıdan doğuya artış göstermektedir.mhp ise bunun tam tersi olarak doğudan batının içlerine doğru yoğunluk göstermektedir.
    edit: merhemsiz kel'e teşekkürü bir borç bilirim.
    (canliperformans, 30.03.2009 04:01 ~ 01.04.2009 03:02)
  3. eğitim seviyesi yüksek olup ta chp ye oy vermek eğitim seviyesi ile siyasi görüş arasındaki korelosyonu ortadan kaldıran bir durumdur. hatta sol diye chp ye oy vermekten daha az bir ilişki katsayısı vardır aralarında. ulusalcılık açısından bakıldığında da durumda fark yoktur. memleketimin en iyi eğitim almı askeri, bürokratı, siyasisi işadamı etc. demokrasiye inanmaksızın darbe istiyorsa bunun sonucunda eğitim ile siyasi görüş arasında bağlantı yoktur sonucunu gayet iyi bir şekilde çıkarılması mümkündür...
    (yatmadanönceyüzkalemdarbesi, 30.03.2009 04:14)
  4. arasında herhangi bir ilişki yoktur. kendi gözlerimle gördüm bunu. bırakın eğitim seviyesini, kırk yıllık komünist insanı bile sırf çıkarları uğruna başka bir partiye oy vermesinin kesinlikle eğitim seviyesiyle alakası yoktur. komünisttir kendisi evet ve üst düzey bir yöneticidir kendisi aynı zamanda ancak sırf kendi çıkarı uğruna bunu yapmıştır. bana yıllar boyunca "ideolojilerin ve isteklerin karşısında sakın taviz verme. sen seni yönetecek insanı daha iyi tanırsın. sen nasıl yönetilmek istiyorsan onlarda seni o şekilde yönetir." diyen insan bile bugün kalkıp da "ben gelmişim elli yaşıma. bundan sonra ideolojiyi düşünmek yerine çoluğumu çocuğumu düşüneceğim. kendi geleceğim için değil onların geleceği için oy vereceğim." diyen bir insan örneğiyle karşı karşıya kalınca eğitim ile sosyal statü ile siyasi görüşün artık hiç bir ilişkisi yoktur. bakınız sivas'ta bbp'nin kazanmasına.

artık insanlar öyle bir duruma getirilmiş ki eğitim seviyesi değil bir lokma ekmek peşindeler. sadaka verip de oy toplamaya kalkarsanız olacağı da budur zaten. daha başka ne beklersiniz? ha derseniz ki sen izmirlisin chp kazandı orda, neden öyle oldu diye? size rahmetli ahmet priştina'nın da önceden dsp'den aday olup kazandığını hatırlatırım. eğer bugün kalkıp da akp'den aday birisi çıkıp da "sevgililerin elele yürümesine izin vereceğim." gibi saçmaca bir laf ile seçmeni etkilemek yerine, doğru düzgün ve izmir için gerçekten kalıcı ve yararlı projelerini açıklasaydı o zaman belki akp izmir'i alırdı bile. ancak diyorum ya artık insanlar şu veya bu şekilde çıkar düşünme derdinde oldukları daha doğrusu öyle olmak zorunda bırakıldıkları için kesinlikle ve kesinlikle eğitimle alakası yoktur. nasıl ki çiftçilerin kalkıp da " açız" diye bangır bangır bağırtılmak zorunda olduğu illerde, ilçelerde hala aynı başkanlarının devam ettiği göz önüne alınırsa.
    (bana bir nick bulun, 30.03.2009 04:31)
  5. yükseldikçe sola çeker.
    (agaton, 30.03.2009 04:41)
  6. türkiye için konuşursak akp, mhp, dtp seçmeninin eğitim seviyesi düşüktür. bu bir gerçek. fakat son yıllarda bu partilere oy veren üniversite mezunlarının sayısındaki artışı da dikkate almak lazımdır(bir ara link veririm). chp seçmeni ise diğerlerine göre nispeten daha yüksektir. fakat bu eğitimli insanlar chp'yi tercih ediyordan çok türkiye cumhuriyeti devleti'ndeki milli eğitimin işlevselliğini gösterir ve eğitimliler chp'yi destekliyor, demek ki iyi bir şey demek pek sağlıklı bir önerme değildir. demek istediğim chp zihniyetinin aşılandığı bir milli eğitim sisteminde eğitimli insanların chp'yi tercih etmesi normaldir.
    (yojimbo, 30.03.2009 05:03 ~ 05:04)
  7. varlığı her ne kadar tartışılsa da var olan bir ilişki.
    çekinmeyiniz bakınız efenim.

(bkz: @3275691)
    (koşarken ayağına giren kramp ile yere yığılan adam, 30.03.2009 05:04 ~ 05:05)
  8. ankete falan gerek kalmadı , sulak yerde yetişenlerin eğitim seviyeleri daha yüksek oluyor. deniz olmayan yerde yaşayanların beynine kan gitmiyor heralde.
    (sen benim kim olduğumu biliyomusun, 30.03.2009 05:12)
  9. bu ilişkinin bir benzeri de din konusunda vardır. fakat türkiye'deki seçim sonuçlarını tamamen bu bakış açısından değerlendirmek yanlıştır. tamam eğitim seviyesi düştükçe özellikle akp çılgın atıyor fakat eğitimsiz chp'li, zehir gibi dtp'li, acayip entelektüel mhp'li, bilgi deryası akp'li hiç mi yok? chp'nin misyonu daha "herkese hitap edebilen" bir parti olmakken ve buna uğraşması, bu yönde kendini aşması gerekirken onu yapmayıp, "zaten onların eğitim düzeyi düşük olm bizi seçmeseler de olur normaldir" deyip arkasına mı yaslanması gerekmektedir yani?

ha bir de bu ilişkiye (ki 509506 kere araştırıldı, böyle çıkıyor işte arkadaş, götümüzden uydurmuyoz) bulunan kılıf hep şu olmuştur, artık o kadar çok duydum ki biliyorum:

o insanlar hayat okulunu bitirmişler okumakla adam olunmaz dünyevi bilgiler ahirette işinize yaramaz hede hödö bik bik bik

şu ucuz türk filmi edebiyatını geçemediniz lan bi.
    (yenisekme, 30.03.2009 05:16 ~ 14:27)
  10. yine bir göbeğini kaşıyan adam vakasıyla karşı karşıyayız sayın seyirciler...
    (gomünüst, 17.04.2009 11:58)
  11. enzim-koenzim gibi birbirlerini tamamlayan ilişkidir.her görüş açısından doğru orantıda yükselirler.nasıl bir insan felsefenin temel ilkeleri okumadan sosyalizm,ve diyalektik adına konuşabilir ki bununla da ilişkili olaraktan bunu okuyan kesim kesinlikle ilkokul mezunu değildir.hatta çoğu ilkokul mezunu o kitabı bilmez bile.aynı şey sağ görüş içinde geçerlidir.veya bir insan kuranı en az türkçesinden okumadan adına yorum yapabilirki.bir siyasi görüş oluşması için boş teneke siyasi bilgi kulaktan dolma kahve kültürü siyasi tartışmalarda dın dın konuşmaktansa savunduğun değerlerin temelinde yatan öğretiyi kitaplardan bulup çıkartmak gerekir.daha çok okuyan kesminde üniversite mezunu olduğu düşünülürse okudukça yükselen bir siyasi görüşe sahip olduğu açıkça görülmektedir.
    (çıkar şu üstündekileri ne dediğin anlaşılmıyor, 17.04.2009 12:22)
  12. bu ilişki aklıma bir hatıramı getirdi:
    üniversite'de öğrenci olduğumuz dönemde yine yoğun günlerimizden birisindeyiz. hem taşı takip et, hem taş çal, hem okeyvurmaya çalış derken gerçekten yorgun düşmüşüz. masaya yine aynı okulda öğrenci olan bir arkadaş geldi. meğer anketörmüş (belki de şimdi sözlükte yazıyordur). yine bir seçim öncesi. işte inönü mü alır, menderes mi? soruları falan (şaka len şaka). arkadaş geldi bütün sosyal bilimler araştırma tekniklerini hiçe sayarak masanın başında bizimle seçim anketi yaptı. biz de bir taraftan oyun oynuyoruz, bir taraftan cevaplıyoruz. şimdi gel de bu ankete güven. arkadaş bunlar özel şeylerdir, başkasının duymayacağı bir ortamda sorarsın, anketörü de alakasız bir yerden seçersin ki içsel geçersizlik kaynakları oluşmasın. daha neler neler? yaaaa
    (fikrettin abi, 17.04.2009 14:07)
  13. dağdaki çobanı beğenmeyen, çoban oğlu/torununun insana verdiği eğitimin niteliği kendinden menkul bir eğitim kurumunda aldığı kıymeti kendinden menkul öğretimle kendisi gibi olmayan insanları aşağılamasına biz eğitim seviyesi ile siyasi görüş ilişkisi kisvesi diyoruz.

bunu yalanlayan ya da doğrulayan pek çok örnek vardır ama ben dağdaki çobana da sormak isterim,

-emmi senin için cahil diyorlar, oyunu bir kömüre satar diyorlar.
    +valla yeğenim isteyen istediğini desin olay burada [başını gösteriyor] ve burada [kalbini gösteriyor] bitiyor.
    (muhayyel zartalos efendi, 17.04.2009 14:18)
  14. konunun başlığıyla uyusmayan bazı entryler barındırmaktadır bu ilişki. burdaki ilişkinin dağdaki çobanı aşağılamakla yakından uzaktan ilgisi yoktur. çok doğal olarak farklı sosyal statüde olan insanlar farklı hayat görüşlerine sahip olabilirler, siyasi görüş dediğimiz şey de bir hayat görüşüdür zaten ve örneğin üniversite gençleri arasındaki ankette 1. çıkan partiyle, daha farklı bir sosyal statüdeki vatandaslarımız arasında yapılan ankette birinci çıkan partinin birbirine tamamen zıt iki parti olması son derece normaldir. çünkü sözünü ettiğim farklı sosyal çevredeki insanların hayattan beklentileri birbirinden farklıdır. birisi eğitim ve kültür seviyesi yüksek bir ülke isterken diğer yandaki vatandasımız sadece karnını doyurmayı bekleyebilir devletten. bu da son derece mantıklıdır zaten. burada bahsedilen şey sadece eğitim seviyesiyle siyasi görüşün ilişkili oldugudur, bu ilişkiye sövülmemektedir o yuzden sakin olmak gereklidir.
    (shhlackk, 17.04.2009 18:50)
  15. iktidarlar, başbakanın deyimiyle yığınları, iki tekeri döndürerek yönetirler. bunlardan ilki ekonomi, diğeri ise din. ekonomi alt seviyede kalmalı, dinin vurgusu tüm şiddetiyle yığınlara ulaşmalı. sağ-sol aldatmacası da artık son dönemde belirginleşen bu gerçeği örtemiyor. bu yaklaşımın ülkemizde işaret ettiği en önemli doğru ise karnı aç, bir ekmeğe muhtaç insanlar için cumhuriyetin cinsinin önemli olmamasıdır! oyunu sandığa bu ihtiyaçla atanlar için siyasi görüşten bahsedemezsiniz. bu bir görüş değil, birincil gereksinimdir.

siyasi görüşler, demokrasi kavramının ürünüdürler. demokrasiler, azınlıkların haklarını savunmadan kaynaklı beslenir ve gelişirler. hani, şu güçlünün güçsüzü ezdiği dünyada, zayıf olduklarına inandırılmışların haklarını savunmayı görev edinmişlerin demokrasileri. "zayıf olan elenir." bu komedyaya inananlar için eğitim seviyesi ile siyasi görüş arasında bırakın ilişkiyi, mutlak itaat vardır. bilinmez ki demokrasilerde bol talimat, halka külliyen brifing ama neticede mafiş icraat vardır.

sahip olduğuna inandırıldığımız siyasi görüşlerimiz ile eğitim seviyesi değil, daha çok eğitimimizin dinamikleri belirleyen çevremiz etkili olmaktadır. bununla alakalı da daha çok 80 öncesi dönemde kanıtlara rastlayabiliriz. o dönemde, ortam koşullarına göre kişilerin siyasi görüşlerine sağ veya sol aldatılanlar tarafından el koyulmuş ve bununla yığınlara otorite kurulmaya çalışılmıştır. ardından da netice ortadadır.

eğitim seviyesinin ileri düzeye taşınması, ancak ve ancak görüşün siyasileştirilmesinin önüne geçilmesiyle sağlanabilir.
    (tonguç, 17.04.2009 19:28 ~ 19:32)
  16. herhangi bir araştırmaya dikkatlice bakanlar eğitim seviyesi düştükçe akp oylarının, ergenekon operasyonuna inancın, hatta bundan 6 ay önce kriz olmadığına dair inancın, deniz fenerine güvenin arttığını görebilirsiniz.

ama tesadüftür, zaten bilim diye bir şey yok.
    (o gece bu sene, 17.04.2009 20:38)
  17. lisesinden, üniversitesine kadar gördüm ki eğitim seviyesi ile siyasi görüş arasında hiç bi ilişki bulunmamaktadır.. siyasi görüş ile oturulan semti, şehri istediğin gibi bağdaştırabilirsin ama.. ya da o da seni sarmadıysa bi ilçeyi alır, ilçe merkezi ve taşra kesmi olarak ikiye ayırabilirsin.. evet, evet yap bunu sen de göreceksin..
    (fesmekan, 17.04.2009 21:19)
  18. kesinlikle birbirleriyle ilişkilileri doğru orantılıdır.eğitim seviyesi yükseldikçe siyasi görüş kalitesi artar.eğitim seviyesi yüksek olan yerler artık dini tabuları aşmış,bilimi kendine rehber edinmiştir.tabi dinin halen egemen olduğu eğitim seviyesinin düşük olduğu yerleri allahla,kitapla kandırıp oy toplamak oldukça basit bir iştir.birde kömür dağıtırsanız olay tamamdır,lakin insanlar o şükran duygusuyla size borçlarını sandıkta ödeyeceklerdir.
    (mokaryus, 17.04.2009 21:59)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil