|
|
- çocukluğumda yer etmiş ayrıntılardan biridir bu da. şimdilerde de var mı bilmiyorum. belki binaların hidrolik altyapısını geliştirdiler, belki de "dsi" merkezi su dağıtımını yoluna koydu ama uzun süredir rastlamadım.
küçükken maçtan çamur içinde dönüp duşa girmek gibisi yoktu. ya da buz gibi bir kış gününde, dışarısı bembeyazken, buhar altı olan banyoda saatlerce haşlanmak... saunaya dönen küvette sıcak suyu sona dayayıp oturmak, cennetten alıntı yapmak gibi gelirdi. ( yalnız kışın -5 derece sıcaklıktaki el ve ayaklarla 40 derece suya girince olan termal yanma da cehennemden bir olgu olsa gerek. sırf bunun için banyodan önce ayakları kalorifere dayayıp ısıtmışlığım var.)
öyle bir keyif hayal edin ki sıcacık akan sudan çıkasınız gelmiyor. işte tam bu noktada olayın içine edebilme potansiyeli olan bir gerçek var: evdeki muslukların kullanılma ihtimali. gerek annenizin yemek öncesi su altına bıraktığı sebzeler, gerek kardeşinizin saçını yıkaması size ait büyükçe bir su kütlesinin çalınması anlamına geliyor. tazyikteki azalmayla aniden değişen sıcak-soğuk su oranı sizi "ananı!" şeklinde küvetten 2 metre zıplatmaya yetebiliyor. azalan bazen sıcak su oluyor; kızgın teniniz çeliğe verilen su gibi "tıss"layarak donuyor, bazen de soğuk su gidiyor ki "başından aşağı kaynar sular dökülmek" deyimi buradan geliyor. işin kötüsü sizin banyoda kıvrandığınızın farkında olmayan ev ahalisi açıyor, kapıyor, açıyor, kapıyor, sizi şebek gibi oynatıyor. sizin de kapıdan kafayı uzatıp "suyla oyamayın ulan! bi ayar tutturamadım be!" diye bağırmaktan başka çareniz kalmıyor.
ulan ne acayip zamanlardı, şimdi bile ürperdim bak.(atropos, 13.02.2006 22:41 ~ 22:59)
- pek de suçu olmayan kişilerdir aslında.
banyo ile tuvalet yanyana ise, genellikle daireye gelen su borusundan ikisine de ayrı ayrı boru döşenmez, ortak bir boru ile halledivermiştir(!) bu işi müteahhit. tabi borunun çapı da iki taraftaki su kullanımını kaldıracak kapasitede değilse bu gibi durumlar yaşanır.
günısıdan gelen bol sıcak su ile musluktan gelen soğuk su belli miktarda karıştırılarak yıkanılacak sıcaklıkta su elde edilir. sonra siz duştayken, tuvaletteki sifonun kullanımıyla beraber, bol miktarda soğuk su çağıl çağıl o tarafa gider, ayrıca banyo tarafında, günısıdan gelen suyun basıncı daha fazladır o an için soğuk sudan. siz de haşlanırsınız haliyle. bunu önlemek için günısıdan gelen su miktarını alt seviyede tutmak da yarar vardır. yani ani bir soğuk su azalışında, günısıdan gelen sıcak su miktarı soğuk suyun yerini de alacak şekilde artmamalıdır. ev hakının başına sırayla böyle şeyler geldikten sonra, herkes banyoda birisi var mı diye kontrol eder, o kişiyi uyarır.
- banyodan sabunlu sabunlu çıkıp kapıyı aralayıp "suyu kapatıııııın" diye bağırmak zorunda kaldığım olay.eskiden çok sık olurdu.allahtan artık daha dikkatliler.
(bkz: sanırım çığırmalarım işe yaradı)
- (bkz: türklere özgü eylemler)
|