görseller
dresdendresden
dresdendresden
belki ilginizi çeker
  1. · the dresden dolls
  2. · dresden bombardımanı
  3. · ikinci dünya savaşı
  4. · troya önünde atlar
  5. · köln
  6. · dresden bombardımanı
  7. · kurt vonnegut
  8. · dd
  9. · d1
  10. · dünyanın en güzel şehirleri
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının hayalleri
  2. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  3. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  4. · 100 opera
  5. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  6. · bir kadının bilmesi gerekenler
  7. · günün tek cümlelik özeti
  8. · kahvaltı yapmamak
  9. · aşk gemisi

dresden  

1. almanya'nın saksonya eyaletinde şehir. ikinci dünya savaşında müttefikler tarafından ağır bir şekilde bombalanıp enkaz haline getiriliyor.
    (favorius, 28.11.2004 11:47)
  2. kütüphanesiyle de ünlüdür
    (boundless, 28.11.2004 12:03)
  3. almanyadaysanız şayet gidip mutlaka görülmesi gereken, ama iki günden fazla kalmanin gerekli olmadıgı, almanya'nın dogusundaki tarihi sehir. almanya'nın en büyük evangelist kilisesi frauenkirsche burada bulunmaktadır ki bu kilise ikinci dünya savaşında bombalanmış, yerle bir edilmiş, ve avrupa birliginin destegi ile 100 milyon euro harcanarak gecen sene biten bir inşaat sonucu özüne uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.ayrıca sehir tamamen sosyalist sistemin getirdigi agir havayla eski bir görünüm sergilemektedir. bir diger husus koskoca sehri iki gün hiç durmadan gezmemize ragmen, almanyanın diger sehirlerini de gezmiş biri olarak en çok şaşırdıgım nokta şehirde sadece bir dönerci dükkanı görebilmemizdir.şehirde bırakın türkü, esmer tenli bir insan bile göremezsiniz.
    (emrahin annesi, 17.01.2007 22:29)
  4. (bkz: elbe nehri)
    (skin, 25.12.2007 05:11)
  5. gece hayatı neustad ve çevresindedir.burada pek çok kebapçı bulabilirsiniz.bu kebapçılar türkçe bilirler ama türk değillerdir(en azından benim konuştukalrım değillerdi)
    downtown eğlenmek için hoş bir gece kulübüdür.pop,hip-hop,trance ve hard rock odaları bulunmakta,tek biletle istenilen müzikle eğlenilebilmektedir.arasıra ladies night yaparlar.
    bunun dışında spelunkeolarak geçen ucuz bira bulabileceginiz publar vardır.sovyetlerden kalma konsept dekorasyona sahip olanları tercih edilmelidir.
    dresden saksonyanın başkentidir.elbe boyundaki biergartenlar baharda çok güzel olur.avrupanın en eski füniküler sistemiyle aziz dresden'e şööyle bir tepeden bakılmalıdır.dresden teknik üniversitesinin yer altında üç kata sahip kütüphanesi gerçekten görülmelidir.ayrıca dresden'e gelmişken weimar yakınındaki toplama kampı da görülebilir.olur da gidebilirseniz freiberge uzanıp freiberger eirscheke de yenmelidir.
    (heroine, 31.12.2007 16:42 ~ 16:43)
  6. bir de volksvagen ın glasernmanufaktur ü burada bulunur.bu kocaman fabrikanın tüm dış cephesi camdır ve bir arabanın üretim aşamasını adım adım izlemeniz mümkündür.
    grosser garten midir nedir...orada bulunur bu fabrika,şehirin göbeğinde
    (heroine, 31.12.2007 16:47)
  7. istanbul havası olan başka bir alman şehri. elbe verir bu havayı. haliçe benzetirim ben elbe üstündeki bi dolu kopruyu.
    ayrıca burdaki çelik mavi köprüdünün de bi hikayesi vardı da unuttum. sanırım nehirde ayağı olmayan ilk köprüydü ve insanlar yürümeye korkmuşmu neydi.
    neyse efendim neustad ta bi dolu türk-kürt vardır. hatta fb-gs maçı izlemişliğimiz vardır kahvelerinde
    (pelin87, 15.05.2008 13:58)
  8. şahsi kanaatime göre daha çok ankara havası olan şehir.nitekim deniz yoktur, elbe nehri de şehrin öyle pek ortalarından geçmez. gece hayatı bir berlinin, hamburgun yanında solda sıfırdır, ama kendine göre bir sevimliliği, bir çekiciliği var.o yüzden doğrudan ankarayı hatırlattı bana...

birçok alman şehrine göre daha sessiz, sakindir. bir de almanya'da ilk defa, girdiğim bi dönerci türk(uzakdoğulu tipi vardı) değildi, dahası türkçe de bilmiyordu (ama peçetelerinde afiyet olsun yazıyodu). adama "niye türkçe bilmiosun" diye trip atmaya çalışınca çemkirdi bi de "burası almanya tabi ki almanca konuşucam" diye. neyse...
    (power of the right, 14.09.2008 18:37)
  9. (bkz: dresden bombardımanı)
    (dünyayı kurtaran adam, 14.09.2008 18:39)
  10. almanya'nın en koyu neonazilerinin bulunduğu yer derler hep.
    birinci dünya savaşı'nda alman müttefik askerleri ile yemen cephesinde omuz omuza savaşan rahmetli dedem nakletmişti bana da:
    "zamanında adoluf hitler alamanya seyr-i seyahati yapar iken şimendiferle bu şehre uğramış. 'suyundan bi dadıyım' deyüben bir bardak suyu genzinde çalkalayıb dresden torpaklarına tükürüvermiş. bu vakıttan kelli direzden torpakları üzerinde neşveden her alaman sübyanı fıtratında fevkalade bir milliyetçilik kesbetmiş. ahan o gün böğündür direzden dazlağın harman olduğu yer olarak bilinegelir."
    (esrar ı leyal, 09.11.2008 16:28 ~ 11.02.2009 20:21)
  11. (bkz: gabriel and dresden)
    (chicaloca, 09.11.2008 16:29)
  12. (bkz: the dresden dolls)
    (noscho, 09.11.2008 16:38)
  13. bombardımanın izleri olan kocaman boş "meydan"ları kafama takılan şehir... oradayken enki bilal'in belgrad için söylediği sözleri yankılanıp durdu kafamda:

"harap bir şehirdi. sürekli kendini tamir etmeye çalışan ama başaramayan harap bir şehir. yine de bu harap halinin güzel bir yanı vardı. harap olumsuz bir kelime değil. geçmiş, tarih ve hafızanın işareti olmak anlamında olumlu."

güzeldi ve soğuktu çok dresden... güzel bir melankoli...
    (three hours, 15.06.2009 18:02)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil