|
|
- douglas noel adams,11 mart 1952 yılında,cambrige-ingiltere'de doğdu. ününü bbc'de yaptığı otostopçunun galaksi rehberi adlı radyo oyunu ile kazandı.daha sonra bu oyunu geliştirdi ve kitap olarak yayınladı. kitap bilim kurgu dünyasının kültleri arasına girdi.2001 yılında california'da öldü.
- evrenin sonundaki restoran adlı kitabını okuduktan sonra büyük bir ilgimi ve sevgimi kazanmış olan yazar. ek olarak tuhaf bir espri anlayışına sahiptir.
- (bkz: ruhun uzun karanlık çay saati)
- dünyanın en geyik yazarlarından biridir fakat geyik yaparken inceden inceden taş atmakla kalmayıp bazen kaya bile fırlatabilir. kendine has üslubuyla bilimkurgu alanına farklı bir bakış getiren douglas adams ünlü otostopçunun galaksi rehberi 'ni bilimkurgunun kült eserleri arasına sokmakla kalmamış, varoluşçu bir dedektif olan dirk gently nin maceralarıyla da bizleri esrarengiz ve bir o kadar absürt olaylarla dolu bir dünya ya sokmuştur. biyolojiye çok meraklı ve sıkı bir agnostik olduğu da bilinmektedir. ayrıca çok sağlam bir apple kullanıcısıdır ki bundan ötürü wired dergisine apple la ilgili makaleler yazmışlığı vardır. teknolojiye olan merakını text-based otostopçu ve starship titanic oyunlarını bilgisayar alemine kazandırarak bir daha göstermiştir. tekrar ayrıca demek gerekirse cok sıkı bir paul simon ve pink floyd fanıdır- david gilmour'ın arkasında gitar bile çalmıştır bi konserlerinde. david gilmour'da onu cenazesinde son kez onurlandırarak wish you were here ı çalmıştır.
- (bkz: last chance to see)
- komedi ve bilim kurguyu birleştiren rahmetli yazar ve radyocudur. çok zeki ve eğlenceli birisidir.
- kıvrak bir zeka ve muhteşem bir mizah anlayışı, normal insanların sahip olmadıkları bir bakış açısı. aslında her karakter ondan biraz almış olsa da arthur dent aslında dna'nın kendisidir.
eserleri:
otostopçu serisi:
the hitchhiker's guide to the galaxy (1979)
the restaurant at the end of the universe (1980)
life, the universe and everything (1982)
so long, and thanks for all the fish (1984)
mostly harmless (1992)
dirk gently serisi:
dirk gently's holistic detective agency (1987)
the long dark tea-time of the soul (1988)
the salmon of doubt (2002, tamamlanmamış eseri, ölümünden sonra kısa hikayeler, makaleler ve röportajlarla beraber basılan roman taslağı)
diğer çalışmaları:
the meaning of liff (1983, john lloyd ile birlikte)
the deeper meaning of liff (1990, john lloyd ile birlikte; the meaning of liff'in genişletilmiş versiyonu)
last chance to see (1990, mark carwardine ile birlikte)
monty python's flying circus episode 45, party political broadcast on behalf of the liberal party (1972)
doctor who bölümleri - the pirate planet, 1978; city of death, 1978; shada, 1980
daha fazla bilgi için :
http://www.douglasadams.com (resmi web sitesi)
http://www.towelday.kojv.net (havlu gününü kutlayanların sitesi)
http://en.wikipedia.org/...
http://www.zz9.org (fan sitesi)
http://en.wikipedia.org/...
- onun öldüğünü duyduğumda "hayır, bu 'son derece normal' bir şey değil" dedim.. adamın gittiği yer her neresiyle orada da kafa bulacak bir şeyler arayacağını ve o müthiş zekasıyla aradığını bulup, keyifle dalga geçmeye devam edeceğini düşündüm..
bu alemde douglas adams diye bir yazarın var olduğundan on beş yıl önce haberim oldu ve on beş yıldır hiçbir edebi keşif! beni bu kadar etkileyip yaşama bağlamadı.. hayır, abartılı bir "yaşama bağlanma" tanımı değil söylediklerim, gerçek bir bağlanma.. çünkü adams okuyan herkesin bildiği gibi, yaşam evren ve her şey, muhteşem bir anlamsızlık döngüsüdür ve bunları fazla kafayı takıp kaale almakta bir mana yoktur.
otostopçunun rehberi size yol gösterebilir, ancak yaşamın anlamını bulmak isteyenler için 42 sayısı yeterli bir veridir.. beğenmeyenler, kendi rehberlerini hazırlar ve bir babil çeviri balığı eşliğinde kullanıma sunarlar.. ya da böyle bir şey.. aslında balık sadece, "ee iyi de abi şimdi bu lavuklar nası aynı dili konuşup anlaşıyo?" türü kıt sorulara bulunan en yaratıcı, zihin açıcı, kafa bulucu ve taklit edilesi bir çözümdür..
hayal gücü, yaratıcı zeka, birikim, ya da bir yazarı yazar yapan her ne varsa, bunları 'ifade etme yeteneği' olmadan bir naneye yaramazlar.. ifade ederken kullanılan dil ve anlatım şekli okuyucu için sinir bozucu bir ağırlıkta ve karmaşıklıktaysa, yine bir işe yaramazlar.. başka tanım bulamadığımdan "akıcı dil" dediğim anlatım tarzı, ne anlatılmak isteniyorsa onu anlatmanın en zor, ama en değerli yolu sanırım.. işte douglas adams'ı "yazar" yapan da, sanki çok kolay bir şey yapıyormuşçasına başardığı akıcı anlatım biçimi ve o müthiş hayal gücüydü bence..
- otostopçunun galaksi rehberi'nin 5+1 lik serisini okuduktan sonra takdir edilesi bir zekaya sahip olduğunu düşündüğüm,hayal gücü sınır tanımayan bilim kurgu yazarıdır..en ince detayları düşünmüş,hesaplamıştır.aklınıza gelebilecek her soru işaretinin mantıklı bir cevabı vardır douglas adams'ta..ancak ilerleyen sayfalara saklanmıştır..
benzetmeleri,olaylara yaklaşımı,mizah anlayışı hayranlık uyandırır...
evreni cözmüştür o...ötesi yoktur..
- (bkz: h2g2)
- uçmak ile ilgili hayatımda gördüğüm ve muhtemelen göreceğim en basit ve en gerçek tanımı yapmış olan insan.
"tek yapmanız gereken, kendinizi yere fırlatmak ve yeri ıskalamak."
- " uzaya, zamana, maddeye ve varlığın doğasına ilişkin tüm sorular yanıtlandığında geriye tek bir soru kalacaktır. 'akşam yemeğini nerede yiyeceğiz?' " sözüyle bana " - c’est la vie " dedirtmiş yazar.
- aynı isimli kitaptaki otostopçunun galaksi rehberi ile sözlük konseptinin babası konumundaki müthiş yazar. genç yaşta hayatını kaybetmesi belki de bizleri başka efsaneleşecek eserlerden mahrum bırakmıştır.
- es geçilmemesi gereken okuma keyfi sunucusu.
(heidi, 18.06.2008 00:31)
- içimden bir ses onu çok yanlış anladığımızı söylüyor...ya da babil balığı beni kekliyor...
- her ne kadar kendini "radikal ateist" olarak tanımlasa da, apple'a tapıyordu. işte "insanın doğuştan gelen inanma içgüdüsü, inanmıyorum deseniz de inanıyorsunuz aslında" fikfiki için şahane bir çıkış noktası. kullanın lan.
|