çok güzel, eğlenceli bir
iskambil oyunudur..
2 deste halinde oynanması halinde zevki daha da artmaktadır..özellikle dostlar arasında oynanması lazım.. ki adı da zaten dost kazığıdır..
şimdi efendim, 2 deste halinde oynandığı göz önüne alınırsa oyun şöyle başlatılır..ortaya 8 tane kart açılır..her oyuncuya da 4'er kağıt verilir..amaç basittir..yere açılan kartlardan sayıca aynısı elinizdeyse; bu kart ile birlikte ikisini alıp birisine yüklersiniz..oyunun sonunda kimde en çok kart birikirse o kaybeder..örnekler ile devam edelim..
yerde 4 ver diyelim..sıra sizde (haa bi de sırayla oynanıyor..ordan biliyorum, heyecan ve telaş yapıp atlayanlar oluyor) ve elinizdeki 4 ile bu yerdeki 4'ü alıp birisine veriyorsunuz..atıyorum sizden sonraki oyuncuda da bir 4 varsa (2 deste oynanmasındaki en büyük amaç, bir sayıdan 8 adet olması) bu sefer isterse o oyuncu, sizin 4'leri verdiği oyuncudan alıp başka birisine devredebilir kağıtları..ya da direk sizin verdiğiniz oyunculara atabilir elindeki üçüncü 4'ü..böyle 2 seçeneği var yani..kendisine 4'ler yüklenmiş oyuncu ise sıra ona geldiğinde hala 4'lü kağıtların üzerine birşey atılmamış ve elinde 4 varsa şayet, bu 4'leri elinden çıkarabilir, istediği kişiye elindeki 4'ü de ekleyerek devredebilir..
8 tane aynı kağıt birisinde toplanınca şayet artık oyun tabiri ile "üstüne beton atmış" oluyorsunuz..yani demek istediğim, o 4'lerin 8 tanesi (2 destede nitekim 8 tane 4 vardır) aynı oyuncuda birikirse, aynı oyuncuya verilirse artık ondan önceki tüm kağıtları unutması gerekir..nitekim oyuncu o 4'lerden kurtulamaz artık..
çok karmaşık anlatım ama elimden geldiği kadar da basitleştirmeye çalıştırdım olayı..taktikler ve kıllıklar birleşince oyun acaip zevkli olabiliyor..gerçekten öğrenmek isteyenlere ders bile verebilirim..
*