krema (ya da süt kaymağı), süt, şeker ve tatlandırıcılardan yapılan dondurulmuş yiyecek maddesi. yumurta içeren türleri de bulunan dondurmanın yüzlerce çeşidi arasında en yaygın olanı vanilyalı, çikolatalı ve meyveli dondurmalardır.
buzlu tatlılar, avrupa'ya ilk kez doğu'dan getirildi. marco polo, çin gezisinden dönüşünde yanında meyveli dondurma tarifleri getirmiştir. daha sonra italyan aşçılar sulu ve sütlü dondurmalar yapmak için yeni tarif ve teknikler geliştirdiler. catherine de medicis'nin fransa'ya getirttiği aşçılardan bountalenti, ilk kez fransa sarayı için bu tür dondurmalar hazırladı. 1670'te, francisco procopio adlı bir sicilyalı, paris'te bir cafe açarak dondurma ve şerbet satmaya başladı.
`
procopio`'nun dondurmaları o kadar tutuldu ki, 1676'ya gelindiğinde başkentteki dondurmacı sayısı 250'ye çıktı. 18. yüzyılın sonunda, `paris'te bir cafe sahibi olantortoni, kremalı dondurmalarıyla ün kazandı.abd'de isephiladelphia`, dondurma üretiminin merkezi oldu; dondurmalı soda 1874'te burada yapıldı.
dondurma külahı da ilk kez, missouri'deki st. louis'de düzenlenen 1904 dünya fuarı'nda kullanıldı.
yazın kaynar bölgelerde yaşayan insanların yegane beslenme maddesidir. akşamları insanlar dondurma yemek için özellikle dışarı bile çıkarlar (gündüz çıkmak zaten işkencedir). küllah, kağıt helva gibi ek maddelerle servis edilebilir. roma'da inanılmaz lezzette olanları bulunur. küllahlarının bile bir kısmı çikolata, fındık parçaları gibi güzel şeylerle kaplıdır.
son dönemlerde pek dondurma yemez oldum fakat önceden çok sevdiğim bir tür yiyecekti.tadı çok cezbedici,yaz kış yerdim ama hiç hasta olmazdım...
hatta birara kendim dondurma yapmaya başlamıştım ve çokta güzel oluyordu gerçekten...hatta tarifini de kısaca yazıyım...
malzeme: miktarı:
yumurta 3 adet, krem şanti 2 paket ,süt 2 bardak ,
şeker 1 bardak
isteğe göre, meyva parçaları, toz vanilya, çikolata parçaları eklenebilir.
yapılışı:yumurtaları şekerle birlikte iyice çırpın. soğuk sütle krem şantiyi mikserde hazırlayın. yumurta ve krem şantiyi çırparak karıştırın. derin dondurucuya koyun. 1-2 saat sonra hazırdır
küçükken çok hassas bir bünyeye sahip bir velet olduğumdan kotalı olarak ayda bir iki defa yiyebildiğim yiyecekti. şimdi istediğim kadar yiyebilme hakkım olsa da çok ender yediğim şey.
inanılmaz lezzetli, ay yok ben sevmem diyenlerin kesinlikle yalan söylediğini düşündürten, kimsenin hayır diyemeyeceği tek lezzet. küçükken annelerimizin olmaz , hasta olursun diyip almadıkları, onlara inat cüzdanlarından para kaçırıp yine de alıp yediğimiz, hatta para bulamayınca kakaoyu sütün yada suyun içinde koyu bir kıvamda karıştırıp buzluğa koyup donmasından hemen sonra iğrenç olsa bile adına dondurma dediğimiz için zoraki de olsa yediğimiz , dondurma adındaki herseyin süper olduğu , inanılmaz anlatılması çok güç bir tat
dondurma benim aklıma küçük kardeşimi getiriyor çünkü ona fazla dondurma yemek yasaktı ve sevimli kardeşimde çözümü dondurma reklamları çıktığı zaman ekranı yalayarak bulmuştu...işte böyle bir sevgi onda dondurmaaa....
bolulu hasan usta'nın dondurmaları ile mado'nun dondurmaları arasında seçim yapmak zorunda kalınca üzülüyorum adana'da. hayatta bizi zor kararlar bekliyor evet kimi zaman. dünyanın en güzel tatlısı kanımca. paket dondurma alınacaksa sorun yok tabii: algidamagnum. olsa da yesek. hatta var yiyelim.