belki ilginizi çeker
  1. · eppur si muove
  2. · uykusuz
  3. · roche
  4. · egemen bağış
  5. · basel
  6. · mortalite
  7. · domuz gribi
  8. · hükümetin domuz gribi yalanı
  9. · bağıra bağıra ölmek
  10. · mehmet öz
gündem
  1. · prison brake
  2. · dünyanın en seksi şarkısı
  3. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  4. · 28 kasım 2009 fenerbahçe kasımpaşa maçı
  5. · günün tek şarkılık özeti
  6. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  7. · bir kadının bilmesi gerekenler
  8. · itü sözlük karşılama komitesi
  9. · su çiçeği

domuz gribi aşısı  

sayfa  / 3
  1. okunası bir alıntıdır.

domuz gribi aşısındaki gizli tehlike
    ingiltere’ de bin 500 hemşire ile yapılan bir araştırmada hemşirelerin üçte birinin domuz gribi aşısı yaptırmak istemediği, yüzde 33’ ünün kararsız oldukları ve yüzde 37’ sinin ise aşıyı yaptırmak istedikleri ortaya çıktı. aşıya karşı çıkanların yüzde 60’ ı buna sebep olarak aşının yan etkilerini göstermişler. bu araştırma doktorlar arasında yapılmış olsaydı sanırım sonuç bundan pek de farklı olmazdı.

aşının hem gerekliliğine hem etkinliğine ve hem de yan etkilerine karşı ciddi endişeler var.

her şeyden önce domuz gribinin her yıl görülen olağan grip kadar öldürücü olmadığı ortaya çıktı. olağan gripten her sene 250-500 bin kişi ölürken, domuz gribinden tüm dünyada ölen insan sayısı 1.500 kadar. bir başka deyişle domuz gribinden ölüm ihtimali binde 4.

ikincisi domuz gribi aşısının ne ölçüde koruyucu olacağı bu aşamada kesin olarak bilinmiyor. domuz gribi ciddi bir mutasyona uğrarsa aşının etkinliği de o nispette azalacak ve hatta belki de tamamen etkisiz kalacak.

üçüncüsü de domuz gribi aşısının çok ciddi yan etkileri olabileceği ileri sürülüyor. bugün bu aşısının ülkemizde hiç dile getirilmeyen çok önemli bir sakıncasından bahsetmek istiyorum.

grip aşılarına tıp dilinde adjuvan adı verilen ve vücudun aşıya daha fazla tepki vermesini sağlayan maddeler ekleniyor. alüminyum ve skualen bunlar içinde en çok kullanılanlar.

aşılara adjuvan eklenmesi teorik olarak mantıklı, çünkü bu sayede kısa zamanda az sayıda virüsle aşı üretmek ve böylece de daha az virüs antijeni ile daha çok insanı aşılamak mümkün oluyor.

ancak bu işlemin çok tehlikeli yan etkileri var. bu sebeple de avrupa’ da üç çeşit aşıda skualen kullanılıyor olsa da amerika’ da bu maddelerin aşılara eklenmesine kesinlikle müsade edilmiyor.

oysa medyada domuz gribi aşısı üreten şirketlerin en az ikisinin (novartis ve glaxosmithkline) , hazırladıkları aşıda adjuvan kullanacakları haberleri yer aldı.

iyi skualen kötü skualen

skualen aslında vücudumuz için yabancı bir madde değil. karaciğerde yapılıyor ve kolesterol metabolizmasında da rolü var, sinir siteminde ve beyin dokusunda bulunuyor. skualen ayrıca zeytinyağı, köpekbalığı karaciğeri ve birçok doğal besin desteğinde varolan ve antioksidan özelliklere sahip bir yağ molekülü. isterseniz buna ‘iyi skualen’ diyelim.

vücuda enjekte edilen skualenin ise karaciğerde sentez edilen veya besinlerle alınan skualen gibi faydalı değil, aksine oldukça zararlı olduğunu gösteren pek çok bilgi var. bu yüzden isterseniz ona da ‘kötü skualen’ diyelim.

iyi skualen ve kötü skualen arasındaki en önemli fark bunların insan vücuduna giriş yolları.

skualen besinlerle sindirim sisteminden vücudumuza girerse hiçbir sorun olmuyor, ama bunun aşılarda olduğu gibi deri altına veya kas içine zerk edilmesi bağışıklık sistemini vücuttaki tüm skualene saldıracak şekilde harekete geçmesine yol açabiliyor.

bağışıklık sistemi vücutta sinir sisteminde tabii olarak bulunan ve sağlıklı bir hayat için elzem olan ‘iyi skualen’ de dâhil tüm skualen moleküllerini tahrip etmeye başlayabiliyor.

körfez savaşı’ na katılan sayısız amerikalı askerde ortaya çıkan ve körfez savaşı sendromu adıyla bilinen hastalığın da bu kişilere yapılan ve skualen ihtiva eden şarbon aşısından kaynaklanabileceği düşünülüyor.

körfez savaşı sendromu, vücudu tahrip eden oto-immun bir hastalık. bu kişilerde eklem iltihabı, kas ağrıları, deri döküntüleri, lenf bezlerinde büyüme, kronik yorgunluk, kronik baş ağrıları, vücuttaki kılların dökülmesi, iyileşmeyen deri yaraları, hafıza kaybı, sara nöbetleri, kansızlık, ruhsal ve sinirsel problemler, nefes darlığı, kronik ishal, gece terlemesi, ateş ve daha pek çok rahatsızlık gelişiyor.

burada vurgulanması gereken çok önemli bir şey de bu hastalığın çok müphem belirtilerle başlayıp uzun bir sürede (yıllar içinde) gelişmesi. bu sebeple de skualenin birkaç haftalık dönemde herhangi bir yan etki göstermemesi onun güvenilir olduğunun bir kanıtı değil.

savunma bakanlığı skualen ile körfez savaşı sendromu arasındaki ilişkiyi reddetse ve bunun başka sebepleri (sinir gazları, kimyasal silahlar, zehirli gazlar, uranyum…) olabileceğini iddia etse de, bu hastalığa tutulan askerlerin yüzde 95’ inin kanlarında skualene karşı antikorlar oluştuğunun gösterilmesi her şeyi apaçık ortaya koyuyor.

tavşanlarda yapılan araştırmalarda da tek bir kez zerk edilen skualenin bile oto-immun bir hastalık olan romatoit artrite sebep olduğunun belirlenmesi de bunu destekleyen bir başka kanıt.

gelelim neticeye

aylar öncesinden 20 milyon doz domuz gribi aşısı siparişi veren sağlık bakanlığı’na birkaç sorum var.

bir: aşı hangi firmadan alınıyor ve bunun için kaç lira ödenecek?

iki: sağlık bakanlığı’ nın ısmarladığı aşıda amerika’ da yasak olan bu adjuvan madde (skualen) var mı?

üç: eğer varsa sağlık bakanlığı’ nın skualenin emniyeti konusundaki fikri nedir?

cevap bekliyorum.

prof .dr.a.rasim küçükusta

__._
    domuz gribi aşısı gerçeği
    sağlık bakanı akdağ: biz domuz gribi aşısını satın alma konusunda, önde gelen ülkelerdeniz
    sağlık bakanı recep akdağ, domuz gribine yönelik aşı üretecek firmalarla görüştüklerini bildirerek, "biz aşıyı satın alma konusunda masaya oturmuş, önde gelen ülkelerden biriyiz" dedi.

sağlık bakanı recep akdağ, 35-40 milyon doz domuz gribi aşısı almayı planladıklarını , aşısının ilk partisinin ekim ayında türkiye'ye getirileceğini söyledi.

http://arama. hurriyet. com.tr/arsivnews .aspx?id= 12585355

önemli! okuyun ve herkesin okumasını sağlayın

dünyadaki diğer ülkeler, domuz gribinin labaratuvarda biyolojik silah olarak üretildiğini ve insanlığın başına bela edildiği yazıyor. domuz gribi aşısıda henüz geliştirilen ve içeriği açısından ölümcül tehlikeleri olan bir ürün.

şimdiye kadar üç firma üretim yapmış:

glaxosmithkilne firmasının pandemrix adlı aşısı.

baxter ınternational’ ın h1n1 aşısı.

her ikisininde henüz lisansı yok. avrupa ilaçlar kuruluşu tarafından onaylanmamış.

novartis tarafından üretilen ınfluenza a (h1n1) 2009 monovalent .

amerikan’ın bazı eyaletlerinde zorunlu aşılamaya karşı tepkiler artıyor. aşılardan ölümler meydana gelmekte. ingiltere, ülkesinde kesinlikle böyle bir uygulama yapmayacağını söylüyor. diğer ülkelerde de durum farklı değil.

bu aşılar yapıldıgı takdirde: ( önemli )

- guillain-barre sendromu
    - vaskülit
    - felç
    - anafilaktik şok
    - ve ölüme neden olabileceği duyuruluyor.

ayrıca novartis firmasının geliştirdiği ilacın yan etkilerini novartisin kendi labaratuvar sonuçlarından okuyabilirsiniz.

http://www.fluscamcom/...

yukarıdaki siteden novartis’in kendi resmi evrağında bulunan yan etkilerden bazıları:

*local injection site reactions (including pain, pain limiting limb movement, redness, swelling, warmth, ecchymosis, induration)
    *hot flashes/flushes
    *chills
    *fever
    *malaise
    *shivering
    *fatigue
    *asthenia
    *facial edema.
    *ımmune system disorders
    *hypersensitivity reactions (including throat and/or mouth edema)
    *ın rare cases, hypersensitivity reactions have lead to anaphylactic shock and death
    *cardiovascular disorders
    *vasculitis (in rare cases with transient renal involvement)
    *syncope shortly after vaccination
    *digestive disorders
    *diarrhea
    *nausea
    *vomiting
    *abdominal pain.
    *blood and lymphatic disorders
    *local lymphadenopathy
    *transient thrombocytopenia.
    *metabolic and nutritional disorders
    *loss of appetite.
    *arthralgia
    *myalgia
    *myasthenia
    *nervous system disorders
    *headache
    *dizziness
    *neuralgia
    *paraesthesia
    *febrile convulsions
    *guillain-barré syndrome
    *myelitis (including encephalomyelitis and transverse myelitis)
    *neuropathy (including neuritis)
    *paralysis (including bell’s palsy)
    *respiratory disorders
    *dyspnea
    *chest pain
    *cough
    *pharyngitis
    *rhinitis
    *stevens-johnson syndrome
    *pruritus
    *urticaria
    *rash (including non-specific, maculopapular, and vesiculobulbous) .

dünya gribe karşı vitamin takviyesi ve geçmişte kullanılan ilaçlarla çözüm sunuyor.

!!! domuz gribi ve tedavisi ile ilgili yakınlarımızı bilgilendirelim. !!!

seher'in notu : pandemrix adlı aşı geçen hafta avrupa ilaçlar kuruluşu tarafından onaylanmış.
    (seher, 13.10.2009 20:56 ~ 14.10.2009 11:39)
  2. türkiyenin bu aşı konusunda denek olarak kullanıldığı söylenen, domuz gribi denilen hastalığın sözde tedavi aşısı.
    (absltlfe, 18.10.2009 01:11)
  3. (bkz: @4067293 )
    (luto, 18.10.2009 01:14)
  4. yan etkileri fazla olduğu için sazan gibi atlayıp hemen yaptırılmaması gereken aşı. beklemek lazım..
    (my name isobel, 18.10.2009 01:18)
  5. hemen hemen her kanaldaki tartışma programlarının ana konusu olması muhtemel gözükmekte.önümüzdeki günlerde çok çetrefilli tartışmalar, komplo senaryoları bizi bekliyor.tam da bu işten kendine bir pay çıkarmaya niyetlenen kişilerin istediği gibi, yine önemli bir konuda cümbüş bizi bekliyor, çok yazık çok.
    (kapıcı çöpçü hurdacı, 18.10.2009 13:36)
  6. roche türkiye çalışanlarının bile yaptırmadığı aşı. siz nasıl yaptırıyorsunuz hayret doğrusu. kobay olmaya ne kadar hevesli milletim var.
    (benedict, 18.10.2009 13:50 ~ 13:50)
  7. dinimizce caiz değildir. domuz yasaklı hayvandır. ben şahsen domuz gribi olsam, bokunu yiyen hayvanın aşısını yaptırmazdım.
    (zülkarneyn, 18.10.2009 13:53)
  8. mecbur kalmadığım sürece yaptırmayacağım şey. evet güvenmiyorum. yerli ve yabancı pek çok kaynakta hala etkilerinin ne olduğu kesin olarak bilinmiyor. sağlık bakanlığı istediği kadar güvence versin güvenmiyorum arkadaş! aynı şekilde normal grip aşısı da yaptırmadım, yaptırmayı da düşünmüyorum. bu aşıların gerçekten güvenilir veya işe yarar olduğuna da inancım yok. yapılan açıklamalar da bana her nedense çernobil felaketi döneminde bir bakanımızın "çay" içmesini hatırlattı...
    (naunet, 18.10.2009 13:57)
  9. tedavi etmez, sadece korur.
    yani en azından öyle söyleniyor.
    (diabetik nöropati, 18.10.2009 13:58)
  10. aşının her türlüsündan oldum olası korkmuşumdur. en son 15-16 yaşlarında tetanos aşısı mı ne olmuştum, daha da bünyeme giren çıkan bir sivri nesne olmadı. şimdi bu aşıya kitleler halinde karşı olunduğunu görünce mutlu oluyorum açıkçası. keşke her türlü aşıya aynı reaksiyonu versek ama bu bile yeter şimdilik. korktuğumdan değil ha, kobay mı olcaz olm yaşasın haklı mücadelemiz.
    (lethe, 19.10.2009 17:42 ~ 16.11.2009 05:02)
  11. silah baronları gibi farmakoloji baronlarının kasalarını dolduran aşıdır. üstelik bu defa kesin sonuçlarını kendileri de bilmiyorlar.
    (karga karga gak dedi, 19.10.2009 17:45)
  12. daha önce ki yıllarda gerçekleşen omuz gribi salgınında 26 kişi ölmüştür.
    bu insanların 1 tanesi domuz gribinden ölmüştür. geri kalan 25 tanesi aşının yan etkilerinden ölmüştür.

aşı hakkında benim diyeceklerin şunlardır. amerika ve meksika da salgın varken onlar bu ülkey ypmıyorsa, domuz gribinin neredeyse olmadığı türkiye bunu en ilk yapıyorsa biz neyiz? üstelik aşının içeriğindeki maddelerin bazıları a de allerjen maddde oldukalrı için yasaktır. insan deneği. domuz gribi aşısı alımı hakkında diyeceğim hiç bir şey yok zaten ama belki birileri güzel bir şeyler demiştir.

örneğin;
    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/...
    (gargusuzabdal, 19.10.2009 17:50)
  13. koruma ihtimalinin piyangodan para çıkma ihtimalinden daha düşük olduğu aşıdır.

hükümetin sağlık politikasına baktığımda ise bu telaşları hiç inandırıcı gelmemektedir. gözle de görüldüğü üzere lafı çok uzatmayacağım ama etken maddesine bakılmasızın benzer endikasyonları gösteren ilaçları birbirinin muadili sayıp onlarca kalp, tansiyon, şeker, böbrek bilumum kronik hastayı zora sokan sağlık politikasının hemen ardından eyvah eyvah domuz gribi geliyor aşı olun yaygarası pek bi manidar gelmektedir.

tek merak ettiğim bu aşıyı hangi ilaç firması getirdiğidir

(bkz: basel)
    (dükkanın önünü kapatan adam, 19.10.2009 17:52)
  14. faz çalışmaları tamamen tamamlanmadan piyasaya sunulacaktır.
    (aloe vera, 19.10.2009 17:53)
  15. sağlık bakanı'nın "25 yaş altının %25'i ölüyor" diye sunduğu korkunun koruyucu meleği.

oysa bu veri abd'de, "yoğun bakıma alınan domuz gribi hastalarının" ölüm oranı.

yani sağlık bakanı yalan söylüyor. bunu korkutucu bir konuda eksik bilgi vererek yapıyor.

popülasyona vurulursa mevsimsel gribe göre %10 daha az öldürücü.

bugüne kadar kaç grip geçirdim, geçirdik, kimseyi kaybetmedik. aşı olmak iyidir ama. hele domuz gribi skualenleri bozar, otoimmun yapar, guillain-barré sendromu yaratabilir falan.
    (açık kalp ameliyatı, 22.10.2009 21:44)
  16. 22 ekim tarihli uykusuz'a kapak konusu olmuş hede.
    (in trance we trust, 22.10.2009 21:54)
  17. "biz aşıyı satın alma konusunda masaya oturmuş, önde gelen ülkelerden biriyiz" diyen bir bakan. tekrar düşünmeli şimdi. domuz gribini silah olarak üreten bir kısım, bunun aşısını yapıp pazara sunan bir kısım ve bunu almak için dünyanın parasını harcayan bir kısım. aman ne ayrıcalık. daha domuz gribi yokken domuz gribinden şu kadar insan ölebilir diyordunuz, haklı çıktınız.
    (gnaahh, 22.10.2009 22:14)
  18. domuz gribi gibi -bence- yapay bir hastalığın hiç de tekin olmayan aşısı.

http://www.milliyet.com.tr/...

yaptırmadan önce bir kez daha düşünün derim ben.
    (skyish, 25.10.2009 12:19)
  19. eskiden televizyonlar 30 kanallı olurdu mesela. vay 30 kanallı tv çıkardık gazlamalarına inandık önce bundan neredeyse 20 yıl önce. sonra bir baktık daha fazla hafızalı tvler çıktı. sonra da onları aldık, sonra daha fazla kanal hafızası dediler, artık almaz olduk ama. sonra başka bir hede çıkardılar. ona abandık. klasik bir tüketici davranışı resmeden bu gudik prosedür içinde tv üretiminden anlayan kişiler neyin ne olduğunu biliyorlardı. kanal hafızası zaten en başta da fazlaydı ama bir switch ile sınırlandırılıyordu, isim verilmeyecek diğer özellikler gibi. bu sadece televizyon için geçerli değil ama bizim insanın hayatta muhtaç olduğu iki şeyden biri(diğeri cep telefonu) olduğu için en güzel bu olurdu örnek olarak. "ulan ibne biz senin gibi mühendis miyiz, ne anlarız tvnin komponentlerinden?" çemkirmelerine ancak böyle göğüs gerdikten sonra sadede gelelim.

kuş gribi ve aşısının zengin ettiği kuruluşlar milletin artık bunu yemediğini anlayınca, domuzu da (ki ironik bence, kuş grip olur da domuz olur mu be ekselansları, mk başka hayvan mı kalmamış?) grip edip bize sundular. hayır her türlü haltı yesek de, en acaip haramlara girişsek de domuz deyince bir duraklarız ya, biz nasıl yakalandık demekten kendini alamaz insan. sonuçta bir yandan pazar yaratmak bir yandan da reklam yapmanın ilaç endüstrisinde son bombası bu. kendisini şahan ın öss de kıçına giren hair and style dergisi lansmanına benzetiyorum ya. şimdi aşı olcaz ama trojan horser gibi içimize başka neler kaçacak onu sen düşün en sözlükçü.

ha bu arada bir ara aşırı derece moda olan hepatit b aşısı yaptıranlarda normalden fazla ms hastalığı görülüyormuş. ben yaptırmadım, hepatitimle daha mutluyum sanırım* aşı maşı dikkat edin oğlum, iktidarsızlık falan yaparsa öyle bir söversiniz ki sonra...
    (wildboy, 25.10.2009 13:06)
  20. üzerimizde neyin denendiğini görmek için;

http://www.milliyet.com.tr/...

ne gibi yan etkileri var? neleri tetikliyor? sorularının yanıtı daha verilmeden nasıl satın aldık bu aşıyı?
    aşı, önce hastalığın çıktığı ülkede denenir ve yaklaşık bir yıl geçmeden de diğer ülkelere pazarlanmaz diyen uluslararası anlaşmaya ne oldu?
    (iki nokta üst üste biri altta biri üstte, 25.10.2009 19:19 ~ 19:20)
  21. bir sektörü döndürmek için olanca söylenti yayıp aslında elle tutulur bilgi verememek. hoş, bilgi zaten elle tutulmaz demeyin, biliyoruz.
    (bkz: para para para)
    (ben öyle düşünmüyorum, 25.10.2009 19:25)
  22. sağlık bakanlığının sağlık ocaklarındaki doktorlara aşı hakkında olumsuz konuşma yasağı getirdiği aşıdır.
    (arapbebek, 28.10.2009 09:54)
  23. sağlık bakanı tarafından, hekimlerin, hakkında yorum yapması yasaklanmış aşıdır.

yorum yaparsak, soruşturma açılacakmış.

ama yine de dünya dönüyor.

eppur si muove
    (diabetik nöropati, 28.10.2009 10:06 ~ 10:06)
  24. bak yorum yapmıyorum, hakkında olumsuz konuşmuyorum. sadece hakkında bilgi veriyorum.

bizde uygulanacak aşı amerika'da uygulanmış olan aşı değilmiş.

amerika'da uygulanan aşının içinde 15 birim etken madde varmış, bizimkinde 3-4 birim etken madde.
    ohaaa dediğinizi duyar gibiyim. hemen açıklama yapıyorum.

bizimki de en az onun kadar etkiliymiş çünkü bizim aşının içinde etken maddenin etkisini arttıran adjuvan denilen bir yardımcı bulunuyormuş. ve bize gelen bu aşı diğerinden çok daha ucuzmuş. ucuz olduğu ve üretici firmanın diğeriyle aynı etkide olduğunu iddia ettiği ( iddia ettiği diyorum çünkü onlardan başka bu aşının üzerinde çalışma yapan yok. çünkü aşı daha yeni kullanıma girecek) için seçilmiş.

neyse bugün yarın sağlık personeline yapılacak bu aşı. yaptırmayan da illa olacaktır. yaptıranlara bi'şi olmaz ise biz de yaptırırız.

ha bir de son olarak bir şeyi merak ediyorum ben. bizim ülkenin nufusu 70 milyon değil mi?

niye sadece, toplam 40 milyon doz aşı geliyor?
    hem de bir kişinin aşılanması için iki doz aşı gerekirken.
    (diabetik nöropati, 28.10.2009 10:16 ~ 10:21)
  25. (diazepam, 28.10.2009 11:57)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil