yengeç burcunun gök cismi aydir ve bu burcun insanlari, ayin evrelerinden çok etkilenirler. özellikle dolunayin olmasi,içlerinin sikintili olmasinin habercisidir.
reşitpaşa semtinde bulunan, itü öğrencilerie göre "lezzet/mesafe" oranı çok yüksek olan, ikinci sınıf bir lokanta ismi..itü öğrenci yurtlarına* yakın olduğu için genellikle havaların güzel olduğu günlerde yemekhanenin alışagelmiş tadlarına alternatif olabilecek ve tercih edilebilecek, insanlarının birbirini tanıdığı bir mekandır..
aslında sadece 4 dakika için geçerli bir ay evresidir. her 4 dakika sonucu gözümüzün farkedemeyeceği kadar yavaş bir biçimde görünen yüzey yine %0,4 azalır. (hell'den gereksiz bilgiler)
insan üzerindeki etkisine bakarsak, görselliğin verdiği güzellik dışında aslında iyi değildir. aşırı duygusal tepkilere sebep olur. ha işin içinde sevgi varsa onu da aşırıya götürür ama eğer birisiyle tartışıyorsanız hissi olarak kavga etmeye eğiliminiz vardır dolunay gününde, der işin uzmanları.
ayın yusyuvarlak göründüğü evresidir. mühendis yaklaşımına göre 3-4 gün sürer. kameri takvime göre ayın 14. günü gerçekleşir. (bkz: ayın on dördü gibi)
sözleri;
ay dolunay dalgın gecede
ay büyüyor tam yüreğimde
suskunum ben söyleyemem
ay ben ay neden
ay dolunay sessiz gecede
ay bir anda düş yüreğime
yanayım ben söz büyürken
ay ben ay sana
bırak ateşte
sözler çoğalsın
ateşten sözler
yaksın dolunayda
ateşten sözler
ayaklanırsa
akıntıya karşı
koşar mı dolunayda
ateş dilinde
olan muhteşem yeni türkü eseri
ay'ın bakmaya doyum olmayan evresi*. uğruna sayısız efsaneler, şiirler yazılmıştır ki kuşkusuz bu efsanelerden en çok bilineni kurtadamların dolunayda kurt haline geldikleri efsanesidir.
nedense kimisinde duygusal bir atmosfer oluşturan kimisini de kurtadama çeviren ay evresi. sevgili modundaki gençler için gece, mehtap, dolunay bir çeşit duygusal kıprışımlara neden olur. ay'ın insan vücuduna fizyolojik etkisi alenen görülür. bir de efsaneye göre dolunayda kurtadam olan tipler vardır ama konumuzla alakası yoktur. dikkat edilesi şeylerden biri de ayın bu evresinde karadenizde denize girmemektir.
yengeç burcu kadınının ağzına sıçtığı rivayet edilen ay evresidir özellikle. ancak kendimden biliyorum, doğrudur. temmuz ayında tam olarak yengeç burcuna girdiğinden dolayı bu dolunay, sabah akşam salya sümük olursunuz, mantığınız kısadevre yapar. ben şimdi ne yapıcağğğğm diye ulursunuz, tüm sevdiklerinizi yanınızda istersiniz, sarılmak istersiniz, bırakmamak istersiniz, sonunda kendileri yeter uleyn sıkıldım senden dediklerinde de zaten böyle olucağını biliyodum, kimse beni sevmiyo dersiniz. salaksınız siz. yani biz.
"o dolunay ki yüz yılda bir görünür yüzü.."dedikleri işte,güzelliği bir tarafının hep ama hepp karanlık kalmasında olan şey.kavram,gökcismi,isim,her neyse.karanlık kalışı güzel işte.
gerginliğimi had safhaya çıkaran bi yandan da beni deli gibi kendine çeken ayın en güzel hali. sevdiğiniz fakat size iyi gelmediğini bildiğiniz şeyler gibidir.
en güzeli de ona baktığımda benimle aynı anda kimler bakıyor acaba sorusudur. farklı mekanlarda da olsa aynı şeye bakmanın paylaşımını yaşıyorsunuzdur bilmeden.