|
|
- genel olarak aynaya yapıştırılan yazılardır. güzergahın yazılı olduğu plastik şeylere de (isimleri ne bilmiyorum ama cama asılanlar varya hani) yapıştırıldığı pek çok kez görülmüştür. örnek olarak ; son durak kara toprak , dene seveceksin , gözlerin...(bu yazının hemen altında bir çift şehvetli göz de görmek mümkündür). neye gönderme yapılır , neden yazılır bu yazılar minibüsün içine hiç anlamam. illa ki vardır bir sebebi ama.
bunun dışında son dönemlerde ortaya çıkan tavana monte edilmiş mini televizyonlar , kağıt havlular (böyle bildiğin tuvalet kağıdı dizaynı ile) , mor ışık , oda spreyi (otomatik fıslayanlardan, var bunu yapan gördüm) vs. örnekler çoğaltılabilir. ama şu zamana kadar gördüğüm en ilginç minibüs aksesuarı dantelden yapılmış mini perdelerdi. epey emek harcanmıştı yani onların yapım aşamasında. gördüğüm de ilk aklıma gelen soru "buna bu kadar emek harcayan insan bu halini görse ne düşünürdü acaba?" olmuştu.
bu da böyle bir anıdır işte ben de..
- şöförün ruhunun inceliğini gösteren ön cam kenarına iliştirilmiş plastik güller, abisinin hapishanede işlediği direksiyonu kaplayan boncuk ve onunla takım, aynaya asılan boncuk kuş.
bu direksiyonluk ve kuş, abisine olan sevgisine, onu aslında suçsuz ve kader kurbanı olarak görmesinde ve abinin maharetinden dolayı hissettiği gurura tercümandır.
- budanmış, özenle şekil verilmiş meşe odunu. tabii sadece aksesuar değil bu, işlevsel de.
yüce meali: yaklaşmayın, harcarım!
- neredeyse korku filmi seti gibi hazırlanmış iç tasarım ( yırtık perdeler, kasvetli ortam, hafif ışık ), dolmuşun dikiz aynasına asılmış çakiyi andıran bir oyuncak bebek ve onun üstünde yazan büyük yazı " çirkin çocuk " meali ; ücretini uzatamayan var mı ?
- çakma araba amblemleri.
genelde bu metal amblemler şöför koltuğunun üst tavan kısmına monte edilmiştir. amerikan vari bi hava yaratır.
meali: otokar magirus m2000 marka minibüsüm, arabalara özel bi merakım ve minibüsümde amblem koleksiyonum var. tüm müşterilerimi minibüsüme beklerim.
32,şehmuz şahin, şişli-yeşilpınar hattı minibüs şöförü
- aksesuar: sağ dış dikiz aynasına yapıştırılan 3 santimetre çapındaki dış bükey ayna.
meali: çözemedim. çük kadar aynadan ne görür ki manyak.
- adını yaşadığı yerden alan, sürekli ayyaşlığı dolayısıyla sermest gezen, kimi arkadaşlarca rockçı olan, ama ne olduğu, sağa yada sola farketmez hep kafa sallayan, ''minibüs köpeği'' , sözü birdir, minibüs dursa bile misyonundan vazgeçmez, delikanlıdır :
heralde istanbul ve diğer bir çok kentteki yolların ve asfalt işçiliğinin falza standart olmadığını gösterir.
- dikiz aynasından sarkmış sallanmakta olan bir tchaikovsky cdsi çok şey anlatır.
- ön konsola monte edilmiş, pusula, barometre ve eğim göstergesinden mürekkep üçlü kit.
meali: şu son yolcuları da durağa bırakayım, paris-dakar'a geçiyorum buradan.
- aksesuar: şöfor koltuğunun kafa koyma yerine giydirilmiş, üzerinde kurs reklamı bulunan kılıf.
bu kılıfların üzerinde genel olarak sürücü kursu ya da yabancı dil kursu reklamları bulunur. ender olarak da öss, oks falan... aslında ne kursu olduğu pek önemli değil. bilmeniz gereken tek şey var: ne kursuna gidecek olursanız olun, sikindirik minibüs hattına reklam verecek kadar dandik ya da gücü anca ona yetecek kadar boktan bir kursa giderseniz bir halt edemezsiniz. geçtim öss'yi, oks'yi; ehliyet bile alamazsınız.
meali: estetik ve temizlikten öte, kurs konusunda turnusol.
"zambak sürücü kursu - maksimum 15 kişilik klimalı sınıflarımızda kaliteli eğitim için buradayız"
yemeyin bunları.
- koltuk altında bulunan bilumum sopa, levye, haydar gibi materyaller.
meali: psikopatım, ramazan'da oruç zaten başıma vuruyor, her an seri katil olabilirim.
- antika bir şoför
meal; hadiyin ulan son durak
- aksesuar : vites kolu başına kurukafa.
meali : 30. level necromancer, dont mess with me.
- aksesuar: vites kolunun altından üstüne kadar tane tane dolanmış ve küçük boncuklardan yoğun el emeği ile imal edilmiş tesbihler.
meali: dayığolu 4 senedir içerideydi. yeni çıktı.
- aracın egszosundan veya ön dikiz aynasının altından sarkan çocuk ayakkabısı.
senden çocuğum olsun istiyorum veya gerçekten kendi çocuğunun ayakkabısı, hatırlama manasında. benim bildiğim at ayakkabısı* takarlar uğur getirsin diye.
- aksesuar: tavan ışığı olarak kullanılan mor lambalar.
meali: meali falan yok kardeşim zaten gözüm s.kildi...
- aksesuar: vites koluna geçirilmiş rengarenk lastik tokalar
meali: yanımdaki tek kişilik koltuğa oturmaya teşebbüs eden her cesur bayana hediyemdir.
- (bkz: minibüslerin arka camındaki amerikan plakaları)
(bkz: minibüslerdeki spor kulübü flamaları)
- her ne kadar aksesuar sıfatına erişmese de şoför koltuğuna giydirilmiş thierry henry forması. tabi ki arsenal olandan ve fosforlu sarı olandan.
meali: olsa olsa hepimiz zenciyiz demek olabilir. ya da henry gibi sollayabilirim de olabilir.tam karar veremedim.
- torpido gözünün üstüne yapıştırılmış ''lütfen önünüze dönün'' stickerı. *
meali:benim arabamda arkaya dönüp ''karı'' kesecek adamı keserim.
|