garip bir espri anlayışıdır. senelerce okuyup bir yerde kafayı çizen bu insanlar bazen öyle bir espri yaparlar ki, söz konusu espriye maruz kişi hayatı sorgulayabilir.
örneğin (yaşanmış bir versiyonu);
ameliyathanede böbrek nakli için böbreğini veren insanın
* başında hocanın
* nasıl da süper böbrek aldığını izlemekteyiz. hoca böbreğin kenarlarını vesairesini düzeltir, cerrah olmadığımız için pek anlamadığımız birkaç işlemden sonra üreteri keser (üreter: idrarı böbrekten mesaneye götüren boru). üreterin kesik ucunu elinde tutar ve sıkıştırır, biz "napıyo lan bu?" demeye kalmadan sanki bahçe suluyormuş gibi hastanın olanca idrarını üzerimize fışkırtır. biz içimizden "oha oha amınakoyim lan noluyo" derken hoca ekler "nıhahhahoo ne korkuyorsunuz yavrum? steril bu steril hahaha!"
(bkz:
ya ben lan neyse bişey demiyorum) ..
+ doktor bey hastanın durumu nasıl?
- hastayı kaybettik, üzgünüm..
+ neee??
- şaka lan şaka, korktunuz ama kabul edin..
+ senin mk lan şerefsiz...
reçetesini imzaladığı bayan sinir hastasına "bunların hormonları fazla çalışıyor bu yaşlarda" diyebilecek kadar salak doktor numunesidir. bu arada o bayan odada değildi oda da olsa onu da diplomasınıda hoplatırdı heralde. zaten ona gerek kalmadan ben hoplatacaktım doktoruda "ulan bu gerzekle uğraşma imzalattır şu kağıdı bas git k...mun yerinden"deyü ayrılmışımdır olay mahalinden. aslında doktor bey hipokratın selamı var deyip gözünün ortasına yapıştırmalıydım diye düşünmüyor değilim hani...
bir keresinde göğüs ağrısı şikayetiyle gittiğim dahiliye de çekilen filmin ardından "lastik patlamış yavrum ahahah" deyip bi bok anlamadığım olaydır. hatta sonra "yani ciğerin patlamış" demesi ile iyice bok olmuştur beynim. amma velakin bu olayın tıp adı" spontan pnomotaraks" idir. o korkudan sonra da ben bu doktorların espri anlayışına koyayım demişimdir. ama hala anarım o doktoru o ayrı. ayrıca belirtmekte fayda vardır ki patlama falan değildir efem. ciğer alltan sönüp yukardan şişmiştir.
psikopata bağlatabilen bir anlayıştır.
çok ciddi olmayan bir sorunu nedeniyle röntgen çektiren hasta doktora sorar;
-durumum nasıl doktor bey?
cevap: öleceksin! yani tabii ki birgün öleceksin.
normal insanlardan farklı değildir , hastalarıyla çok samimi olmadığı sürece gayet sakin ve ciddirler (bkz:
genelleme)
-doktor bey gözüme makas soktum
+buyrun oturun
......(doktor gözü inceler)
+evet iyi yırtmışşınız
-nasıl yani yırtılmışmı..!?!?!
+yani evet küçük bi yırtık var ama bir günde geçer telaşlanmayın ama iyi yırtmışınız(ucuz kurtulmuşsunuz)
-hmmm peki anlıyorum..
baba mbgsgd'nin ayağında platinler vardır ve birinin alınması gerekmektedir, doktor paslı bir pense ile anestezi uygulamadan asılmaya başlar
baba - doktor bey acıyor.
doktor - ben bi'şey hissetmiyorum.(devam eder asılmaya)
baba - hocam canım yanıyor..!! (sinirlenmeye başlıyor)
doktor - allah allah hiç farkında değilim.
baba- senin ağzını yüzünü sikerim şerefsizin evladı acıyor diyorum lan seni doktor yapanın......
doktor kaçıp gitti sonra başka bir doktor gelip işleme devam etti, böyle de bir espri anlayışına sahiptir yurdum doktorları.
genellikle doktorlar arasında anlaşılır olan, diğer meslek grubundaki insanlara genellikle canice gelen şeylerdir.
mesela doktor, acil serviste yoğun bakım da yer yoksa " ne gelmedik azrailmiş, bi gelsin dokunsun şunlara, yolda nereye takıldı acaba, çay molası mı verdi, ..." der mi? der, yanındaki insanlar katıla katıla güler mi? güler.
komik mi değil mi kişiden kişiye değişir ama o yoğunlukta sinirler max. gerilmişken komik gelir..
normalde doktorların espri anlayışı pek de normal insanların espri anlayışından farklı olmasa gerek. benzincilerin espri anlayışı, ne bileyim makine mühendislerinin, meteorologların espri anlayışı falan, var mı öyle şeyler? sanırım kastedilen, jargon terimler kullanılması ve esprilerinde geek tavır takınmaları ama bilemiyorum, pek denk gelmedim açıkçası. neyse adettendir örnek komikçi diyalog yapayım hemen:
<doktor> malesef 2 ay ömrünüz kalmış kanser kemiklerinize yayılmış
<hasta> o_0
<doktor> ahahah ödü patladı gördün mü yüz ifadesini
<hemşayr> ayh ilahi doktor bey ahahaha
<hasta> >:| (mna koduklarım)
<doktor> şaka lan şaka 6 ay yaşarsın kafadan, sağlam gibisin
<hasta> o_0
<doktor> ahahah yine yedi ahahaha
gibi bir şey olabilir. azurepam2000 mi yapsam nicki napsam neyse bu çakma bi senaryo oldu da idare etsin artık.
yok denecek kadar azdır.
öncelikle
based on a true story;
zamanın birinde bir kimya dersinde öğretmen, deney gruplarına azıcık da olsa sülfirik asit (nam i diğer kezzap) verme gafletinde bulunur. asidi deney tüpüne dökmekten sorumlu sakar eleman, minicik bir damlayı masum tek derdi ilim irfan öğrenmek olan zavallı
endoplazmik retikulumun bacağına döker. yavrumuz bacağının mavi renge dönüşerek kabardığını fal taşı misali açılan gözleri ile izler. öğretmeni mağdur öğrencimize, üzerine asidin döküldüğü kıyafetini hemen çıkarmasını çünkü kokusunun bile yakmaya devam ettiğini söyler. yavrumuz tedirgindir sürekli "bir şey olur mu hocam?" diye sorma eğilimindedir. fakat hocamız korku dolu gözlerle bakmaktan başka bir şey yapmamaktadır.
yavrumuz kınalı kuzumuz hemen en yakın sağlık ocağına yetiştirilir. doktora üzerine asit dökülen bir öğrenci geldiği bildirilir. doktor beyler panik olmuş bir vaziyette gelip de öğrenciyi bacağında minik bir mavi kabarıklık ile görünce "amaaaaaaan ben de bir şey oldu sandım." der ve ekler "korkma mini etek giyebilirsin" e canım doktorcum, sen hele bir derdinin dermanını deyiver, sana ne hastanın mini eteğinden... velhasılı kelam bol su ve sabunla yıkanması gerekirmiş sülfirik asit dökülen yerin, espirilerine devam eden doktorumuz öyle buyurdular; ki doğrudur efendim yavrumuz kazasız belasız bu tatsız olaydan iz almadan kurtulmuştur.
bahsi geçen dersin öğretmeni endoplazmik retikulum yabancı dil seçip de kimya ile ilişiğini kesene kadar sınıfa deney meney yaptırmamıştır. doktorcuğumuz muhtemelen espirileri ve hastalarıyladır...
yoktur.
kız kardeşimin tansiyonunun aşırı düşmesi sonucu girdiği komanın ardından yoğun bakımda gözlerini açar açmaz; ''ayyh ölüyodun kız hahahahaaa'' diyebilen doktorun espiri anlayışının ta kendisidir.insan demeden edemiyor allahım bizi bunlarla da bırakma, bunlarsız da bırakma diye.
olmadığını şu olaydan sonra daha iyi anlayabiliriz.
baygınlık ve fenalık geçiren bir arkadaşımız sağlık ocağına gider.
kan testi yapılır ve tansiyonu ölçülür.
sonuçlar alınınca doktor aynen şunu der "düşük tansiyon var, korkma ne güzel işte geç ölürsün" !!!
ne alaka yaa diyesi geliyor insanın.
edit:
harbegidensarısaçlıçocukyazarımızın verdiği bilgilere göre gerçekten de düşük tansiyonu olanlar daha geç ölürlermiş. şöyle der kendisi:
"sinirlendiğinde vs. tansiyon yükselmesi damarları yıpratır, iç kanamaya neden olabilir, damar tıkanıklığı kalp krizi... derken türlü türlü kapılar açıyor ölüme. ama tansiyonun düştüğü zaman gözün kararırsa ya da bayılırsan kendine zarar verecek şekilde düşmediğin sürece ciddi bir sorun oluşmaz".
(artı1, 30.05.2008 17:20 ~ 22:30)
annemi ciddi bir hastalık şüphesi ile götürdüğümüz ve " bir test yapalım" cümlesinden başka bir şey söylemeyen ve bu cümleyi söylemek için tam 225 ytl ücret alan doktorun test sonuçlarını incelerken babamla olan diyaloğu şu şekildedir ;
doktor : hmmm... nasıl desem bilmiyorum beyefendi...
babam : lütfen açık konuşun doktor bey (ağlamaklı)
doktor : çok üzgünüm... sizin hanım bu sonuçlarla en az 50 sene daha yaşar... ahahaahahah (nuri alço kahkahası gibi)
babam : efendim??!!
doktor : yok bişey yok diyorum turp gibi hehehehheheh
(billy, 30.05.2008 17:37)
-doktor bey, inanın eşimi hastane hastane gezdiriyorum ve bundan da şikayetçi değilim. yanlış anlamayın ama ne zaman sonuç alırız, yani hastaneye gelmesine ne zaman gerek kalmayacak?
-modifikasyonla, rektifiyeyle olmaz o iş, sıfırıyla değiştirmeniz gerek.
-doktor bey sizde lazer var mı
-bizde yok şurdan 500 metre ilerde kışla var orda vardır
-ne vardır
- laz er karadenizli er işte
göğsünde bir yumru fark edip doktora giden, elle muayene sırasında biraz utanarak biraz sıkılarak ama çok çok korkarak sabit durmaya çalışan ama ister istemez huylanan kızcağıza doktorun "sen evlenince ne yapacaksın?" diye sorması herhalde son noktasıdır olayın.
edit1: cidden komik değil.
edit2: 17 mm çapında kitle alındı sonra.
(etriye, 30.05.2008 19:23 ~ 19:29)
- tahlillerden bir şey çıktı mı doktor bey, nasılım?
- aslan gibisin aslan gibiiiğğğ, yaralı yüre...
- ???!! evet bence siz kötüsünüz
*
-nasılım doktor hanım?
+turp gibisin turp...
hasta çok sevinir.doktor arkadaşlar kahkaha atar.
çünkü tanı:
guttur.
(bkz:
turp değil gut)
yanlış zamanda yanlış yerde yapılsa dahi güldürebilir:
yan çapraz bağ ameliyatı esnasında
artroskopi için hastanın bacağına yüklenen cerrah bacağı tutmakta zorlanınca ameliyathanedeki bilgisayardan yükselen şarkıya eşlik ederek dert yanar:
- değer mi hiç? değer mi hiç? değer mi değer mi değer mi söyle!..
- beyefendi nasıl söyleyeceğimi bilmiyorum...
+ nooldu hocam bi' şey mi oldu?!!
- hamster'ınızı kaybettik...
+ miki!!! ühühühü!!! miki!!!(ağla1)
- dur bi' çekil bakayım...
+ miki!!! beni yalnız bırakma miki!!! (ağla79456)
- buldum buldum burdaymış köftehor, bi' baktım cebimde yok telaş ettim ben de keh keh...
+ miki?!
- tut benim siki.
+ doktor, hayvansın mk...
- hayır veterinerim!
+ kompleksli pezevenk...
(zoser, 30.05.2008 20:28)
8 aydır regl olmamış kız hastasına dönüp, hmm sakalın bıyığında yakında çıkar, yoksa sen erkek olmayamı karar verdin bakalım ?? halbuki çokda güzel bi kızsın der güler. aman ne komik...
başın sol tarafındaki ağrı çekilmez hale gelir ve doktara gidilir.
-ya bu başımın sol tarafı çok ağrıyor.
+hahahaha size soldan soladan geliyorlar yani hehehe
-(boş boş baktım cevap bile vermedim)
edit 1:espri mi şimdi bu?
edit 2:dizi repliklerini kırpıp kırpıp espri yapmayın lütfen!
hoca ogrencıye sorar(tıp fakültesi dönem 4)
- hasta geldi, boğaz ağrısı var, boğazında büyük nodüller var. ( vesayire vesayire.. takılmayalım bunlara..) ne düşünürsün bu hasta hakkında..
+ hoojjaaammmm..oorrraaalll seexxx yyaappmmıışşş oollaaabbbiillliirrrrr...
uzaktan pek espri gibi görünmüyodu ama, umarım espridir.
(bkz:
bir umut)