|
|
- doktora olayını başarıyla tamamlayıp doktorluk ünvanı alma olayı.
- kötü kadınlar tarafından doktorlara karşı aşırı ilgiden kaynaklanabilen hadise.
- (bkz: doctor)
(bkz: office)
(bkz: teacher)
(bkz: mature)
(bkz: oeh)
- (bkz: tıpa girmek)
- algıda seçicilik konusunda muhteşem bir örnek olan kelime öbeği.
not: algıda seçicilik derken almak fiiline odaklanıldığı anda algıda seçicilik konusuna yepyeni bir örnek çıkmakta.
- şöyle bir fıkraya konu olmuştur:
karısı temel'i köyün doktoruyla aldatıyormuş ve sağır sultan bile duymuş olmasına rağmen bu boynuz olayını bir tek temel duymamış. köy kahvesinde herr gün bu konu tartışılıyormuş ama herkes temel'in kızıp kendilerini vurmasından korkuyormuş. bir gün cemal demiş ki, "arkadaşlar temel bizim dostumuz ve bu durumdan haberi olması gerekir, ben bunu bu akşam söyleyeceğim"
birazdan temel kahveye girmiş, herkese selam verip her zamanki yerine oturmuş. köşeden cemal bağırmış;
-ula temel senin karı ne zaman profesör olacak?
temel şaşkın şaşkın cevaplamış:
-ula ne profesörü, bizim karı zor okuyup yazıyor.
cemal:
-ula herkes deyi ki, yüksek lisansı bitirmiş doktora veriyormuş.
- türkçenin esnekliğinden dolayı okuyanın niyetine göre anlam değiştiren cümle.
kötü niyetli kişi: abi senin ayşe doktora vermiş diyorlar.
iyi niyetli kişi: abi hayırlı olsun ayşe doktora vermiş, darısı bizim oğlanın başına.
- anlam esnekliği kişinin kendi öz hayvanlığına paralel değişiklik gösteren cümle.
"kötü niyetli kişi: abi senin ayşe doktora vermiş diyorlar.
iyi niyetli kişi: abi hayırlı olsun ayşe doktora vermiş, darısı bizim oğlanın başına."
buraya kadar tamam bi derece... ya şimdi:
hayvan kişi: abi hayırlı olsun ayşe doktora vermiş, darısı bizim oğlanın başına.
olay bitmiştir...
- dilimizde yanlış yerleşmiş ifadedir. doktora eğitim sürecinde bir halkadır. bu eğitimi bitiren doktor ünvanını kulanmaya hak kazanır. bu eğitimin bitirilmesi, öğrenci tarafından hazırlanan ve doktora tezi olarak bilinen bilimsel bir çalışmanın bir akademik kurul tarafından kabul edilmesine bağlıdır. dolayısıyla aslında verilen birşey varsa o da tezdir. dolayısıyla doktora ne verilir ne alınır. doktora bitirilir ve ünvan alınır.
ha yok mu ki "doktora tezimi verdim" demeye üşenip "doktora verdim" diyenler, onlar müstehak tabii her türlü geyiğin döndürülmesine.
|