tarihte iki doğu türkistan devleti var olmuştur. ilki 1933'de kaşgar'da kuruldu fakat 1934'de çin ordusu tarafından ortadan kaldırıldı. ikincisi ise 1944'da kuruldu fakat 1949'de çin komünist partisine bağlı 'halk özgürlük ordusu'! tarafından işgal edildi ve hala işgal altında. cumhurbaşkanı
ahmet igemberdi avustralya'da sürgün hayatı yaşıyor.
yanılmıyorsam başbakanı ve turizm bakanı geçen sene itüde bir konferans vermişlerdi
sincan doğu türkistan'a çinlilerin verdiği addır. bölgenin adı doğu türkistandır. tarım bölgesi
karabalasagun ve
kaşgar şehri türk tarihi için çok önemlidir çünkü türk ulusunun kurduğu ilk yerleşik devlet bu bölgede yaşamıştır. ilk türk uygarlık eserlerinin de bu bölgede olduğu kabul edilir. kırk milyonun üzerindeki türki nüfus çin hükümeti tarafından yavaş yavaş yok edilmektedir. elli yıllık işgal süresince sistemli bir şekilde ulusal ve dini değerler çökertilmiştir. türkistan'ın tüm zenginlikleri
çin'in iç kesimlerine taşınmış ve türkistan ülkesi çekirge istilasına uğramışçasına kurutulmuştur.
pantürkistya da
panislamist suçlamasıyla bir çok insanın küçük dili kopartılmıştır. idam edilenlerin ailelerinden kurşun ücreti zorla alınmıştır. kaza ile ölen gençlerin hastalık dışında sebeplerle ölen insanların cesetleri pekin lokantalarında müşterilere sunulmuştur. kısacası elli yıldır dünyanın en korkunç gücünün sömürdüğü bu şanssız ülkede olup bitenler dünya tarafından bilinmez çünkü bölgeye uluslararası basının sokulması, film fotoğraf çkartması yasaktır. bu kapalı kutu içerisinde kırk milyonluk türkistan çin ejderhası tarafından yenilirken aslan milliyetçilerimiz kongre salonlarında birbirlerine sandalye fırlatmakla meşguldü. imanlı ve entarili
müslümanlarımız para destelerini kalınlaştırmakla meşguldü. peki biz nerdeydik ey insanlar, biz nerdeydik?
barat hacı'yı tanımış olmanızı dilerdim.
çin halk cumhuriyetinin nükleer denemelerini ve en çok doğum kontrol yöntemlerini uyguladığı yerdir.
büyük göçe katılmayıp orta asya'da kalan türk'lerin ülkesi.
çin halk cumhurityeti'nin xin jiang olarak adlandırdığı ve çin bayrağındaki 4 yıldızdan birinin temsil ettiği, özerk yönetime sahip devlet.
türkiye'deki dernek mensupları 5-6 yıl öncesine kadar çeşitli bahanelerle türkiye'nin çin büyükelçiliği önünde toplanır gösteriler yapar, siyah çelen bırakma eylemleri düzenlerlerdi. sonra ne oldu da kayboldular ortadan , sesleri solukları çıkmaz oldu ?
cevap : pekin türk büyükelçisi dışişleri binasına çağrılarak aba altından sopa gösterildi. "siz bu adamlara destek veriyorsunuz ama bakın sizde de benzer bir sıkıntı var.bizde kürtlere destek verebiliriz" dendi. bunun üzerine türk devleti malesef bütün desteğini çekti doğu türkistanlılardan.
küçükken gitmiştim. 11-12 yaşlarındaydım. gitmiştim demişken türkiyeden pat diye türkistana uçak yok tabii. önce kazakistan,almata şehrinde iniyoruz oradan 2 günlük bir otobüs yolculuğu yapıyoruz öyle geçiyoruz ülkeye.
urumçi ülkenin en gelişmiş şehridir. bir çok ırktan insan vardır. yemekleri mükemmeldir şehrin. inanılmaz kebap yapılır. neredeyse her sokakta vardır bir kebap salonu vardır. zaten oturduğunuz an o enfes çay gelir (hemide beleş)o sokakların arasından geçen at arabaları vardır fayton gibi ama daha farklı. "heydek" derler orada.çok güzeldir ve ucuzdur. bisiklet yolları vardır ve bu yüzden trafik çok ferahtır.bisikletlerin park yerleri vardır çalınma riski yoktur. bisiklete binmeyi öğrendiğim yerdir aynı zamanda. istanbulda doğmuş büyümüş biri olarak garip gelmişti gittiğim de ama zamanla sevebiliyor insan,kendisini oranın sahibi sanan çinliler olmasa..
her yerde ama her yerde satranç salonları vardır. orada "satrançhan" derler. bizim kahve kültüründen farkı yoktur. tek farkı okey yerine satranç yada go oynarlar.
müzik kültürleri harikuladedir. yerel müzik enstürmanları ile çok sesli türküleri seslendirirler. sanatçılar kendi tiyatrolarında ücretsiz halka konserler verir hem halkı hem kendini eğlendirirler. ..
anlat anlat bitiremem ki ben sadece bir şehrinin bir kısmını anlattım. umarım gitme fırsatınız olur.
evet reha sendeyiz.
zor durumda olan ülke , bölge. kardeşlerimiz. an itibariyle çin saldırısı ile karşı karşıyalar. allah yardımcıları olsun.
"böyle bir yer yoktur. yoktur işte bananebananebanane."
- li cheung (adımızı da deşifre ettik lan iyi mi)
burdan konuyu pkk ve türevi terör örgütlerine getirenlere söyleyeyim peşinen. çünkü "kendi ülkenize gelince despot, başkasına gelince demokrasi yandaşı oluyorsunuz" diyen bir kitle var. hemen belirtelim, doğu türkistan'da siyasi anlamda merhum
isa yusuf alptekin'in izinden giden türkler silahlı bir terör örgütü kurmamışlardır. türk veya çin köylerini yakmamışlardır.
çin halk cumhuriyetine göre ismi sincan'dır. doğu ve güney doğu anadoluyu kuzey kürdistan olarak görenlerin uygur versiyonudur. böyle bir bölge vardır. ayrılıkçı terör örgütleri de vardır.
(bkz:
@3672402)
mazlum olmak mı kaderin ?
nedir bu yıllardır çektiğin ?
kudurmuş köpekler gibi,
her gün ısırır kahpe çin !..
doğu türkistan,
doğu türkistan..
içimdeki gizli yaram,
hasret tüter buram buram.
söyle gözüm,
bu kanayan yaramı nasıl saram ?..
kızıla boyandı gök bayrağım,
hançerlendi özgürlük aşkım.
zorunlu kürtaja kurban gitti,
doğmamış evlatlarım..
senelerdir bitmez zulüm.
kah sürüldüm,
kah öldüm.
işkenceyle geçti ömrüm..
yaşamak buysa,
yaşasın ölüm...
kan lekesi yapışmış gömleğime,
kurşunlanmış gövdem,
atılmış bir çukura..
bende katıldım,
şehitlerin saflarına..
kutlu günlerin gerçekleşmesi ümidiyle
yüreğim genç mücahitlere emanet..
ateşlenir silahlar esaretin üstüne !
dalgalanır gök bayrak !
türkistanımın üstünde !!!!
komünist çin'in zulüm ettiği masum müslüman insanların toplandığı ülke. bir şeyler yapmak lazım.
(raquela, 07.07.2009 05:11 ~ 05:13)
çin için bir kırılma noktası olabilecek konumdadır. bu yüzden türkiye kürtleri gibi abd taraflı desteklenmekte ve kışkırtılmaktadır. soy olarak, dil olarak, inanç olarak azerilerden sonra en yakın millettir.
kimseye füze atmayan, taciz ateşi açmayan bir bölge.. ama hala tv lerde billboardlarda bir yardım kampanyası, ve banka hesap numaraları göremedik.
darfur'un adını bile duymamış adamların çıkıp "insan hakları" diye savunduğu; yine darfur hakkında bir haber yapmamış basının bir satırlık ajans haberinden paragraflar çıkarıp desteklemeye çalıştığı bölge.
ruanda'ya, ötesine hiç değinmiyorum bile. halbuki çıkın "insan oldukları için değil, türk oldukları için savunuyoruz" deyin, "bir türk dünyaya bedeldir" diyerek bilinçaltınızı açık edin delikanlı gibi, takdir edeyim. satır aralarına "soydaşlarımız" falan diye gizlemeyin. iki dakika delikanlı olun.
sizin insanlığınız bu çünkü, evet.
doğu türkistanlı bir arkadaşımın anlattığına göre bir dönem çinliler asimilasyon için baskıyı o kadar arttırmışlar ki bulunduğu yerlerde ramazan ayında her sabah köye gelir ellerindeki bir yiyeceği köylülerden yemelerini isteyerek kimin oruç tutup kimin tutmadığını tespit etmeye çalışırlarmış. yemeyenler göz altına alınır en iyi ihtimalle kafa, kol kırık vaziyette bırakılırmış. çin'in doğu türkistan konusunda bu kadar tetikte ve saldırgan olmasının en büyük sebeplerinden biri de enerji kaynaklarının büyük çoğunluğunun bu bölgede olmasıymış. bir de yüzölçümü olarak türkiye'nin yaklaşık üç katı olduğunu söylemişti. bu açıdan bakıldığında çin büyük olsa da doğu türkistan'ın da küçük olmadığı anlaşılıyor.
darfur'un ne anlama geldiğini bile bilmeyen insanların çoğunun yakın zamanda gerçekleşen olaylara dek sorunlarından bir nebze haberdar olmadığı bölgedir. aynı zamanda bu darfur ne bilmeyen insanlar her nedense filistin katliamlarına ses çıkarmışlardır orada ölenlerin türk olmamalarına rağmen. hayır darfur'da ölenler de müslüman.
suç insanların değil medyanın demek istiyorum. ayrıca iranlılar kürtlerin yüzüne bakmazken bir türk'ün taaa çin'in batısında kalmış soydaşlarını kendinden görmesi daha mı az insanlıktır? bu denli milliyetçilik ancak gerçekleri örter derseniz haklısınız ama diğer milletlerinki ilgisizlik mi, objektif bakış açısı mı yoksa çıkar mı?
sen asya'da kalmış yüreğimin en yaralı parçası; bir irin gibi dolmuşlar içine. yakıyorlar, yıkıyorlar ve ben izliyorum. şimdi susuyorum. ama susuyorsam sanma ki acımıyor içim, şunu bil kardeşim; acını hissedebiliyorum. aynı anadan süt emdik ikimiz de, nasıl unutabilirim ki seni? bin yıl geçmiş üstünden, ayrılığın. değil bin yıl, on bin yıl geçse, gitse. unutur mu kardeş kardeşi?
şimdi vuruyorlar seni. aslında şimdi de değil, yıllardır böyle bu. sadece şimdi görmemizi istiyorlar kardeşim. oysa önce de biliyordum ben; üstünden tanklarla geçtiklerini. özgürlük diyenleri hapislere koyduklarını...
bundan yıllar önce, atatürk unutmamıştı sizi. dergiler yolluyordu, unutturmasınlar diye dilinizi... şimdi o yok, onun gölgesini dahi dolduracak bir lider yok.
kimisi medeniyet adına camileri ahır yaptı, kimisi çağı yakalamak adına vatanı özelleştirme kılıfında sattı. ama ne olursa olsun, benim sesim olmadı bunlar. ben bunları istemedim kardeşim.
azeriler ile aramıza ermenistanı koydular. orta asyanın yarısını zorla hristiyan yaptılar. filistin'e darfur'a yolladığım yardımlar da ceplerinden çıktı. ah kardeşim, uzattığım eli kesiyor bunlar. sanma ki uzanmıyor elim...
şimdi sorma neden yardım etmiyorsunuz diye; burada kardeşi kardeşe kıydırdılar yıllardır. hakimiyet kayıtsız şartsız milletin demişti atam, onu da şarta bağladılar; halk akıllı olursa diye. sonra akılsız buldular bizi, siz kendiniz için iyisini düşünemiyorsunuz biz sizin için düşünürüz dediler. senin üstünden tanklar geçerken, bizim üstümüzden de postallar geçiyordu. sizin başınız kaldırım taşlarıyla ezilirken, bizimkilerin üstünden coplar savruluyordu. ah kardeşim, sanma ki unutmuştuk sizi... onlar bitti vakti gelince, şimdi din şırıngası basıyorlar zihinlerimize...
hem kimse sevmedi bizi sizden başka! avrupa birliği mi, rusya mı, iran mı, güneyde kürdistan mı? ya ağabey amerika mı? kim sevdi karşılıksızca? on küsür devlete bölünmüş araplar mı? hangi yana gitsem üstüme çevrilmiş bir namlu var ve çember giderek daralmakta. oysa kendi vatanlarımızda sadece mutlu bir hayat istemiştik olmadı, ve olmayacak da.
bana ırkçı diyecekler, fişleyecekler belki; sırf sana kardeşim dedim diye. umrumda mı kardeşim? bin yıllık tarihin intikamı istenirken bizden hala, neyin demokratlığını yapıyorsunuz şu pis dünya'da! kuzeyde canı sıkıldığında enerjiyi kesen rusya'ya mı güveneyim, pjak'ı koynunda besleyen iran'a mı? doğuda hak iddia eden kuzey ırak'a mı, ermenistan'a mı? trakya'yı isteyen yunanistan'a mı? incirlikten pkk'ya f16larla yardım paketi atan amerika'ya mı? her fırsatta ab üyesi olamazsınız diyen fransaya mı? almanya'ya mı?
tabi ki sana kardeşim diyeceğim! bizi sizden başka karşılıksız seven kim var ki başka? kardeşim...
doğu türkistan ismi aslında abde tarafından emperyal amaçlarla üretilmiş bir isimdir. soralım bakalım batı türkistan ne tarafa düşüyor acaba?
m.ö.325 de iskenderin yanında asyaya yağma toplamaya giden ekustriyani süvari bölüğü, yahudi tefeci bölüğü idi. bu bölük ilk defa iskender sayesinde horasanda tefeci banka kurdu ve burayı kendilerinin kurduğu bir devlet kabul ettiler. kendileriyle işbirliği eden türklere de beyaz türk adını verdiler, yani türkler kızıldı işbirlikçi olanlar ise beyaz..
sanki horasan beyliklerinin tamamı yahudiymiş gibi 2 bin yıldır samici tarihçiler bunu anlatırlar aslında bu propagandayı son çeyrek yüzyıldır, bir çeşit yahudi nüfüsunu artırmak üzere yoğunlaştırdılar. kayıp yahudi kavimleri masalları başladı bunu hepimiz biliyoruz. alevilere bile siz aslında yahudisiniz demeye başladılar.
gelelim doğu türkistan meselesine, batıdaki beyaz türklerin kurduğu bir devlet ise doğudaki de ordan doğuya göç etmiştir, onlar da beyaz türk veya yahudidir diyebilmek için.
işte bu emperyalistlerin oyunlarına gelinebilir.
ilk türk part devleti diye bir kitap var.. iskenderi över, yahudi bankerlerin kurduğu tefeci bankaları kaldıran, bu sebeple de yahuid devletini ortadan kaldırmış gibi görünen, selçuklu atası perslere, sasanilere ve selevkoslara yüklenen bir kitap aslında. okunuyor işte çünkü kapağında türk adı geçiyor, aslında elimizde patlayabilecek türden bir kitap.
geliyorum uygur adına. uygur adı sincan adı bizim kök ata adlarımızdandır. çini 600 yıl yönetmiş bir türk hanedanı uygurdan gelmektedir.
dikkatli olmak gerek, bizi git gide çin düşmanı yapan her eylem her söylem abdnin işine gelir, bugün asyada kan isteyen aslında abddir.