gündem
  1. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  2. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  3. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  4. · okan bayülgen
  5. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  6. · bir kadının bilmesi gerekenler
  7. · günün tek şarkılık özeti
  8. · minibüste en arkada oturmak

doğuştan ateist olmak  

1. richard dawkins'ten aşırmak gerekirse üç aylık müslüman (hristiyan, yahudi, ...) bebek ancak üç aylık marksist bebek ya da üç aylık liberal bebek kadar anlamlı bir tamlamadır. bir tanrının varlığına inanmamayı tercih olarak önümüze koymak ise bana biraz ters bir mantık gibi geliyor. bu "doğuştan sigara tiryakisi olunmaz, o hâlde doğuştan sigara içmeyen insan da yoktur." demeye benziyor.
    (recai pengül, 13.12.2008 17:54 ~ 17:55)
  2. sorunlu iş. sorunluluğu ateizm kavramının bizzat kendisinden gelir. verili durum olarak tanrı inancını baştan ortaya koyar ve bunun dışında her şeyi sapma ve anomali, ya da çok daha masumca, tercih olarak görürsek, ortaya "doğuştan ateist" gibi seminerlerce tartışılabilecek saçmalıkta bir kavram çıkarmakta da zorlanmayız. kendini eksen, merkez, çekirdek olarak görmeye dayalı bu düşünce biçiminde asla bir son, bir sınır yok. doğuştan ateist, vejetaryen, biseksüel, fenerbahçeli, kadın, çocuk olmak... ne garip. haha.
    (tembel, 13.12.2008 20:47 ~ 20:49)
  3. kolaydır. hatta o kadar kolay ki herkes başarmıştır bunu. sonradan aile / çevre sizi müslüman yapar, hristiyan yapar, orası ayrı. doğuştan takım tutmamak gibi bir şeydir bu, zaten olan, olmasa saçma olacak olandır.
    (yenisekme, 13.12.2008 20:49 ~ 20:51)
  4. (ali kamber, 13.12.2008 20:52)
  5. her çocuğun içinde bulunduğu bir durum. çocuklar belli bir yaşına kadar, siz de takdir edersiniz ki tanrı kavramına vakıf değillerdir. tanrı kavramını belli bir yaştan sonra içinde bulundukları toplumdan edinirler. demek ki, her bebek ateist doğar.
    (thedewil, 13.12.2008 20:52)
  6. (mihman, 13.12.2008 20:53)
  7. (yenisekme, 13.12.2008 20:54 ~ 20:56)
  8. doğuştan takım tutmamaya benzetmek yanlış olur. hatta yanlıştan da öte basit bir bakış açısıyla olaya yaklaşmak olur. şöyle izah edeyim. annenizin adı ayşe olsun diyelim. anneniz sizi dünyanın bi ucunda doğursa ve bi sebeple doğdunuz andan itibaren annenizden farklı bir yerde yaşasanız ve annenizi görmeyip bilmeseniz, sizin için "annenizin ayşe olmadığına inanıyor*/*annenizin ayşe olduğuna inanmıyor" diyemeyiz. bunu diyebilmek için size birilerinin ayşe'den bahsetmesi, ayşe'nin anneniz olduğunu, şöyle olduğunu böyle olduğunu anlatması, en en kötü ihtimal çok kısa bir şekilde "senin annen ayşe" demesi gerekir. ancak o zamandan sonra "hayır ayşe benim annem değil, ben annemin fatma olduğuna inanıyorum"***, "hayır ayşe diye birinin olmadığına inanıyorum"***, "evet annemin ayşe olduğuna inanıyorum"* diyebilir insan. {bir anneniz olması gerektiği ve bunun aslında ayşe olduğu bu örnekte baştan kabul edilmiştir. durumları yer değiştirerek her dine veya inanca göre değişebilir bu. ama neticede bunlardan sadece biri gerçek doğru. hangisi bilmiyoruz.} (bu örnek de durumu birebir karşılamasa bile biraz yardımcı olabilir.)

ayrıca büyük ihtimalle çoğu müslüman bebeklerin müslüman doğup bazılarının ilerde bu yoldan saptığına, çoğu ateist de bebeklerin ateist doğup sonradan çevreden etkilenerek bir dine inanadıklarını söyleyecektir. sonuçta inanç meselesinde insanın objektif olması söz konusu gibi durmadığı için, bebeğe sormaktan başka bir şekilde bu konuyu bilebileceğimizi sanmıyorum. dolayısıyla bebeği her hangi bir inanç sınıfına sokmamak lazım.

ek: akıllı bakınızların içini veya durumların gerçekliğini kendi inancınıza göre yer değiştirin. yukarda da yazmıştım ama bir daha yazayım.
    (anne ben itülü oldum, 13.12.2008 21:48 ~ 21:52)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil