açılımı
* domain name resolver olması gereken sunuculardır.
gezegenimizdeki internet sistemi
iplere dayanır.
itu.edu.tr , itusozluk.com gibi isimler sadece insanların aklında kalmasını kolaylaştırmak içindir.
internete bağlandığında bir pc; sırasıyla şu adımları izler.
bir url'ye gitmek için (mesela
rashit.com)
1· önce gitmek istediği url dahili network'ünde kayıtlı mı var mı diyebir bakar
2· eğer yoksa bir adım yukarı, gateway'inden dışarı çıkar.
3· gateway'den çıkar çıkmaz internet servis sağlayıcısının ona gösterdiği dns'e uğrar,
4· pc'miz "abi ben
http://www.rashit.com a gitmek istiyorum, varsa index html'ini rica edicektim" der
5· dns de der ki : "rashit.com domain'i 213.153.222.17 nolu yerde çalışır ey ezik client, türkiye'dedir bu domain, git gör işini de hade fazla meşgul etme beni"
6· pc'miz elindeki ip ve coğrafya bilgisi ile internet servis sağlayıcısının ona tahsis ettiği yoldan yurt dışına çıkar gezer gelir nereye gidecekse, sonunda ulaşır 213.153.222.17 e
7· "http://213.153.222.17/index.htm" dosyasını arar en önce, o yoksa index.html, o da yoksa index.txt dosyalarına bakar sıra ile.
8· "index.asp", "index.php", "index.cfm" gibi uzantılar için domain'i host eden makineler kendileri gösterir açılış sayfasını:
"ahada bu ip nin açılış sayfası index.php dir sen kasma, htm-html-txt uzantılı bişey bulamazsın" der pc mize.
9· elde edilen bilgi geldiği yoldan geri döner bilgisayarımıza ve explorer aracılığı ile sunucudan göstermesini istenen adres görüntülenir.
internet böyle birşey işte. herşeyin temeli domain name serverlardır, bilgisayarlara yollarını gösteren.
türk adresleri (nic kayıtları) odtü bünyesinde saklanmaktadır.
.tr uzantılı bir adres alındı ise buna ait ip kayıtları odtünün dns serverında tutulmaktadır.
ttnet dns sunucularında da bilinen milyonlarca adres tutulur.
meşhur 212.156.4.4 ve 212.156.4.20 aypiğlerinde faaliyet gösteren domain isim sunucuları, ttnet dial up abonelerine gitmek istedikleri adreslerin iplerini çözmede kılavuzluk eder.
(bkz.
ip)