belki ilginizi çeker
  1. · domain name system
  2. · trky dns ayar
  3. · opendns
  4. · treewalk
  5. · türk gencinin youtube sevdası
  6. · dns ayarlarını anlatmak
  7. · bınd9
  8. · dns server
  9. · ip
  10. · sadece sesini duymak için aradım
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının hayalleri
  2. · domuz gribi
  3. · beşiktaş
  4. · zongul ducks
  5. · erkekte ses tonu
  6. · boylumlama
  7. · aylin aslım
  8. · 39uncu mekanize piyade tugayı
  9. · gatwick

dns  

sayfa  / 2
  1. ks. domain name system

düzeltme ve ek: dns'in cümle içindeki kullanımı bazen anlam kayması ile domain name server anlamına gelebiliyordu diye kalmış aklımda ama tamamen sallama da olabilir bu bilgi.
    (azureel, 10.04.2004 14:36 ~ 28.10.2008 13:19)
  2. güncellediğinizde 24-72 saat sonra değişebilen adres.
    edit: artık 10dk içinde değişebiliyor.
    (cyberboy, 10.04.2004 14:39 ~ 10.10.2005 14:22)
  3. ipye isim atayan server.
    (pentium, 14.04.2004 21:52)
  4. açılımı * domain name resolver olması gereken sunuculardır.

gezegenimizdeki internet sistemi iplere dayanır.
    itu.edu.tr , itusozluk.com gibi isimler sadece insanların aklında kalmasını kolaylaştırmak içindir.
    internete bağlandığında bir pc; sırasıyla şu adımları izler.

bir url'ye gitmek için (mesela rashit.com)
    1· önce gitmek istediği url dahili network'ünde kayıtlı mı var mı diyebir bakar
    2· eğer yoksa bir adım yukarı, gateway'inden dışarı çıkar.
    3· gateway'den çıkar çıkmaz internet servis sağlayıcısının ona gösterdiği dns'e uğrar,
    4· pc'miz "abi ben http://www.rashit.com a gitmek istiyorum, varsa index html'ini rica edicektim" der
    5· dns de der ki : "rashit.com domain'i 213.153.222.17 nolu yerde çalışır ey ezik client, türkiye'dedir bu domain, git gör işini de hade fazla meşgul etme beni"
    6· pc'miz elindeki ip ve coğrafya bilgisi ile internet servis sağlayıcısının ona tahsis ettiği yoldan yurt dışına çıkar gezer gelir nereye gidecekse, sonunda ulaşır 213.153.222.17 e
    7· "http://213.153.222.17/index.htm" dosyasını arar en önce, o yoksa index.html, o da yoksa index.txt dosyalarına bakar sıra ile.
    8· "index.asp", "index.php", "index.cfm" gibi uzantılar için domain'i host eden makineler kendileri gösterir açılış sayfasını:
    "ahada bu ip nin açılış sayfası index.php dir sen kasma, htm-html-txt uzantılı bişey bulamazsın" der pc mize.
    9· elde edilen bilgi geldiği yoldan geri döner bilgisayarımıza ve explorer aracılığı ile sunucudan göstermesini istenen adres görüntülenir.

internet böyle birşey işte. herşeyin temeli domain name serverlardır, bilgisayarlara yollarını gösteren.
    türk adresleri (nic kayıtları) odtü bünyesinde saklanmaktadır.
    .tr uzantılı bir adres alındı ise buna ait ip kayıtları odtünün dns serverında tutulmaktadır.
    ttnet dns sunucularında da bilinen milyonlarca adres tutulur.
    meşhur 212.156.4.4 ve 212.156.4.20 aypiğlerinde faaliyet gösteren domain isim sunucuları, ttnet dial up abonelerine gitmek istedikleri adreslerin iplerini çözmede kılavuzluk eder.
    (bkz. ip)
    (azureel, 10.07.2004 18:03)
  5. domain name servicedir , ip numarasının isim ile eşleştirilmesi olayıdır.

(bkz: dns server)
    (skuba, 05.02.2005 06:00)
  6. domain kaydının tüm yönlendirme bilgilerini saklayan evrensel kümestir, sistemdir.
    insanlar nasıl ki isimleri akıllarında tutabiliyorsa, makineler de sayıları anlayabiliyor. bu açıdan internetin bel kemiğidir diye cahilce konuşabiliriz.
    (azureel, 10.03.2005 16:05)
  7. arpanet tarafından geliştirilmiştir.
    (cursed, 01.06.2005 00:04)
  8. tıp diliyle değil halk diliyle anlatılırsa, "adslim bağlanmıyor, web sitelerini çoğu açılmıyor" diyenlerin önemli kısmının yaşadığı türk işi sorun.

(bkz: trky dns ayar)
    (unruly, 04.07.2005 03:03 ~ 03:03)
  9. (bkz: bind)
    (raiser, 04.07.2005 03:05)
  10. (bkz: opendns)
    (selam kelamı, 19.04.2007 01:00)
  11. kullanıcı adı ile elektronik posta adreslerinin karşılaştırılarak bulunduğu internet adres kayıtlarının yer aldığı hizmettir. bilgisayarların internet ad ve adreslerinin yer aldığı veritabanı.
    (bo, 14.10.2007 01:38 ~ 01:38)
  12. değiştirmek için şu adımları takip etmemiz gerekiyor;

adım 1: ağ bağlantılarım'a sağ tıklayıp özellikler diyoruz.

(bkz: http://img530.imageshack.us/...)

adım 2: açılan pencerede, kullandığımız ağ bağlantısına, ki çoğunlukla yerel ağ bağlantısı olur, sağ tıklayıp özellikler diyoruz.

(bkz: http://img530.imageshack.us/...)

adım 3: şimdi, açılan pencereden "internet erişim kuralları (tcp/ip)" seçeneğini seçip, özellikler'i tıklıyoruz

(bkz: http://img100.imageshack.us/...)

adım 4: buradan, "aşağıdaki sunucu adreslerini kullan" seçeneğini işaretleyip, açılan iki kutucuğa resimde bulunan ip adreslerini giriyoruz. bu adresler opendns servisinin. isterseniz, bildiğiniz başka bir dns adresini de kullanabilirsiniz.

(bkz: http://img100.imageshack.us/...)

208.67.222.222
    208.67.220.220

bu adresleri doğru bir şekilde yazdıktan sonra tamam'ı tıklayıp ağ bağlantılarının listelendiği, ikinci adımda gördüğünüz pencereye kadar çıkıyorsunuz.

adım 5: şimdi yine, yerel ağ bağlantısı'na sağ tıklayıp, onar'ı seçin.

(bkz: http://img144.imageshack.us/...)

işlemler bu kadar. dns sunucu adresinizi değiştirdiniz. değişiklikler işe yaramadı ise, bilgisayarınızı yeniden başlatın. firefox kullanıyorsanız önbelleğinizi temizleyin. (araçlar-özel verileri temizle)
    (thedewil, 03.11.2007 16:05)
  13. (bkz: treewalk)
    (mademli bagnum, 17.12.2007 13:49)
  14. alan adlarını sunucuya yönlendirmek için ip adresi yerine geçen dinamik sunucu ismi. dns record'a "a" olarak kaydedilir
    (firsattanistifade, 28.12.2007 15:42)
  15. yasaklı sitelere girmek için değiştirilmesi gerekn ayarların yapıldığı yer.
    (horasco, 28.12.2007 16:27)
  16. beni uzun uzun düşündüren sunucu ismidir. ufak bir değişiklikle yasaklı sitelere girilebiliyor. özellikle günümüzde en popüler olan video sitesine tekrar erişebilmek mümkün tek değişiklikle. peki mahkeme tarafından yasaklanan sitelere nasıl girileceğini anlatmak yasal mı ? bu konuyu çok araştırdım. siz aksini iddia etmedikçe istediğiniz dns sunucusunu kullanmaya hakkınız var. yani size birazdan anlatacağım dns sunucusunu tamamen keyfimizden kullanacağız. istediğimiz dns sunucusunu kullanmaya hakkımız var. evet bize kısıtlanan özgürlüğümüzü geri verecek olan kısa değişikliği anlatıyorum:

ağ bağlantılarım'a girin. eğer yerel ağ bağlantısı ikonu görünmüyorsa ağ bağlantılarımı göstere basın (sol taraftan). yerel ağ bağlantısına sağ tıklayıp özellikler e basın. internet erişim kuralları(tcp/ıp)'na bir defa tıklayarak seçili(mavi) konuma getirin ve hemen altındaki özellikler butonuna basın. aşağıdaki dns sunucu adreslerini kullan maddesini seçin ve yeğlenen dns sunucusuna 4.2.2.3 ip numaralarını girin. tamam a basıp çıkın. bilgisayarınızı yeniden başlatın. artık girdiğimiz sitelerde kimse tarafından herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadığımızı göreceksiniz.
    (ceng85, 19.01.2008 14:35)
  17. dns (digital net satalit) stüdyo ; film seslendirme, dublaj stüdyosu .
    (chronicle, 04.03.2008 12:19)
  18. (bkz: bınd9)
    (ebitargem, 16.04.2008 23:29)
  19. ayarlarıyla oynandığında mahkemenin kapattığı sitelere bile girilebilen şeydir.
    (ben yapanların yalancısıyım *)
    (speleofizik, 16.04.2008 23:32 ~ 23:33)
  20. 4.2.2.2 ve 4.2.2.3 yapıldığında sitelerin mahkeme kararıyla kapatıldığını sözlükten okuyunca öğrenmenizi sağlayıcı.
    (louis cypher, 03.05.2008 19:27 ~ 19:27)
  21. (kin2002, 14.05.2008 20:32)
  22. ip numaralarını isme çevirerek kullanıcıya kolaylık sağlayan server.eğer dns olmasaydı bir web sitesine girmek için sitelerin ip adreslerini bilmek zorunda olucaktık.dns in basit çalışma mantığından örneklerle bahsedersek.örneğin elimde www.hede.com domaininiz var.bunun iç ip adresi mesela 10.32.48.50 bunu dış dünyada yayınlamak istiyosunuz.ilk olarak iis'ten gerekli ayarları ve modeminiz için port forwarding işlemlerini tamamladıktan sonra www.hede.com isimli web sitenizi yayınladınız.dışardan gelecek kullanıcı www.hede.com yazdığı zaman ilk olarak dünyada 13 adet bulunan root server'a www.hede.com nerde die sorar.root serverda www.hede.com u kimin tuttuğunu bulur.root server tekrar www.hede.com u tutan makinaya gider.kullanıcı bizim dış bacak ip mizden natlama yaparak bizim makinamıza ulaşır.böylece isim çözümlemesi gerçekleşmiş olur.
    (coreytaylor, 06.10.2008 16:06)
  23. zannımca bu ayarları oynayanlar oynuyor; ancak sistemin nasıl çalıştığını basitçe ve açıkça anlatan bir adama henüz rastlamadım. yapanlar yapıyor ama bu işin nasıl olduğunu bilmeden yapıyorlarmış gibi geliyor bana.

bir konuya tam manasıyla hakim olan insanın temel özelliği; o konuyu hiç bilmeyen bir başkasına onun anlayacağı dilden mantığı anlatabilmesidir.

şimdi ben size bir doktor olarak tıpta nadir görülen ancak kendi kategorisinde sık görülen bir hastalık olan gaucher hastalığından bahsedeyim.

gaucher hastalığı:

glukoserebrosid lipidozudur. en sık bulunan lizozomal depo hastalığıdır. enzim defekti glukoserebrosidaz (glukozil seramid ß-glukosidaz) dadır. geni 1 (q21-q31) dedir. otozomal resesif geçiş gösterir. eskenazi yahudileri arasında sık görülür. üç mutasyon tanımlanmıştır. glukoserebrosid normal dokularda az miktarda bulunur. enzim eksikliğinde glukoserebrosit yıkılamadığından retiküloendotelyal sistem hücrelerinin lizozomlarında birikir. lipid biriken bu hücrelerin tipik morfolojik ve histolojik görünümleri olduğundan gaucher hücreleri adı verilir. kemik iliği, dalak, karaciğer, akciğer ve lenf bezlerinde bulunurlar. retiküler veya sinusoidal endotelyal hücrelerden türerler. kaynak: prof. dr. güler özer

hoca çok güzel anlatmış... eline sağlık hocam. şimdi bana tıp dışından biri gelse dese ki; geçen gün nette gördüm böyle bir hastalık varmış. karaciğer falan şişiyor, bulaşıcı mı? ne yapmak lazım neye dikkat edeyim? derse.... ben de ona: bak şimdi kromozomal bir varyasyonun lizozomal enzimleri etkilemesi sonucu glikoserebrosid depolanması artar; hepatosplenomegali yüzünden dalak ve karaciğerde bozukluk meydana gelir, dersem bu dns ayarlarını anlatmakgibi bir şey olur.

aynı kişiye desem ki: şimdi düşün; istanbul belediyesinin çöp kamyonları var ya... işte o çöp kamyonlarının çöpü alma sistemleri çalışıyor. ancak çöpleri aldıktan sonra çöp fabrikasına çöpleri boşaltacak press sisteminin bir parçası artık üretilmiyor. o yüzden çöp kamyonları çöpleri topluyor ama topladığı çöpleri boşaltamıyor. giderek kamyonlar çöple dolup taşıyor; zamanla sokaklar çöple doluyor. çünkü kamyonların bir parçası artık üretilmiyor... o parçayı üretmekte kullanılacak bilgi bulunmuyor. bütün şehir ve hatta o tip kamyonların kullanıldığı bütün şehirler çöpten geçilmez bir hale geliyor. bu olayın vücutta olduğunu düşün.

şimdi o kişi anlar ki; bu hastalık vücudun ürettiği bir maddenin vücut tarafından ortadan kaldırılamaması nedeniyle oluşan bir birikim hastalığıdır. bitti bu kadar.

şimdi ben de soruyorum... bu dns nedir? hemen ingilizce açılımı geliyor... ee sonra? proxy den ıss numarasını root üzerinden servis sağlayıcıya atar sonra ... ya bunun bir silsilesi yok mu kardeşim? nereye baksam olayın temelini anlatan bir açıklama yok.
    (jitankea2a, 27.10.2008 13:45 ~ 13:48)
  24. şimdi bir otomobil düşün. bu otomobilin sürücüsü bir şehri hiç bilmiyor. fakat elinde bir navigasyon var. navigasyona adresi giriyor ve o da otomobili tam doğru olarak adrese götürüyor. işte şehir:internet, otomobil: bilgisayar, sürücü: siz, adresler; internet adresleri, navigasyon cihazı da dns'dir.
    (genolog, 28.10.2008 12:45)
  25. dns teknolojisi, günümüz internet'inin kullanıcıya yansıyan performansı önünde en önemli bottle neck'lerden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. gelişmiş bir web uygulaması oluştururken sadece tek bir web sayfasına bağlı onlarca statik dosyayı onlarca farklı sunucudan alıyorsun ve client tarafında onlarca ayrı dns çözümlemesi yapılması gerekiyor, dns çözümlemelerini cache'leme çözümleri üretiyorsun ancak aynı zamanda dns'i basit bir load balancing çözümü olarak kullandığın için ttl süresini düşük tutman gerekiyor. tüm uygulamanın performansı dönüp dolaşıp ne kadar hızlı dns çözümlemesi yapabildiğinle limitleniyor. halihazırda çoktan bir dns çöplüğüne dönüşmüş dünya internet'inin geleceğini düşünüp ipv4'ün kısıtlarıyla uğraşan bir kısım insanın odak noktasını değiştirip şu dns belasına çözüm bulması gerekli.
    (wondrous, 10.07.2009 21:26)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil