belki ilginizi çeker
  1. · türkiye dış borçları ödemek için toprak satmalıdır
gündem
  1. · boylumlama
  2. · giyotine yolladılar gitmedim
  3. · kar yağarken hissedilen duygular
  4. · bir kadının bilmesi gerekenler
  5. · demokratik sol halk partisi
  6. · the twilight saga new moon
  7. · günün tek şarkılık özeti
  8. · inek
  9. · web service

diyarbakır a tahammül etmek  

1. içindeki tüm samimiyetten arındırılmış tek taraflı bir kardeşlik anlayışı midemi bulandırıyor artık. evet türk kürt kardeştir, kardeştir de, bu kardeşliği sürdürme fedakarlığını neden sadece ben gösteriyorum?

faşistliğime ver sevgili kardeşim, ama biraz da sen dinle.

doğan çocuk başına para veriliyor diye 16 çocuk yapıp yetişme çağlarında istanbul'a para kazansınlar diye çocuklarını gönderen kardeşim!

benim götüme doğalgaz faturaları acı acı girerken elektrik direğine kanca atıp kışı 4 elektrikli sobayla sıcak sıcak geçiren ve ısınma parası cebimden alınan kardeşim!

sen evinde rahat uyu diye oralara gönderilen askeri polisi, eline geçirdiği her şeyle öldürmeye azmeden kardeşim!

memleketine yapılan her yatırımın altında bir bit yeniği arayıp kıran, döken, yağmalayan kardeşim!

bu ülkenin 40 bin evladına kıyıp sonra bu ülke insanını tehdit eden caninin posterlerini havalandıran kardeşim!

memleketin istediği herhangi bir yerinde rahatsız edilmeden dolaşabilen; ama surlarında, dicle'sinde bir türk vatandaşın gönül rahatlığıyla gezmesine müsaade etmeyen kardeşim!

hamile karısını evde ilkel yöntemlerle doğurmaya mecbur edip hamile ineği için veteriner getirten kardeşim!

kan davası yüzünden birbirinin kökünü getirip namusunu temizlediğini düşünen kardeşim!

başı her sıkıştığında avrupalı parlamenterlere yardım çağrısında bulunup kendi kardeşine laf söyleten kardeşim!

diyarbakır cezaevinde babası lağım suyu içirilip öldürüldü diye bunun acısını çeteden, kontrgerilladan değil tüm türkiye'den çıkaran kardeşim!

seninle kardeşlik bağlarımız, her defasında benim sabırla ve son bir umutla idare ettiğim hat üstünde ilerliyor. peki sen bir adım atmayacak mısın?
    (hüzün bükülüşü, 25.08.2009 21:02 ~ 28.08.2009 15:57)
  2. gereksizdir , verin gitsin amına koyayım...hatta üstüne sıkerteym...fışkırtayım amına koyayım...

ulan bu yaz çok realistim lan ben....bu arada ,şah ismail götüyle gülüyor mudur?

not: bu kadar iğrenç bir giri yazınca belki saçmalamaktan vazgeçersiniz diye düşünüyorum....
    (ulanyinemiben, 25.08.2009 21:11 ~ 21:16)
  3. tahammül etmemekten daha zor olan eylemdir.
    barış adına pkk'yı destekleyen kardeşe kafam girsin afedersin.
    (bıdı bıdı, 25.08.2009 21:21 ~ 21:22)
  4. dağlara bizi savunmak için çıkmış olam mehmetçiklerin hepsini faşist(!) ilan edip öldüren insanlarla kardeş olmadığımız için,- bu kesime- tahammül etmek zorunda olmadığımızdır.

bu da böyle biline!

edit : vatanımızın dört bir köşesi bizim olduğu için istediğimiz her yere çıkarız, kimse sorgulamasın.
    (buzdan yıldız, 25.08.2009 21:24 ~ 21:49)
  5. emekçi ve sosyalist türklerin kardeşlerine biraz sakin olmaları gerektiğini hatırlattıklarında, sıradan ve faşizan türkler için kolayca gerçekleştirilecek eylemdir.
    (damdanakan, 25.08.2009 21:33 ~ 21:33)
  6. emekçi türk belki doğrudur da,
    emekiçi bir pekaka sempatizanı kürt olduğuna inanmıyorum. zira pekaka (pekeke diyenlere inat olsun diye böyle yazıyorum) faşisttir.kürt milliyetçisidir, şerefsizdir.
    hiç bir pekakalı da benim kardeşim falan filan olamaz.
    o bölgenin sorunları yok mudur? elbette vardır.
    ama aynı sorunların benzerleri türkiyenin dört bir yanında da olurken,
    suçsuz günahsız bebekleri, anaları katlederek mi o sorunlardan kurtulmaya çalışılır?!
    terör belası olmasaydı da o bela için harcanan paraların yarısı bölgenin kalkınması için harcanabilseydi nolurdu?
    soruyorum!
    ama siz amerikalı dostlarınızın piyonu olarak oynaşmaya devam edin bakalım.
    evet "dağlarda tek bir terörist kalmayıncaya kadar operasyonlar devam edecektir".
    bu böyle biline!
    hiç kimse boşuna heveslenmesin,
    bu ülkeyi böldürmeyeceğiz!

edit: bu yazdıklarımdan türkiye cumhuriyetinin her karış toprağını en az benim kadar seven ve koruyacak olan kürt kardeşlerim alınmasın. onlarla herhangi bir problemim yok!
    (kapkara, 25.08.2009 21:37)
  7. faşizanca bir yaklaşımdır, diyarbakır'ı yok saymaktır, halkının iradesine saygı göstermemektir ve kısacası; legal terörizmdir.

bu lafları götü yiyen beyefendi gidip diyarbakır sokaklarında söyler... klavye başından alperencilik oynamak artık çok ucuzladı. pkk'nın nasıl doğduğunu bilmeyen faşist yobaz ulusalcı milliyetçilerin emme basma tulumba gibi hep bir ağızdan aynı şeyleri tekrarlaması artık bıktırmıştır.

diyarbakır türkiye'nin bir şehridir. bir şehri terörist olarak yaftalamak, onları daha baştan ötekileştirmektir.

ankara halkının bir iradesi varsa, diyarbakır halkının da bir iradesi vardır. demokrasiyi içine sindirememiş, sap ile samanı birbirine karıştıran legal terörist-saldırgan milliyetçi yobaz faşistlerle bu konuda anlaşmak elbette zor... laf anlatmak da yersiz...
    (elpinoras, 25.08.2009 21:45)
  8. şu başlık altına dizilen fikirleri ciddiye alıp dil dökmeye tahammülüm kalmadı artık. insan tahammül ettiği şeye nasıl kardeşlik duyguları besler, aynı anda? demek ki senin kardeşlik söylemin zorakiymiş...

30 yıldır oralarda ne kadar çok kan aktı farkında mısınız?

ilk kurşun sıkıldığında doğan bebekler çoluğa çocuğa karıştı...

öyle yada böyle, ölen 30 bin kişiden yalnızca 5 bini güvenlik görevlisi... diyarbakır dahil diğer kürt illeri 25 bin evladını verdi bu çatışmalara... öyle yada böyle... beğen yada beğenme, gerçek bu!

o insanlar bugün oralarda maç çıkışında polise taş atanların kardeşiydi, babasıydı, anasıydı. tıpkı ailesindeki, yakınındaki, yamacındaki gencecik insanları pkk'ya kurban verenlerin pkk'ya duyduğu nefretin aynısını polise, askere, devlete duyuyorlar...

sebebi ne olursa olsun... sen duymaz mıydın?

şimdi derler ölüleri karşılaştırmış bu cani... derdim az biraz empati kurmanızı sağlamak...

ama sizin derdiniz 30 yıldır söylenenleri tekrarlamak, sırça köşklerinizde yada gecekondularınızda küfür soslu ırkçılık edebiyatı yapmaksa ne diyarbakırlıyla, ne konyalıyla ne de komşunuzla kardeşlik duygusu yakalayabilirsiniz.

çünkü siz mutlu veya mutsuz konformistin en önünde gidenisiniz...
    (allegra, 25.08.2009 21:59)
  9. sorun da bu anlayıştan kaynaklanıyor. tahammül etmek değil adam etmek lazım.
    (essaysforthefuture, 25.08.2009 22:02)
  10. tahammül belki de en çok benim gibi doğu kökenli, şehir içi çatışmalarına şahit olmuş, köy öğretmeni amcası dağa kaçırılıp kafasına keleş dipçiğiyle vurulmuş, her sene köyünden silah zoruyla erzak stokları alınmış birinin yaşadığı şeydir. sıcak odamdan yazdığım bu giride sizin hisettiğiniz konformist sıcaklık belki de en çok bu acının sıcaklığıdır. alıcılarınızı tekrar kontrol edin.

beni ilgli girimden dolayı bölücü, hain, troll, yüz karası, konformist olarak suçlayan arkadaşlara ve her sene köyüme gelip silah zoruyla erzak toplayan pkk'nın sözlükteki yandaşlarına bir kez daha şunu söylüyorum:

bu ülkenin kaybettiği zamanlardan sorumlu olan başta kara siyasa ve çeteler olmak üzere katillerin, işbirlikçilerin, uyuşturucu tüccarlarının tahammül edilecek yanı kalmadı. bunlara prim verenlerin de öyle. zaten temel sorun burada. diyarbakır artık huzursuzluğuna neden olan herkesi bünyesinden atmalı, onlarla bir kan bağı olmadığına inandırmalı bizi.

bu sorunların sözgelimi bir muğla'da yaşanması durumunda bir muğlalı tarafından dile getirilme zorunluluğu doğar. sanırım kimse de tutup bu adama muğlalıları satan şerefsiz deme hakkına sahip olamaz.

aslında bir dengbej kahvehanesinden söz etmeyi dilerdim en çok.ne çok isterdim. kava destanındn mem u zin'den söz etmeyi.

ben doğu da büyüdüm, bunları gördüm, anlattım. oradan biliyorum.
    (hüzün bükülüşü, 25.08.2009 22:32)
  11. tahammül mülkünü yıktın hulagu han mısın kafir
    aman dünyayı yaktın ateş-i suzan mısın kafir

tahammul etmek statiktir. hareket içeren bir eylem değildir. ve elan mevcut durum tahammul etmektir çünkü hiç bir adım atılmamaktadır.

tez zamanda tahammül etmeyi bırakıp kendilerine karşı sabretmemiz: kendilerine karşı elle dille kalple birşeyler yapmamız gerekmektedir. zaten asıl sorun tahammul etmektir.
    (otsuz deli ökkeş, 25.08.2009 22:33)
  12. evet diyarbakır a tahammül edemiyorum.
    adım dilan, dilan olmaya da şu sıralar tahammül edemiyorum. dilan.. keşke adım melissa filan olsaydı, ingiliz misin diye sorarlardı insanlar öküzce bakmadan. adım dilan, türk olduğuma inandıramam insanları. adım dilan, diyarbakırlıyım ve türk olduğuma inandıramam kimseyi. adım dilan, bıktım dağlarımda şehit haberinden. kuzenim asker, bu devletin bu milletin. babam da bu devlete askerlik yapmış, abim olsaydı o da yapardı yapacaktı, yapmalıydı. çünkü burası benim ülkem. çünkü burası benim vatanım. kim diyebilir ismet inönü vatan hainidir diye. oysa o güneydoğulydu, hatta kürttü. kurtuluş savaşında savaşmadı mı benim hemşehirlilierim, büyük dedelerim. gazi ünvanlarını bu topraklarda hakettiler onlar. ama adım dilan, atatürkçü olmak da hakkım değil. ulan senin aldığın nefesle benim ki bir değil mi? tarihimiz aynı değil mi? derdimiz aynı değil mi?
    evet diyarbakırlı olmaya bu aralar tahammül edemiyorum. kim yerer kim gerer umrumda da olmaz.
    (kim bilir, 25.08.2009 23:12 ~ 23:13)
  13. bir milyon insana tahammül etmektir. ve o bir milyon insan bizlerden daha güzeldir. oraya bir kere gitmiş ve onlara hiç benzemeyen bir insan olarak söylüyorum. güzeldir diyarbekir, güzeldir diyarbekirli.

kürtmüş mürtmüş hiç umurumda değil. insanlar yaşar diyarbakırda. çorumda, istanbulda, antalyada yaşadıkları gibi.

tahammül etmeyin o zaman, 81'di 80 olsun. bu mu istediğiniz?
    (çaylakadam, 02.09.2009 23:15 ~ 03.09.2009 16:13)
  14. hrant dink'in zamanında bi' tv kanalında söylediklerini aklıma getiren yaklaşım biçimi.
    şöyle diyordu hrant dink(sanırım 5n1k idi program):
    "avrupada çalışan ermeni lobileri, bizi daha fazla utandırıyor. kendi emelleri uğruna kardeşlerimizin bizlere bakışlarını olumsuz etkiliyorlar. yurt dışında yaşayan bi' ermeni ya da ermeni kuruluşu, benim toprağımdaki kardeşlerimle yaşadıklarımı, benden daha iyi bilemez ki." (tırnak içine aldım fekat, kulaktan duyma. beni etkileyen-aklımda yer edinen minvaldeki açıklaması bü yöndeydi)

lafı şuraya getireceğim. kürt lobisi, ya da biraz ileri gidip kürtçü kişiler, benim kürt kardeşimle aramı benden iyi bilemez. diyarbakırda kürsülere çıkıp, amaçları uğruna proveke ettiği kardeşlerimle de aramı bozamaz. burada hamaset yapma derdinde değilim. en azından sizin düşündüğünüz şekilde düşünmediğimi, sizin düşündüğünüzün -bunlar aynı şeyler dostum. bak 20 senedir bunlar böyle dediğini, içinden geçirdiğini biliyorum- hiçbirinin aklıma getirmediğimi belirtmeliyim.
    beş-altı sene önce hepsinden tiksindiğimi de belirtmeliyim ayrıca. dünya türk olsuncuydum!
    demek ki her gün biraz daha geniş bakabiliyormuşuz. biraz kapalı kutu düşünmeden, art niyetli yaklaşmadan yaklaşabilmeliymişiz.
    ne bileyim?
    tiksiniyorsun bu adamlardan, topraklarından. bari şöyle bi' ortaklık kur, ya da ne bileyim, bi' yerlerinden yakınsamalar içine gir. mesela dindarsan şunu düşün: danimarka'da karikatür sorunu yaşandığında, en büyük tepkiyi diyarbakır'da toplanan milyonların verdiğini düşün.
    siyasal ya da sosyal olarak bi' yakınlık duyamıyor musun? o zaman dünyaya yeni gözlerini açmış bi' bebeği getir aklına. ne bileyim. düşün işte. ötekileştirmeden düşün..
    ne bileyim?
    bilemedim!
    (usul, 02.09.2009 23:39)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil