boşnak bir müzisyen. gerçek adı edin dervişhalidoviç'tir. dino merlin'i sahne adı olarak kullanır. 1985'den 1990'a kadar merlin isimli kendi kurduğu toplulukla 5 albüm çıkardıktan sonra 1991'de solo çalışmaya başladı ve 4 solo albüm çıkardı. bosna hersek'in ilk milli marşı da onun eseridir.
ilk dinlediğimde goran bregoviç sanmıştım. tarzları oldukça benzer. 2003 çıkışlı sredinom albümündeki esma şarkısı şimdilik favorim. yusuf islam ile de birlikte çalışmışlığı varmış.
dino merlin müzisyen kimliğinin yanında eski yugoslavyadaki en popüler yazardır.aynı zamanda bosna-hersek’in ilk millî marşının yazarıdır.albümleri:
-1985, kokuzna vremena
-1986, tesko menli sa tobom
-1987, merlin
-1989, nesto ıijepo treba da se desi
-1990, peta strana svijeta
-1993, moja bogdasna
-1995, fotogrofia
-1996, rest of the best
-1999, vjecna vatra
-2000, srendinom (son on yılda eski yugoslavya’da en çok satan albüm)
kad zamirisu jorgovani , dino merlin -vesna zmijanac
koliko sam puta umro a ti me ozivjela
koliki sam pijanac bio a ti me otrijeznila
kakve su vatre gorjele a ti ih gasila
na kakvom sam bio dnu a ti si me spasila
poslije tebe je ostala dusa gola k'o pustinja
poslije tebe mi ljubav dodje kao sirotinjaıma
noci kada tugu tocim mjesto vina
al' nema dana kol'ko je na srcu rana
lako ces ti bez mene, al' kako cu ja bez tebe
kad dodju teski dani, kad odu svi jarani
kad zamirisu jorgovani
kad zamirisu jorgovani
poslije tebe je ostala dusa gola k'o pustinja
poslije tebe mi ljubav dodje kao sirotinjaıma
noci kada tugu tocim mjesto vina
al' nema dana kol'ko je na srcu rana
lako ces ti bez mene, al' kako cu ja bez tebe
kad zamirisu jorgovani
ben kaç kere öldüysem beni hep sen dirilttin
ben kaç kere sarhoş olduysam hep sen ayılttın
ben ateşler içinde yanarken beni sen söndürdün
derinlere daldığımda sen beni uyandırdın
senden sonra ruhum çırılçıplak kaldı
senden sonra aşk bana lanet gibi geldi
gecelerim var şarap yerine göz yaşlarıyla ıslanan
gün yok ki kalbimin acısını dindiren
bensiz nereye gidiyorsun
ben sensiz nasıl duyayım
kötü günler geldi
dertler kederler geldi
güller kokmaya başladı zaman
geçtiğimiz yıl da istanbul'da bir konser veren bosna'nın en önemli müzik adamlarından. bu sene de bizi onurlandırması üstelik de konserin ücretsiz olması oldukça sevindiricidir. kad zamirisu jorgovani, sve je laz, godinima mutlaka çalınaması gereken şarkılardır kanımca.
savaş döneminde bir çok arkadaşının aksine ülkesini terk etmeyen belki de bu nedenle bu kadar güzel bir milli marş yazan müzisyen. 3 haziranı heyecanla bekliyoruz..
3 haziranda istanbuldaki konserine gidemeyeceğim ve bütün şarkılarının yanısıra özelliklevojnik sreceyi söylerken ağlayamayacağım için üzgün olduğum harika insan.umarım harbiyede hakettiği gibi bir seyirci grubu karşılar onu.konser ücretsiz diye dino merlinin adını bile ilk defa duyanların akın etmesiyle gerçek hayranlara yer kalmaması olasıdır.dino merlinin gerçek hayranlarıyla harbiyede kucaklaşmasını şarkılarını her zamanki içtenliğiyle söylemesini ve türkiyede de onu seven düşüncelerine katılan insanlar olduğunu daha da iyi anlamasını diliyorum.
4 haziran 2007 pazar akşamı harbiye açıkhava tiaytrosundaki binlerce insana unutulmaz anlar yaşatan insan.ancak biz istemesek az daha sve je laz şarkısını söylemeden gidecekti. bu arada solist kız çok güzeldi belirtmeden geçemeyeceğim.
balkanlar'ın en çok dinlenen sanatçısı. kendisini sadece boşnaklar değil hırvtlar ve sırplar da hiçbir şekilde rahatsız olmadan dinlemekte. bir kere şarkı sözleri çok güzeldir ve basit olarak gözükse de savaşın bütün acısı sözlerine yansımıştır. şarkılarda hep bir şekilde bosna ve savaşla ilgili bilgiler bulabilirsiniz. burek, supermen, da sutis, hajde nocas mi dodji benim sevdiğim en güzel parçalarıdır.