yerken, içerken, uyurken ağlatan şarkılar da var mıdır? şarkılar dinlemezken de ağlatır mı? diye sorduran anket girişimi.
zaten "ağlatan şarkılar" diye bir başlık varken, aramanın önemine inanmak gereklidir.
banko ağlatan şarkı diye bir şey yoktur. tamamen duruma göre değişir. misal, kendini insanlığa adamış, "insanlar neden öküz ayol" diyen bir hayvan hakları savunucusu kadın, ajdar'ın "çikita muz" şarkısını dinlediğinde insanlık adına utanç duyup ağlayabilir (açıkça söyleyeyim, benim adıma utanç duymasın, hayvanları kızarmış severim ben). diğer bir misalde, aşık kişi her duygusal şarkıda ağlayabilir; ama aşık değilse sezen aksu'nun "zalim" şarkısı sadece "şirin sözler ve tatlı bir beste" hisleri uyandırır. gördüğünüz gibi şarkıdan değil de, kişiden kaynaklı bir ağlama durumu söz konusu. bana göre orhan gencebay'ın "gurbet" eseri bu ara ağlatma potansiyelinde. ulan ben bu gurbetin mına koyayım. bir de arif sağ'dan "gurbeti ben mi yarattım" var. tabi esmeray'dan "gel tezkere" var. ulan işe mi girdik askere mi gittik anlamadım. neyse. ne diyorduk? duruma göre değişiyor bu ağlama meselesi.
kişiden kişiye değişir demek mümkündür. ya da ruh halinden ruh haline.. o an takılan şeye bağlı sevgili mi anne mi kardeş mi dost mu ölüm mü yalnızlık mı vs vs vs.
lou reed- who am ı
portishead-roads
deep purple- soldier of fortune
chris isaak- life will go on
lou reed&velvet underground-perfect day
the doors- feast of friends
in flames-the chosen pessimist
in flames-metaphor
in flames come clarity
blackmore's night-wish you were here
scorpions-send me an angel
joan paez-diamonds and rust
queen-show must go on
johnny cash-hurt
nightwish-angels fall first
bu böyle gider...
şimdi, @2513413 numaralı giride bahsettiğim üzere durumdan duruma değiştiği hakikati vardır. yahu kimisi de sevinçten ağlar. mesela grup gündoğarken'in "ankara'dan abim gelmiş" şarkısına manyaklar gibi ağlayan adamlar bilirim.
tabi dini müziklere ağlayanlar da var. misal "gel gör beni aşk neyledi" tam ağlamalık bir eserdir. ama "muhammed'in eli yeşil/aman diyen ulaşır" ilahisine niçin ağlarlar çözemedim. bir de "semaverin üstü çiçek/gelin gardaşlar çay içek/allah deyi zikir çeke/yan semaver dön semaver" zikrine de ağlanmamalı.
işn doğrusu, ayrılık/ölüm/umutsuz aşk temalı şarkılara ağlanır; yani duygusal, şarkıya ağlama potansiyel olan insanların ekserisi böyledir. misal "seni ben ellerin olsun diye mi sevdim" şarkısına ağlanır, sevdiğiniz başkasına gitmemiş olsa bile ağlanır.