sanıyorum aşağıdaki örnek konuyu iyi özetlemektedir:
chp ile
ap arasında baş gösteren oy kavgası sonucu ortaya çıkan propagandalar hayli ilginçtir. "süleyman demirel'in adalet partisi taşranın genelinde olduğu gibi antalya çevresinde de oyların çoğunu topluyordu. çok iyi anımsıyorum... ap'nin diğer partilerden farkını anlatmak için o günlerde partililer çok ilginç bir motiften faydalanır, kimse de bunu garipsemezdi. bu ap'nin 'kırat'tan önceki amblemiydi. 'a' ve 'p' harfleri ve hemen yukarısında bir rahle, üzerinde açık duran bir kitap.
'bak hocam!' derlerdi; 'bu allah'ın a'sı bu da peygamber'in p'si!' sonra ortada rahle üzerinde açık duran kitabı gösterirlerdi: 'bak bu da kur'an!' ap'liler bu şekilde propaganda yapar da chp'liler boş duru mu? durmamışlar elbet ve hemen propagandaya başlamışlar trabzon'un çaykara ilçesinde geçen bir olayda şunlar cereyan etmiş: "yöresinde saygınlığı ve çok geniş çevresi olan bir 'hacı teyze', adalet partili propagandistler tarafından ziyaret edilir. bir gün sonra milletvekili seçimleri vardır. adalet partililer, hacı teyze'nin oy potansiyelinden yararlanmak için o'na adalet partisi'nin bütün iyi yönlerini anlatıp, en sonunda da, melih aşık'ın dediği gibi adalet partisi'nin (ap) allah'ın partisi olduğunu söyleyip ondan 'oy' sözü alırlar ve ayrılırlar...
bunu duyan cumhuriyet halk partililer hemen harekete geçerler. hacı teyzenin oy deposundan faydalanmak için o'nu ziyarete giderler...
sohbet ilerler. halk partililer hacı teyze'den oy talep ederler. hacı teyze onlara, 'olmaz uşağum, allah'ın partisi varken başka partiye rey verilmez' der. bunun üzerine heyetteki uyanık bir chp'li başlar bülbül gibi şakımaya:
'hacı teyze; senin dediğin partiden sonra çok daha feyizli, çok daha dindar, çok daha allah'a yakın bir parti kuruldu. onun için sen allah'ın partisi'ni (ap) bırak da bizim partiye oy ver.!... şu gördüğün 6 ok var ya, işte o oklar, imanın 6 şartını gösteriyor... sen gel, bize dön.!' hacı teyze merakla sorar:
'hangi partidir o?' uyanık chp'li cevap verir:
' chp... yani cenab-ı hakk'ın partisi!' ancak, ilk kararından döndüremezler hacı teyze'yi... şöyle der hacı teyze:
'ben, bu seferlik onlara söz verdim... bir dahaki sefere geç kalmayın!'
hasan karakaya ,
akit , 7 mart 2000