belki ilginizi çeker
  1. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · annenin gençlik fotoğrafları
  2. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  3. · aşk
  4. · sözlük yazarlarının itirafları
  5. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  6. · insanın hayatına sıçan şeyler
  7. · günün tek kelimelik özeti
  8. · hande yener
  9. · kedikara

dindar olduğunu saklayan ezik müslümanlar  

sayfa  / 2
  1. ne zaman bir yerde görsem duysam kafalarını tutup kulak arkalarını dakikalarca kaşımak istediğim zavallılar. yahu bir insan oruç tuttuğunu, namaz kıldığını, kısacası kendi dininin vecibelerini yerine getirdiğini niye saklar, utanır, sürekli kendini açıklamaya kalkar.

yok ben yobaz değilim. yok ben atatürk'ü seviyorum. yok ben de sizden biriyim. "beni de aranıza alın feryatları" ile devamlı şirinlik yapmanın ne manası var lan? hiç utanmıyor musun kendini böyle küçük düşürmekten? ne alakası var dindar olmakla atatürk'ün ya da başka bir şeyin zibidi? korkma. rahat ol. başkaları hakkımda ne düşünüyor diye şebek şebek kendini sevdirmeye çalışma. doğru yolunu bulur. bir insana ne kadar kendini anlatmaya kalkarsan o kadar zor anlaşılırsın. it. gitsin yani.

ne güzel valla ya. oh. hristiyan adam kilisesine gidince, dinine sahip çıkınca, "bak ne dinine bağlı adam aferin" deniliyor, katolikliği onare ediliyor, lakin bizim sözde müslüman cumaya gittiğini bile utana sıkıla söyleyebiliyor. neden? çünkü taşak geçilip şeriatçi damgası yiyormuş. yazık hakikaten. bu kadar mı güvenin yok kendine ezik şey? her ramazan oruç tutar, hiç bir cumayı kaçırmam, beş vakit kılamamayı da kendi ayıbım olarak görürüm. evet müslümanım ve bundan gurur duyuyorum.
    (kayser sozer, 06.04.2007 00:40 ~ 02:25)
  2. "saklattıranlar utansın" demeye sebebiyet veren durum. bir de şu var ki, müslüman olduğunu (bunu becerememesine rağmen) her fırsatta dile getiren tipler var. şahsen hayatımda bunlara daha çok rastladım. ve tiskindim kendilerinden. şahsen insanın bir dininin olmasının ya da olmamasının ya da dindar olmasının övünülecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. ibadetini saklayarak, daha doğrusu ulu orta avaz avaz bağırmadan yapanın, kendine güveninin daha sağlam olduğunu düşünüyorum, ona buna din reklamı yapanların hali de ortada çünkü: bildiğin piyon, hem de hangi oyunun içinde olduğunu bilmeyen...
    (jimela morrison, 06.04.2007 13:25 ~ 18.04.2007 19:37)
  3. her yaptığını duyuran, kılacağı bir namazı hac'ca gönderilen hacı misali bir ritüele dönüştüren, oruç tutarken iki lafından biri "zaten oruçluyum, üstüme gelme." olan dindarlığını saklamayan pehlivan(!) müslümanlardan yeğ tutulası insanlardır. bu yolda hz. peygamber'i örnek alırlar. kibirin en büyük günahlardan biri olduğunu bilirler.
    (fb, 06.04.2007 14:11)
  4. insanın bir inancını veya düşüncesini saklaması en basit anlamıyla karakterinin zayıflığını gösterir. yok eğer inancından utanıyorsa o zaman gitsin şeref duyacağı bir inancı seçsin (islamiyetten daha güzeli varsa tabi).
    ancak insanın yaptığı kötü davranışların da dine mal edilmemesi için ayrıca özen göstermesi gerekir tabi ki.

voltaire'in bir sözü:"senin gibi düşünmüyorum ama senin düşündüğünü açıkça söyleyebilmen için gerekirse canımı feda ederim."
    maalesef ülkede sözü geçen makam sahibi pek çok insan bu düşüncede olmadığı ve inançlılara tavır aldığı için insanların çekinmesini de anlayışla karşılamak gerekir. herkes inancı için mücadele edecek gücü kendisinde bulamayabilir(tabi inşallah herkes bu erdeme ulaşır).
    (yozgatyan, 06.04.2007 14:17)
  5. eeeeey!!dindar olduğunu saklayan ezik müslümanlar diye başlayıp bakın bana ne kadar da iyi bir müslümanım konusuna değinilen, ezik müslüman nasıl olunmazın 10 altın kuralını açıklayan fetvamsı söylemin ilk cümlesidir denilebilir.
    (ichliekazancıbedich, 06.04.2007 15:05)
  6. bir insanın dindar olduğunu ya konuşmasından ya da ibadet anlayışından çıkarabilirsiniz. ibadetin gizlisi makbul olduğundan, gerçekten dindar kişinin de ibadetini ve de dindarlığını anlatmaması, belli etmemesi normaldir. dindarlığını belli etmesi inançlarıyla çeliştiği halde kişi dindarlığını saklamıyorsa eziktir. bir şeyleri tanrı huzurunda değil de tanrının yarattıkları huzurunda kanıtlama peşindedir, eziğin önde gidenidir.
    (tazmanya canavarı, 06.04.2007 15:09)
  7. büyük ihtimalle iyi müslümanlardır. ibadetin gizlisi makbuldür, bu şahsi fikrim değil islamın gösterdiği bir yoldur. sağ elin verdiğini sol el görmemelidir. dindarlık allahla kul arasında olan bir şeydir ve başkalarının bilmesine gerek yoktur. bilinçli veya bilinçsiz dindar izlenimi yaratmak için yapılan ibadetlere islamın başık açısı nettir. neticede dindarlığı saklamakla dininden utanmak farklı şeylerdir, dindarlık atatürkçülükle çelişen bir şey değildir ki atatürk'ün dindarlığı da ortadadır. ayrıca

(bkz: melamilik)

ve

(bkz: parayla imanın kimde olduğu belli olmaz)
    (başımı koyduğum yer evimdir, 06.04.2007 17:58)
  8. işi şova vurmayan müslümanlardır. aferindir.
    (luminaire, 06.04.2007 18:02)
  9. saklamaktan ziyade, durumunu açıklamaya ihtiyaç duymayan müslümanlardır. eziklikle alakası yoktur; din hadisesinin kişiyle yaratıcı arasında olduğunun farkına varan bilinç vardır.
    (tarzan, 06.04.2007 18:57)
  10. hiç kafası çalışmayan müslümanlardır. halbuki saklamasalar dindar olduklarını, cumhurbaşkanılığına aday bile gösterilebilirler bazı dindar * ama allah korkusu olmayan insanlar tarafından.
    (paşa mou, 19.04.2007 14:00 ~ 14:13)
  11. dozajı ayarlayamayıp uçta gezenler yüzünden doğan tepkiler dolayısıyla, çekiniklik şartlı refleksini adet edinmiş topluluk; entellektüelliği seçse daha rahat anlaşılacak ve sorun yaşamayacak olan kesim.
    (miss teacher, 19.04.2007 15:30)
  12. gösterip göstermemek insanin şahsına kalmıştır fakat show tabiki yapılmamalıdır. dinimizi esaslarından biri de gösterişten uzak durmaktır. fakat yine de dua eden herkesi şeriatçı, yobaz görenleri ben de kınıyorum. avrupada bir futbolcu oyuna girerken veya gol sevinci yaşarken istavroz çıkardığında* genel yorum "yaa işte avrupalılar böyle dinlerine bağlılar, helal olsun onlara" şeklinde olurken hakan şükür gol attıktan sonra elini açıp şükrettiğinde bazı kesimler tarafından eleştirilip eziliyor. insanlar artık birbirlerini hoşgörmeyi unuttular, saygı da gittikçe azalıyor. tartışılması gereken bence bu olmalıdır.
    (caddebostan, 19.04.2007 16:57 ~ 17:05)
  13. ahlaklarından ödün vermedikçe, inançlarına ters hareketler içine girmedikçe göz yaşartacak derecede üstün bir kişiliğin sahipleridir. örnek insanlardır, ibadet ettikleri halde onu insanlara belli etme dürtüsünden sıyrılmayı da başarabilmişlerdir. onların dindarlıklarını bilen insanlar elbette vardır. dindarlıklarını utandıkları için saklama durumu değil, şahsi inançlarına olan saygıları ve onun verdiği gururla işi gösterişten uzak tutma çabaları vardır.
    (akarui, 19.04.2007 17:11)
  14. yine bir kayzer sozer görüşüdür, ciddiye alıp da yorum yapan arkadaşları hayretle izliyorum.

bir deli, kırk akıllı felan bi söz vardı, neydi o...
    (univercitizen the reincarnated, 19.04.2007 17:14)
  15. ezik olmayan mantıklı müslümanlardır.ibadet allah için yapılan bir şey olduğuna göre bunu başkalarının bilmesine gerek yoktur.bilseler ne olacak ayrıca sevap mı yazacaklar allah adına.ibadetle reklam yapmayan akıllı insanlardır bu müslümanlar.
    (chericheri, 20.04.2007 21:04)
  16. allahla kul arasındaki bu ilişkiyi gerçekten bu sebepten gizliyorsa asla ezik müslüman değildir. bundan kelli tüm gerekçelerle saklanan din hakkaten büyük eziklik göstergesidir ki bunu ancak yetersiz, güvensiz ve hatta kişiliksiz insanlar yapar. ezik aslında süper karşılığıdır bu durumun. amma çok duyguyu bir arada anlatabiliyor yahu tek bir kelime...
    (dulcinea, 20.04.2007 21:16)
  17. (bkz: nifak)
    (asosyal demokrat, 31.05.2007 20:40)
  18. (bkz: ateist olduğunu saklayan ezik insanlar)
    (mulenbu, 31.05.2007 20:45)
  19. - müslüman mısın?
    - töbe töbe lan alakası var lan. *
    (dark elven, 31.05.2007 20:51 ~ 20:51)
  20. (bkz: caiz değil)
    (silberpfeil, 24.09.2007 05:02)
  21. (bkz: mahalle baskısı)
    (bkz: @1951886)
    (rhgy, 24.09.2007 08:17 ~ 08:18)
  22. (bkz: kinderler)
    (zoser, 24.09.2007 09:06)
  23. çıkarları için dindar gözüken insanlar kadar eziktirler.
    (genetic superior cell, 24.09.2007 10:37)
  24. gerçekten inanan bunu gösteriş haline getirmeyen insanlardır.inancın kendi ile allah arasında olduğunu bilen kişidir.inancını gösteriş için,çıkar için ya da baskı için değil, salt kendi için yaşayandır.aferin denilip takdir edilesidir.
    inanıp inanmamak kişinin kendi bileceğidir.inançların tartışılmaması gerekir.baskı unsuru hiç yapılmaması gerekir.
    bu kişinin içinde hissettiğidir.
    (onurum, 24.09.2007 11:52)
  25. halihazırda ifşa edilen mahalle baskısının 'cadde' kuntelijensiyandaki seküler iz düşümü. rahman olan iade-i baskı yahut tecelli-i aks.
    (ipimlekusagim, 24.09.2007 12:18)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil