insan falan değildir bunlar. ya da bunlar insansa ben değilim. senelerce aramazlar sormazlar. üstelik aranıp sorulması gereken talihsiz olaylar yaşanmasına rağmen. sonra birden akıllarına düşülüverilir. çok sinir bozucudur.
edit: çok sinirli olduğum ve kalbimin kırık olduğu zamanda açtım bu başlığı. sonuçta iyilik din emrettiği için değil doğru olduğuna inanıldığı için yapılması gereklidir. en azından gerçekten dinini anlamış insanların da bu yüzden iyilik yapması gerektiğine inanıyorum. ruhunu satan ve bunun farkında olmayan insanlardır benim tepki koyduğum.
dinine inanan , onun gerektirdiğini yapmaya çalışan insanlardır. kaypak , kolpa tiplerin aksine , gerektiği zaman , aranması gerektiği zaman ararlar , hal hatır sorarlar. din emretti diye iyilik yapan insan neden kötü ve kaypakça bir şey yapıyor olsun ki ?
(bkz:
şeytan bunun neresinde)
bu insanlar namaz kılarken polisin attığı gaz bombasının yön şaşırmasıyla camilerine gaz bombası düşen insanlardır. dikkat ettin mi bilmem, polis değil, gaz bombası yönünü şaşırıyor.
bu insanlar sonra çıkıp 1 mayısı kutlayan insanlara saldırırlar ve sevap işlediklerini düşünürler çünkü onların namazı polisin attığı gaz bombası yüzünden yarım kalmıştır.
oysa dışarıdaki insanların mücadeleleri ve inançları yarım kalmaktadır.
vurun anasını satayım, vurun!
aman din, aman din/mesin öfkeniz!
genelde bencildirler. sadece öbür dünyadaki rahatlarını düşündükleri için yaparlar.
yumurta kapıya dayanınca, "ulan geberip gidecez, iki sevap işleyek" diyerek olmadık insanlara gereksiz iyilikler yapan insanladır.
iyilik kavramını yok eden insanlardır. bunların yüzünden insan kimseden durduk yere iyilik geleceğine inanmıyor. aslında iyilik tam da buyken.
bir çoğu herhangi bir dine inanmasa da iyilik yapacak olan insanlardır.
dinler olmasaydı birbirimizi mi sikecektik acep?
şimdikinden daha kötü olabilecek miydik?
din iyilik yapmayı emretmez, bazen nasıl iyilik yapacağımıza karışır, yolda gördüğümüz taşı kenara itmemizi din söylemez, ya da bir açı doyurmak istememiz din yüzünden değildir, belki din ne şekilde doyurmamız gerektiğini tavsiye eder. asıl problem dini iddia ederek doymayanları görmezden gelmektir, ısrarla oy vermektir, ama belki de görememektir. bi noktadan sonra doymak lazım, bıkmak lazım, bırakmak lazım, ya da düzelmek, düzeltmek.
en azından yapıyor ya ona bak dedirtecek olaydır.ben iyiliği neden yaptığına bakmam,bencilce bakarım,iyiliği dokunuyorsa ne için yaptığı kendini ilgilendirmektedir.
iyilik yapmanın alt kümesidir yalnızca.
aslolan iyilik yapmaktır, nedeni değil.
dünyadaki çoğu kabul görmüş disiplin iyiliği önerir, ona yöneltir
(bkz:
din)
(bkz:
konfüçyus)
(bkz:
budizm)
iyilik yapmak için bir neden bulmuşsa, saygı duyulması gereken insanlardır. dinin amacı da zaten iyi insanı yaratmak değil midir? e ne güzel işte, bulmuşsun şükredeceğine mırın kırın ediyorsun.
bunlar insanlığın ne olduğuna dair fikir yürütmeyen otomatiğe bağlamış insalardır.dinlerine sadece,
göt korkusu sebebi ile bağlıdırlar.bunlar;
kafir dinsiz ahlaksız sürekli sevişen diye nitelendirdikleri ateistlerden daha mı iyilerdir?biri içinden geldiği için iyilik yapar ve iyiliği korkuyla değil ,iyiliği yapmak zorunda olduğu için değil,içinden geldiği için yapar.diğeri korkuyla yapmak zorunda olduğu için yapar.burda da toplumun baskısı söz konusudur aslında.yazıktır böyle insanlara.bir iç savaş verirler. kişilikleri oluşmak için özgür ortamı bulamamıştır çünkü.korku ile büyütülmüşlerdir.ne o kişiden, ne de yaptığı iyilikten
hayır gelir.
(death, 18.05.2009 22:18)
şekle şemale takılmış kalmış insanlar güruhudur.
(bkz:
deve mevcudiyetine rağmen mercedese binmek)
(nora, 03.09.2009 05:59 ~ 05:59)
din emrettiği için iyilik yapan insan diye birşey yoktur. din emrettiği için namaz kılan oruç tutan hacca giden ne bileyim örtünen insan falan vardır. iyilik ise o kişinin kendi özündedir.
din sadece bu iyilikleri çeşitlendirir ve kutsallaştırır. amellerini allahın istediği şekilde yapan kişi zaten iyi olmak zorundadır. ''ulan nefret ediyorum ama şu fakire bir yardım edeyim'' ''allah iyiliği güzelliği emretmese çok kötü bir insan olurdum ne hoş'' diye düşünen birisini tahayyul edemezsiniz. etseniz dahi gerçekçi olmaz.
sözlükle alakalı tavsiye: başlık açmadan evvel düşünmeli insan ne diyorum ben diye en azından o kadar bir özveri hak eder burası
- niye iyilik yapıyon?
+ dinim emrediyor
- peh! iyilik din emrettiği için mi yapılır.
+ yapmıyom o zaman
- niye iyilik yapmıyon?
+ riya olmasın hesabına, sen dedin ya
- ne biçim insansın ya. hem inanıyom diyon hem gereklerini yapmıyon.
+ ah, aslında içimden geldiği için iyilik yapmıştım.
- hadi len. sırf gösteriş budalalığı için yapıyon.
+ shlack!
- niye tokat attın?
+ hiç bir sebebi yok. (şeytanım emretti)
cehennemden korktuğu için iyilik yapan kimse, bunu kendi içinden gelerek istemesi şeklinde değil, din emrettiği için yapar.
oysa aynı tür bir iyiliği (bkz:
zekat) , inanmayan bir insan da yapabilir ama kıstası din değil, insanlığın gereğidir.
her kisi yüce gücün buyurduğu görevleri eksiksiz ve tam yerine getirseydi, kutsal kitabın insanları kategorilere ayırmasına gerek olmazdı.
(nora, 03.09.2009 07:43 ~ 07:52)
sonuç olarak iyilik yapmış insandır. diyelim ki benim 100 liraya ihtiyacım var. sen bana çıkardın 100 lira verdin. bende işimi gördüm. diyelim ki bunu sevap kazanmak yada sırf beni çok sevdiğin için bu iyiliği yaptın... sonuçta değişen birşey yok. ben işimi gördüm. teşekkür ederim.
sonuç: insanlar olayları/eylemleri sonuçlarına göre yargılarlar. niyete göre yargılama yapılamaz. onu yapmak tanrının tekelindedir. niyetimi nerden biliyorsun? yada nasıl bilebilirsin? yalan söylüyor olabilirim, gayet samimi de olabilirim nasıl bileceksin... toparlayacak olursak insanların niyetini allahtan başkası bilemez. imkanı yoktur.
konu budur, dağılın şimdi...
iyilik yaparak ve dini görevlerini yerine getirerek diğer yaptığı kötülüklerin affedildiğini zanneden insandır.örneğin sabah namazını tüm benliğini vererek hakkı ile kılar,iş yerinde kimsenin hakkını yemez,böylece akşam karısını dövdüğü için günaha girmemiş olur.
din emretmeseydi de halimiz ne olurdu acep diye düşünememiz gerekenler.
bunların da beynine vereyim.
(sarc, 03.09.2009 09:13 ~ 09:15)