dinle ilgili işlerle ilgilenen ve bu işi kendine meslek edinmiş kişi.
(bkz:
imam)
(bkz:
papaz)
(bkz:
haham)
(bkz:
şaman)
(bkz:
presbiter)
(bkz:
pastör)
dine bu işi kendine meslek edinecek kadar ilgi duyan ya da hayatın onu bir şekilde bu işe sürüklediği kişi.ben ya dadan sonrasını daha önemli buluyorum açıkçası.yani bu kişi neden din adamı olmuş,aranan kriter nedir; kuvvetli ezber sahibi olmak,kuvvetli inanç sahibi olmak,babasının din adamı olması,ailenin çocuğu yönlendirmesi, doğal yetenek vs.
inanıyorum ki dünya benim az önce sayarken atladıklarım da dahil türlü türlü din adamlarını görmüştür.ben görmedim tabi.çok tanışıklığım da olmadı bu meslekten insanlarla.duymuşluklarım var.din hocam vardı lisede.ismail hoca dobra adamdı o bak mesela.gülümseyerek anarım.
herhalde din adamı vardır; insana değer verir,vatanını sever,dünyayı sever o adam yaradanını da seviyordur,içtendir gibi geliyor bana.öyle olmalı muhakkak.
din adamı vardır; ülkesinde deprem olur "işte oralarda içki tüketimi fuhuş var deprem bu yüzden oldu, bu sebepten insanlar öldü " der.bir grup insanda bu adamı dinler.aralarında en temiz duygularla camiye giden vardır.kim hoca yaptı bu sığırı diye sorgulamaz gider.susar.dua eder.huzur bulur.evine döner.yatar uyur.uyanır.bir daha gider.
bir de din bezirganları var.fikri boşluklardan acayip faydalanıyorlar.onların ne dinle ne adamlıkla alakaları var.her yerde görüyoruz,şeçiyoruz.
din kadını yok ama o da şaşırtıcı bir olay.belki başka dinlerde vardır.müslümanlıkta pek rastlanmıyor, isteyen kadınlar gerçek dini yaşamışlar evlerinde gibi geliyor bana geçmişte/bugünde. tanrıyla aralarında başka insanlar olmamış.
bir de isteyenler için bu arapça vaazların duaların türkçe versiyonları olmalı isteyen dinini kendi dilinde de yaşayabilmeli ,daha da önemlisi kolayca anlayabilmeli diye düşünüyorum.
(idiot, 20.03.2009 12:26)
islamiyette olmaması gereken, ama çağımızda artık en sağlam inançlıların bile normal, hatta gereklilik kabul ettiği dini meslek edinen insan tipidir...