norveçli melodik black metal grubu. gittikçe popülerleşen, norveçte grammy tadındaki ödülleri toplayan grup. son albümleri oldukça sert ve tastatstastastastas ekolü ayarındadır ve bence güzel değildir. en iyi albümleri ilk çıkan albümleri olan for all tiddir bence.
son albümlerindeki the progenies of the great apocalypse adlı sarkının klibini ekimde ilk çıktığında izlediğimde, efektlerine hasta olduğum,yalnız şarkının kısalması sonucu tadına doyamadığım grup. shagrath adlı bir vokaliste sahip. ayrıca adı geçen şarkı yakınlarda gösterime girecek olan bir filmin soundtracki.
siteleri gezerken görüp dumur olduğum olduğum bir olay; 1994 yılında vikotnik adlı bir gruptan yusuf parvaz adında biri, gruba konuk vokalist olarak eşlik etmiş. araştırdım ama hakkında tek bir bilgi yok. böyle birinin varlığı bayağı ilginç geldi. sözlük ahalisinin bilgisine..
arcturus grubunda vokal de yapmış bir bas gitaristi* ihtiva eden grup. kesinlikle çok etkileyici yapıyor bu bass gitarist temiz vokalleri. dimmu borgir'de de belli ediyor kendini zaten ama burada harcandığının bir farkına varsa..
vokalistlerinin (shagrath) sahneye bekaret donu gibi birşeyle çıktığı grup.eskiden iyi bir melodik black grubuydu ama şimdi fazlasıyla ticari hedefler uğruna müziğinden ödün verdi.
en sevdiğim gruptur kendileri. black metal olayına melodikliği ekleyerek kalbimi kazanan fakat bağlı oldukları şirket nuclear blast'ın grubu para makinası olarak görmesi yüzünden acayip ayağa düşen(armada'da 11 yaşında bi kızın üstünde gördüm) 4 mayıs 2007'de "in sorti diaboli" adında yepisyeni albümü çıkaracak olan norveçli grup.
norveç'in en piyasa, pek de adına yakışmayan grup. melodic black metal tarzına girebilir yaptıkları. ancak bikinilerinin bile çıkmasıyla maddi kaygıları olduğu gün gibi ortadadır. para kazanmak için bu müziği yapmak bence hiç hoş değil. black metal türü için düşünülürse istismardır, iğrençliktir.
sitelerinin heklendiği gruptur şu an(bkz: http://www.dimmu-borgir.com). bir türk'ün heklediği yazsada kesin bir bilgi yoktur. yazıktır günahtır. aslına bakarsanız günah değildir. hekleyen vatandaş bir çuval dolusu sevaba girmiştir kanımca...
bunlara grup demiyorum artık direk ibne diyorum. neden diyorum dönek adamlar ondan. aslında birçok grup böyle çoğu dönek grup. çıktığı zaman cidden dehşetti dimmu borgir. for all tid, stormblast gibi manyak albümlere imza attılar. enthrone darkness triumphant filan çıktı bunların arkasından. mourning palace'la çoştuk, sonrasında kanımca zıçışa geçtiler. spiritual black dimensions en başta grubun tarzı değişiyor diye sinyal çaktı ufaktan. puritanical euphoric misanthropia geçiş dönemi albümü oldu. death cult armageddon'la gaz yaptırıp, tarzlarını değiştirdiler. stormblast veya for all tid'teki kaliteyi filan son albümlerde bulamadım. gerçi progenies of the great apocalypse filan feci gaz parça. hani normalde dinlenir, ama tarzlarından dışarı çıktılar. yamulmuyorsam in sorte diaboli adında 27 nisan'da son albümleri çıkacak. iki sene önce world misanthropy dvdsini ve stormblast 2005'i almıştım. dvdlerden grubun canlı performansı seyrettim. adamlar canlı olarak harbi delice çalıyorlar.
"piyasa olmak kalitesizlikle eş anlamlı değildir." sözünü akıllara getiren ve black metal denen müzik türünün aslında ne denli zengin bir yapıda olabileceğini özellikle son albümlerinde kullandığı sample'lar ile gözümüze gözümüze sokan grup.
black metali kafamın kaldırmıyor olması bir yana, yaptıkları müziğin yalnızca gürültüden ibaret olduğunu düşündüğüm "melodik" black metal grubu. gerçekten hiç bir şarkılarını 10 saniyeden fazla dinleyemedim zira o kadar kalabalık bir müzik yapıyorlar ki, yalnızca davul arkadan "stastastasta" efektiyle koşarken kullanılan bütün diğer enstrümanlar(gitardır kemandır klavyedir vesaire) birbiriyle karışmış halde geliyor, vokali geçiyorum zaten, böylece 5 dakikadan fazla dinlendiğinde göz seğirmesi, avuçların terlemesi, yerinde duramama, kaçma isteği, çok ileri vakalarda da dinleten kişiyi allah yarattı demeden dövme isteği uyandıran bir ses oluşumu çıkıyor ortaya.
ha bu benim fikrimdir, dinleyene saygı duyarım, bana dinletmeyin yeterli. saygılar.
edit: demek ki neymiş, itüsözlük ü bilek metalciler basmış, sonra da bu giriyi eksi oy yağmuruna tutmuşlar. sağlık olsun ne diyim size.
son albümü in sorte diaboli ile gittikçe piyasa olan grup.10 yaşındaki kızın üstünde t-shirt'ünü gördükten sonra,yine de black metal gruplarının arasında en kalitelilerinden biridir.ayrıca grupta artık nicholas barker yok bir zamanlar mayhemde çalan hellhammer geçmiş davula.nitekim bunu göstermek için the chosen legacy parçasında coşmuştur. kings of the carnival creationalligance gibi bir sürü harika parçayla dolu puritanical euphoric misanthropia albümü efsanedir.
gitar bakımından pek kaliteli olmasalarda davul ve vokallerde harikalar yaratıyorlar