son yıllarda ülkemizde özellikle eğitim alanında başlayan bozulmaların neticesinde her gün adeta bağırma isteği duyduğum cümle...gün geçmiyor ki “dahi anlamındaki –de” nin yazımında yanlış yapılmasın ya da ses benzeşmelerinde yanlışlar yapılmasın..kendi tecrübelerimden yararlanarak korkarak söyleyebilirim ki ortaokulda okuyup da henüz isim, sıfat, zarf, zamir nedir bilmeyenler vardır..hatta lisede yazmayı okumayı bilmeyen insanlar vardır.maalesef bu insanların sayısı da giderek artmaya başlamıştır..nasıl olmasın ki?türkçe’yi yaygınlaştırmak için yarışma düzenliyoruz ama yarışmaya verdiğimiz isim türkçe’ye aykırı(türkçe olimpiyadı)..televizyonda konuşarak para kazanan haber sunucularımızın ise yaptıkları dil yanlışlarının hızına yetişmenin mümkünü yok..çoğu vatandaşımız günlük 200-300 kelimeyle konuşuyor..içler acısı değil mi?ya da sadece benim canımı acıtıyordur belki..ama bence yapılacak çok şey var..dilimizi iyi öğrenmeliyiz..hayır aslında dilimize çok hakim olmalıyız…kurallarını çok iyi bilmeliyiz ki onu gelecek nesillere aktaralım..benim isyanım “uzak görüş” kelimesi varken “televizyon” kelimesini kullananlara değil..ya da eurovision yarışmasına ingilizce şarkıyla katılmaya da değil tepkim..hatta inanın dükkanlarına ingilizce isimler verenlere de zerre kadar kızmıyorum..kullandıkları dili doğru kullanıyorlar belki de..hatta ingilizce’yi yanlış kullansınlar bana ne..ama türkçeyi katletmesinler...benim kızdığım insanlar türkçe’yi bozan insanlardır..imla hatalarıyla değil..eklerle, dil kurallarıyla bozanlar..imla hatası herkes yapabilir..ama dili düzgün kullanmak bizim görevimizdir…eğer kelimesiyle eyer kelimesinin farklı kelimeler olduğunu bilmelidir bence insanlarımız…
neyse efendim daha fazla uzatmayayım sonuçta ben de bir uzman değilim bu konuda…ben sadece dilimiz hakkında bilgi vermek istedim…daha ayrıntılı bilgi için:
dili doğru kullanmak er kişi içinde dişi kişi içinde önemlidir. dilini yanlış kullanan insanların öpüşme veya tanesül sırasında (bkz: oral seks) yarattıkları problemler yıılar içinde bir çok insanın cinsellikten uzaklaşmasına sebep olmuştur.