|
|
- efendim, izmirli olanlar hatta karşıyakalı olanlar belki görmüşlerdir. iskele'ye giderken kaldırımda dilenen yaşlı bir teyze vardır. teyzenin dilenme biçimi biraz farklıdır. daha sonra aynı teyzeyi konak'ta da gördüm, farklı kurban arayışlarına girmiş sanırım.
uzun lafın kısası, bu teyze biraz asabidir. sanki yıllarını dilencilik sektörüne vermiş gibi bir bıkkınlık vardır üzerinde. yanından geçen ama onu umursamayan kişileri sesini yükselterek bağırır, azarlar ve o kişiyi etraftakilerin "cık cık" diye kınamalarına maruz bırakır.
sakin, güzel bir gün, kaldırımda yürüyorum. teyze beni görmüş, pusuya yatmış. yanına gelmeme 2-3 adım kala "bi sadaka evladım" diyor. ben umursamama seçeneğini seçiyorum aklımdan, yanından geçip gitmeyi planlarken teyze farkediyor para vermeyeceğimi. bana doğru "oo hoşgelmişsiniz" der gibi açıyor kollarını ve "evladım alt tarafı bi yardım istedim ya! sadece yardım istedim evladım ya!" diye azarlamaya başlıyor, sesi sitem dolu. "teyze, ben de benden yat kat istemediğini biliyorum zaten" diye cevaplamak istiyorum ama kaldırımda tüm bakışlar bana döndüğü için utanıp susuyorum. elim cebime gidiyor.
teyze azarlamasına devam ediyor bu müddet içinde, sanki "al paranı başına çal, senden para istediğime pişman ettirdin beni, ben dilenci miyim, sen beni ne sanıyorsun?" der gibi ses tonu ve sitemi. bu kadar saydırdıktan sonra üç beş kuruş da kurtarmıyor paçamı.
bir sonraki sefer konak'ta gördüm kendisini, benim önümde yürüyen bir gence aynı taktiği uyguluyordu ve genç olduğu yere sinmiş, ceplerini karıştırıyordu. böyle teyze düşman başına, kaldırım değiştirtiyor insana vallahi!
- önünde birkaç arkadaş birilerini beklerken çekilin lan dükkanın önünü kapıyorsunuz diyen dilencidir.
(bkz: ben bunu gördüm)
- cebinizi karıştırıp verecek bişe bulamadığınızda "allah belanı versin senin" diyen cinsleri de yakın zamanda taksim meydanı metro girişi yakınlarında görülmüştür.hafif sarışın, orta yaşlı, kısa, kilolu bir bayandır.görüldüğünde sıvışmak dediğimiz tabir kullanılarak ortadan kaybolmak yapılabilecek en hayırlı eylemdir...
- (bkz: bireysel emeklilik)
- elindeki paraya bakıp "bu ne lan?sadaka mı veriyorsun!" diyenini de gördüm. (bkz: çok dertliyim be sözlük)
- böylelerine en güzel cepten 50 ytl çıkartıp yavaşça uzatıp abi bozuk var mı diye sormaktır
- -yavrum allah rızası için bi ekmek parası. allah seni sevdiğine bağışlasın...... şeklinde elinde tabağımsı bir malzemeyle yaklaşan dilencinin para alamayınca tabağı insanın kafasına geçirerek haykırması
- evde kalasın inşallahhhhhh...
- -allah ne muradın varsa versin,allah rızası için bir sadaka...
-hadi allah versin allah versin...
-defol git akşam akşam sövdürtme kendine...(abece, 09.01.2007 17:28)
- işini sevmeyen, empati kuramayan, dilenmenin dil dökmek kökünden geldiğini kavrayamamış part-time
dilenci...
- bunun birkaç level üstüne de rastlamıştım. kaldırımı trafiğe kapatmakla yetinmeyip üstünden atlayanlara da ağza alınmayacak sözler sarfediyordu. onca kişinin ahını alınca birkaç gün içinde allah'ından buldu tabi, görünmedi ortalıkta. (belediye ekiplerinden de bulmuş olabilir)
- nişantaşında oldukça sinir bozan pek çok çocuk dilenci para vermeyince çirkinsin ödeğe benziyorsun gibi yorumlarda bulunuyorlar.
- (bkz: güldürürken düşündüren giri)
- daha kötüsü bunun bir de verdiğin 50 kuruşu beğenmeyip kafana fırlatan tipleri vardır.
- bazen azarlamak kesmiyor bu şahsı. lama gibi olabiliyor, tükürüyor vermezsen. * *
- bunlar sanki para vermek zorunluymuş gibi, geçerken para vermezseniz bağıra çağıra sizi rezil rüsva ederler ki bilmezler böyle yaygara yaparak iyice müşteri kaybederler.
- akşamüstü eve geliş yolculuğumun son damlalarında mahalleye yeni girmiş giderken uzun saçlı, şehirli görünümlü, hani utanmasanız entel diyeceğiniz tipte adamın birisi çevirip,
-afedersiniz birşey soracaktım
-tabi buyrun (tam bu sırada adam elini omzuma koyma hamlesi yapar)
-yakın zamanda bi kaza geçird..
-tamam kardeşim eywallah. (denilip yürünür)
derdi anlaşılan eleman çok bozulur haliyle,
-bunun için mi durdun !!
diye söylenir arkadan.
-len git akşam akşam bela çıkarma başıma..
(bkz: dilenci savma metodları)
- -allah ne belan varsa versin bi sadaka...
repliğini kullanan modeldir.
- soğuk bir ankara gününde, arkadaşları beklerken oturduk bir köşeye.yan tarafta yaşını başını almış bir teyze , değişmeyen bir ses tonuyla gelen müşteriye göre hazırladığı lafları söylemektedir.efendim işte genç ise;allah sevdiğine kavuştursun , orta yaşlıysa;allah çoluğuna çocuğuna bağışlasın gibi örnekler çoğaltılabilir.
-bunlar bildiğin çete ya.kesin alt sokakta dilenen çocuklar bunun torunlarıdır.
moonchild-evet olası.teyze yaşının farkında değil heralde, gelene gecene abi abla diyo,ondan büyüğü kalmadıki.
-ehehe bu yaşa kadar ne para kaldırmıştır o .
neyse beklenen telefon gelmiştir.yavaşça oturduğumuz yerden kalkıp gitmeye hazırlanırken ,arkadan aynı sesten şu sözleri duyarız;
-götünüze girsin paranız!
hatırladıkça gülmeme vesile olan bu anı için teşekkürü borç biliyorum teyzeye.
|