bir ara cnbce'de yayınlanan çizgi film, gelmiş geçmiş en kopartıcı çizgi filmdir, karikatürü hikaye yani, başta loud howard olmak üzere her bir karakter ayrı iyidir, dilbert'ın hamile kaldığı bölümü unutulmaz
köpeği dogbert'la ve evin faresi ratbert'la birlikte yaşayan, çalıştığı şirketin patronunun adı the boss olan, en yakın arkadaşı wally aynı zamanda iş arkadaşı olan çizgi karakter. serinin en sağlam karakteri bence şirketin insan kaynakları müdürü catbert'tır.
benim gibi dilbert fanatiği iseniz www.dilbert.com da her günün karikatürünü okuyabilirsiniz. yaklaşık iki ay öncesine kadarki karikatürleri de görebiliyorsunuz sanıyorum. (yazdım, bir ay öncesine kadar oluyo) daha eskilerine ulaşmanın yolu para verip adamın kitaplarını satın almak muhtemelen.
news and history bölümünde dilbert'ın yapım aşamasında yapılan anketler, ilk çizimler yer alıyor. oldukça komikler.
bazen anlamadığınız sözcükler ve göndermeler olsa da üzülmeye gerek yok. amerikalıların da çoğu anlamıyorlar. (pek avutucu değil ama)
ayrıca her zaman güldüren karikatürler olmuyor. acı acı gülümsetiyor scott adams. cnbce'de yayınlanan çizgi film hali ise biraz durağan olmasına rağmen yine de komik ve eğlenceliydi. bir bölümde stephen hawking karikatürize edilmişti hatta. keşke tekrar yayınlasalar.
kendime çok benzettiğim çizgiroman karakteri. şöyle ki ikimiz de bilgisayar mühendisiyiz, ikimiz de hafiften nerd üz, ikimizin de patates burunlu pointy-haired ve abuk sabuk isteklerde bulunup, deli eden şefleri var, ikimiz de proje şefiyiz ve hiçbir amacı olmayan projelerde çalışıyoruz..bu liste bayağı uzayıp gidiyor.
anlattığı durumlar bir elektronik veya bilgisayar mühendisinin çalıştığı kurumd yaşadıklarını aslında o kadar güzel ve doğru anlatıyor ki, bunları yaşayan bir insan için gülünç değil normal geliyor. güldüğünüz şey ise sadece bunların sizden başka birinin başına daha geldiğini görmek oluyor.
bu arada panoma astığım karikatürlerden birinde şefim kendisini (dilber'ın şefini) tanıdı, bilmem benzerlik konusunda size bir fikir verir mi...
yazılım süreçlerinden gereksinimleri belirleme* aşamasında bir türlü derdimi anlatamadığım zamanda bir anda karşıma çıkan karikatürü ile beni acı acı tebessüm ettiren karakter.
- i'll need to know your requirements before i start to design software.
first of all, what are you trying to accomplish?
+ i am trying to make you design my software.
- i mean what are you trying to accomplish with the software?
+ i won't know what i can accomplish until you tell me what the software can do.
- try to get this concept through your thick skull. the software can do whatever i design it to do.
+can you design it to tell you my requirements.
günlük gelen karikatürleri sayesinde her gün tebessüm etmemi sağlayan acaip ingilizce kelimeleri ile ünlü çizgi kahraman. bugünkü strip ile yine yarmıştır.
d: why does it seem as if most of the decisions in my workplace are made by drunken lemurs?
g:decisions are made by people who have time,not people who have talent.
d:why are talented people so busy?
g:they're fixing the problems made by people ho have time.
-(kızlar heyecanla dilbert a koşup etrafını sararlar) i can't belive i'm seeing you in person. you're the most famous artist in the world!
+ı'm not an artist. ı'm an engineer.
-oovvv. poo (kızlar bırakıp uzaklaşmaya başlarlar.)
+ok. ı'm an artist.
-(kızlar dönüp tekrar etrafını sararlar)
son dönemde sardığım çizgi film. seinfeld ve south park'tan sonra en sevdiğim dizilerden biri olmayı başardı. güle sırıta bir sürü bölümünü izledim. fakat dilbert'ın hamile kalıp "kadınsılaştığı" bölümde ettiği şu laflar beni neredeyse koltuğumda düşürüyordu, ki koltuğuna sıkı sıkıya bağlı bir insanımdır:
- sorunlarımı çözmeyi bırak! ben sadece hislerimi paylaşıyorum.
bu lafları bir kadından yalnızca ben duydum zannediyordum! ah, yalnızca 30 bölüm çekilmiş olması çok üzücü...
ek: bu çizgi filmin prodüktörleri arasında seinfeld'in yazarlarından larry charles'ın bulunması ve bir bölümde jerry seinfeld'in bir bilgisayarı seslendiriyor olması kayda değer.