dil 

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. ağızdaki tat alma organı...
    (8844455, 09.03.2004 02:59)

2. lisan...
    (tyrael, 09.03.2004 03:00)
  3. konuşmak veya herhangi birşeyi yalamak için gerekli organ.
    (makteo, 25.03.2004 16:30)
  4. (bkz. zeus)
    (sanwhere, 06.04.2004 01:25)
  5. iyi kullanıldığında iyi bir seks organına dönüşen organ...
    (rasputin, 06.04.2004 01:48)
  6. dondurma yemeyi zevkli kılan duyu organı
    (briseis, 07.04.2004 00:30)
  7. bir kadının en son ölen organı
    (lethe, 19.08.2004 15:29)
  8. temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli anlaşmalar sistemi.
    seslerden oluşan muazzam bir yapı.
    (kerrigan, 07.10.2004 19:50)
  9. (bkz: yalarım diyen başlık)
    (pastaci, 22.01.2005 01:10)
  10. parmak izleri gibi, dil izleri de herkeste farklıdır. yani gün olur bir yeri soyarsanız parmak izleri için eldiven takarsınız zaten ama gaza gelip de birilerini yalamayın, yine bulurlar.
    (aqua, 07.03.2005 14:53)
  11. insanı vezir de rezil de edebilen organ.
    dikkat etmek gerekir söylenecek her söze. yedi boğumdur laf; yedi kere düşünüp sonra söylemek gerekir.
    (gülümsün, 07.03.2005 19:42)
  12. zaman zaman kırbaç gibi kullanılması gereken uzuv.
    (solti, 07.03.2005 20:04)
  13. olabildiğince güzel ama içten sözler söylemesi için özenle dikkat edilmesi gereken aracı organ.
    (gülümsün, 07.03.2005 20:07 ~ 20:07)
  14. bazen o kadar yoğun hissedilir ki bazı şeyler, dil yüreğe kafes olup hapis hayatı yaşatmaktan başka bir işe yaramaz. tarifi imkansız gelir hissedilenler, dil bir zindandır o an gönülse içindekileri hissedilene haykırmak için çırpınan zincirli bir tutsak.
    (hell guardian, 19.03.2005 23:37 ~ 23:38)
  15. (bkz: dil peyniri)
    (yalnızlık senfonisi, 19.03.2005 23:41)
  16. milletleri millet yapan kavram. dili, yabancı diller boyunduruğuna giren uluslar ayakta kalmayı başaramazlar.
    (selenge, 20.03.2005 17:45)
  17. vücudumuzdaki en kuvvetli kas
    (mavio, 14.06.2005 18:43)
  18. (bkz: dil kirliliği)
    (mgn, 23.10.2006 20:21)
  19. canlı varlıktır dil. ne zaman doğduğu bilinmeyen, her zaman gelişen bir canlı varlık. dilin kuralları vardır ve bu kurallar sayesinde ayakta durur. ne zaman ki başka bir dili kendi dilinden üstün görmeye başlar insan, o zaman dil ölmeye başlamış demektir. diline sahip çıkan milletler kültürlerine, tarihlerine, gelenek-göreneklerine sahip çıkarlar ve bu sayededir ki gerek sanatta gerek de bilimde gelişebilirler. bunun nedeni dilin düşünmeyle olan kopmaz bağıdır. düşünceler dil vasıtasıyla dışa vurulur; dilin zenginliği kadar düşünebiliriz. bu yüzden dil için düşüncenin hem aleti, hem de kabıdır denir.

türkçe, kelime zenginliğiyle, ses ahengiye çok değerli bir dildir. bu dili doğru kullanmayı bilmek, kendini doğru ve güzel ifade edebilmeyi getirir. dilimizdeki yabancı kelimeler, dilin hazmedebildiği oranda türkçe'yi zenginleştirir, zamanla türkçe'nin bir parçası olurlar; fakat zaman zaman türkçe ifade edebileceğimiz kelimeler yerine yabancı kelime kullanmak, canlı bir varlık olan türkçe'nin bize küsmesine neden olacaktır. ne yazık ki bu süreç bizim fark edemeyeceğimiz kadar yavaş olur ve nesilden nesile aktarılır. sonuçta onlarca farklı durum için tek bir yabancı kelimeye muhtaç kalırız, hem de türkçe'de her biri için ayrı bir sözcük varken. buna türkçe'nin tepkisi ise "sen istedin" olacaktır. bunu fark ettiğimizde bizim tepkimiz için, (bkz: kendim ettim kendim buldum)
    (misuf, 23.10.2006 20:45 ~ 26.10.2006 02:41)
  20. yarası büyük acılar çektiren organ.
    (bkz: dil yarası)
    (deniz büyücüsü, 01.02.2007 15:05)
  21. almanlar çekoslavakya’dan çekildiğinde çek dili çökme noktasındaydı. çekler güzel bir çözüm buldular ve işgalden etkilenmemiş dağ köylerindeki çobanları prag üniversitesine dil profesörü olarak atadılar. bu, onlara kimliklerini yeniden kazandırdı. dil işte budur; kimlik. bir insanın dünyanın öbür ucuna giderken dahi yanından ayırmadığı tek bariz ve kopmaz kültür unsuru dildir.
    dil ses bayrağıdır.
    (gölgeningücü, 12.03.2007 22:43)
  22. bazen, insanın içini kanatmak için daha keskin bir şeyin bulunamayacağını düşündüren organ.
    (aquila, 14.03.2007 21:46)
  23. 180 derece döndürüp,burnuma değdirebildiğim organ.bu arada imkansızı başarıp dirseğimi de yalayabiliyorum.(bkz: oha)
    (premature bebek, 14.03.2007 22:13)
  24. söylemek anlamındaki de sözcüğünden geldiği düşünülen sözcük.
    (aytok, 02.06.2007 11:27)
  25. konfüçyüs'ün “… bir ülkenin yönetimini ele alsaydım, yapacağım ilk iş, hiç kuşkusuz dilini gözden geçirmek olurdu. çünkü dil kusurlu ise, sözcükler düşünceyi iyi ifade edemez. düşünce iyi ifade edilemezse, görevler ve hizmetler gereği gibi yapılamaz. görev ve hizmetin gerektiği şekilde yapılamadığı yerlerde âdet, kural ve kültür bozulur. Âdet, kural ve kültür bozulursa adalet yanlış yollara sapar. adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. işte bunun içindir ki, hiçbir şey dil kadar önemli değildir !.. “ sözlerile önemini çok güzel bir şekilde özetlediği kavram..

günümüz türkiye'sine baktığımızda konfüçyüs'ün sıraladığı bütün dönemleri yaşadığımız -sanıyorum ki bir gerçektir..

özellikle son dönemlerde reklam alanında dile çok büyük darbeler vurulmakta ve ne radyo ve televizyon üst kurulu ne de reklam özdenetim kurulu bu duruma sesini çıkartmakta..

örneğin ülker'in bir türlü adam gibisini yapamadığı sakızının son adı chewy.. bir türk şirketi neden yabancı dilde bir sözcükten marka üretir anlamış değilim ama hadi bunu kabul ettik.. ancak don't worry, be chewy sloganı kesinlikle kabul edilemezdir..

son olarak reklam panolarında sık olarak karşılaşmaya başladığımız patlican çıktı.. neymiş gelicenmiş gidicenmiş patlicanmış.. o patlican senin.. neyse konumuza dönelim.. burada sanıyorum ki samimi bir hava yaratmaya çalışmış zeki reklamcı arkadaşlar.. hedef kitle gençler, bunların bir çoğu da zorunlu kalmadığı sürece internet'te böyle kullanıyor, o zaman biz de en az onlar kadar mal olalım demişler..

helal olsun reklamcılara da, bu ülkenin sermayesiyle bu ülkenin diline büyük zarar verenlere de.. ayrıca helal olsun şurada zorunlu kılınmasa dilin içine sıçmakta hiç tereddüt etmeyecek arkadaşlara..
    (vasdeferans, 08.06.2007 23:23)
 sayfa  / 2