bazılarına göre 2005in yazında çıkacak olan, bazılarına görede hiç olmayacak olan efsanevi diablo serilerinin devamı olması beklenen oyun.keşke çıksada millet sıkı bir oyun görse.(2004)
ek;2005in yazı demişim 2006ya geldik tık yok. 2007sonu diyim bari(2006)
ek 2; valla ben bi bok yedim çıkar fln dedim ama bekleyelim genede allah büyük(2007)
ek3:gümbür gümdür geliyor efenim bekleyin (2008)
allahın öküzü tembel blizzard'ın bir fiyaskosu daha
tüm oyunlarında olduğu gibi blizzard entertainment gene gecikmiştir.
2004 ortaları diye aylar önce duyurmuşlardır, biz inanmadık ama içimizde bir acaba vardı.
temmuz ayındayız beta testler bile yok ortada.
2005'e bile zor...
baal'ı öldürüp, worldstone'u neremize sokacağımızı düşünürken, tal rasha'nın mezarından götünü kurtardığımız hz. archangel tyrael piçinin keyfi yetmiş gelip olaya müdahale edesi gelmiştir. düşünceli düşünceli bize olan biteni açıklar:
- olay ne şimdi napıcaz abi
+ abi şimdi bu taş, ölümlü dünya ile cehennem arasındaki kozmik dengeleri falan tutuyo anlıyo musun
- he biliyom, da niye titriyo bura sen onu söle
+ işte içine sıçmışlar, (baal sağolsun) çalışmıyacak. çok fazla şeytani güç ile sarmalanmış
- ...* + kırmak lazım bu taşı, ama ne olur sonucunda bileeeemiyorum.
- kır abi
+ eyvallah koçum sen çık şu portal'dan barbar köyüne dön, cain'le konuş sana bi güzellik yapsın
- tamam abi, eyw + ya bismillah
- abi bi'şey rica edicektim, hani azurewrath'a da yazık olacak, * hani onu ben alsaydım dicektim
+ ybassg, şurda dünyayı kurtarıyoruz sen ne düşünüyorsun. daha nightmare'i var hell'i var, ilerde bulursun bu sağda solda merak etme
- piki abi, gidiyim ben ufaktan, (ooh portal kağıdı da harcamadık 80 altın cepte)
işte konuşmalar arasında geçen "kırılan taş ne yapar bileeeemiyorum" lafı sayesinde diablo 3'ün konusu hakkında az çok bilgi sahibi oluyoruz.
konu belli, blizzard entertainment'in kalitesi belli, oyuncular da hazır,
lakin tek sorun var
oyun yok!
nerede ulan bu oyun. bekle bekle bir yere kadar (bkz. böyle aşkın ızdırabını sikeyim)
ek : kulağıma geçen bill gates söyledi, o da çok meraklıdır diablo'ya; neyse efendim 2020 de çıkacakmış oyun, göze güzel gözüksün çıkış yılı diye*.
çıkmasını ne kadar istesek de çeşitli örneklerden sonra "ulan çıkmasa da eski güzelliğiyle mi kalsa?" diye düşünmeye sebep olan oyundur. işte en son quake 4 çıktı, mal meydanda...
bekleyenlerine "çıkmadı gitti" nidalarıyla saç baş yoldurtan oyundur. bizi diablo 2'nin maksimum 800x600 piksel çözünürlüğüne hapseden oyundur. bu çözünürlükle amazon her an her an monitörden çıkıp mızrağı böğrüme takacak gibi duruyor; korkuyorum**.
gerçi bir yandan çıkmaması da iyi. yapacaklar üç boyut, oyun şopar olacak. age of empires serisini de öyle berbat etmişlerdi.
2004'te dağılan ve birçok şirkete transfer olan kadrodan önceki script'lerin büyük bölümünün yazarı olan canvasmeat femstag'ın ocak ayında blizzard'a dönmesiyle gizlice yazılmaya ve kodlanmaya başlanan oyun. hikayesinin bittiğini söylüyorlar, büyük olasılıkla adı da "bafas", yani "birth of anca from ashes" olacakmış. oyun motorunu satın aldıkları pix inc. ve coklu karakter pazarlayıcısı maxon'da kod destekçileri varmış.
söylendiğine göre üçüncü oyunda, ikincisinde bulunan karakter seçimi yerine tek bir karakter olacak ve oyuncunun isteğine göre ister amazon, isterse barbar skilleri açılacakmış, yani oyuncu tek bir karakterin skillerine mahkum olmayacakmış. bu yeni biçimlendirme jargonuna "x char" diyorlarmış. bu arada shaolin, bodiselvatra gibi doğu mistiklerinin skilleri de varmış. 2007 şubatında piyasada diyorlar. ne diyelim, bekliyoruz mütemadiyen.
çıkması için başka bir firmanın taşşaklı bir hack'n slash çıkarması gerecek oyun. yok bu herifler kaç senedir ne starcraft 2 ne de diablo 3 hakkında elle tutulur gözle görülür bir açıklama yaptılar.inşallah fakir ama gurulu bir doğu avrupa firması bunlara dokunduracak bir oyun çıkarır da adamların aklı başına gelir, hem de bu yeni firmamız para yüzü görür.ah ulan blizzard ah!
blizzardın warcraft 3le warcraft serisinde yapmış olduğu değişimi, bu oyunla diablo serisinde de göstermesi beklenmektedir. muhtemelen oyun biraz daha rpgye kayacaktır ama hack'n slash olayı da yok edilmeyecektir. ayrıca tahminlerime göre 2009-2010 gibi çıkacaktır, çünkü öncesinde starcraft serisinin devamı, onun ek paketi ve gene starcraftla ilgili ekstra bir şeyler çıkacaktır ve blizzardın yılda 1 oyundan fazla çıkartmaması nedeniyle en ideal tarih 2010 olduğu görülmektedir.
yorumlarını almak üzere eminönüden mahmut sudaçoşar'a (36) bağlanıyoruz. evet mahmut sendeyiz, nasıl oldu; insanların ilgisi ne düzeyde? talepleri karşılayabiliyor musunuz?
+abi biz yaprak sarma makinası satıyorduk; tane bi lira, görsen parmak gibi sarıyor, hemen mısır çarşısının peynirci sokağının sonundayız abi, kastamonu işi kurufasulye yapan seyyar lokantanın arka sırasında...
-mahmut; diablo 3?
+ha abi bi de bizim arkamızda daha böyle bir hacı malzemeleri sokağına doğru; iş bankasından önce; pazar günleri çeşitli cd satan arkadaşlar var... bi arkadaş geldi; dedi mahmut senin tezgahın yanına koysak, üç beş ekmeğin çıkar seninde dedi. dedim eyvallah. hikaye böyle abi... diablo 3 var, yaprak sarma makinası var...
-diablo 3 kaç cd geldi size mahmut?
+bir cd abi. abi bi dakka müşteri geldi; bayan pardesü bakar mıydınız? üst katta pardesülerimiz var abla, çeşit, şahane. hay... abi tamam sendeyiz.
-sağol mahmut, ek iş ha? pardesüler felan? neyse; en son diablo diyorduk...
+ha abi, bir cd işte, tabii kimileri toptan almak istiyor, bir cd yetmiyormuymuş neymiş ikisi 4 cd felanmış, toptan alımlarda bir kolaylık yapıyoruz.
-teşekkürler mahmut... (anahaber penceresinde sunucu masa altına eğilir kalkar) mahmut peki bu ne?
+odun abi neden?
-sadece odun değil, aynı zamanda meşe palamudu bu mahmut.
+iyiymiş abi...
-mahmut seni var ya çok pis döverim. lan zübük, diablo 3 diye diablo 1 i sattığınızı bilmiyor muyuz tıkanmış traş bıçağı kılıklı! adam mısınız lan siz, şark kurnazı mı oldunuz; minicik kuzenimi kandırmışsınız, aradı beni "abi gel diablo 3 ü kur" diye... lan insafsız raporu ektim lan... diablo 3 dedi...
+abi bir yanlışlık olmuştur özür dilerim, konusuz versek?
-lan sus gelmiyim oraya, ya da bekle geliyorum, saracam o dolmalarını...
+dııt dıııt dıııt dııtt
-kes yayını çocuğum, 2 saat sonra eminönüden canlı bağlanacaz zaten.
*evet, diablo 3 fiilen çıkmış durumda arkadaşlar...*
hala beklediğimiz, gelirse oyun sektörünü darmadağın edecek oyun. ilk ikisini blizzard yapmıştır(en son diablo2 lord of destruction-2001) üçüncüsünü de o yapar heralde(çıkacağına olan inancım her geçen gün azalsada elden bir şey gelmez).
muhtemelen torunlarımızın oynayacağı bir oyundur.
eleman1: abi diablo 3 çıkmış çoktan. şimdi diablo 4 için uğraşıyorlarmış.
eleman2: at yalanı sikeyim inananı.
eleman3: nüfus sayım formlarına soru koymuşlar, "diablo 3 çıksa oynar mısınız?" diye.