|
|
- ekonomist olmamama rağmen azıcık maaş alıp ona buna parayı yatıran birisi olarak bu işler nası dönüyor lan diye sordurtan döngüdür.
1-gider unique item bulursun elin blacksmith'ine gidersin 3 kuruş para sayar, aynı ortamda büyücüye gidersin o da aynı parayı verir, lan hani unique item'di eşsizdi, nereden biliyonuz bu aletin bu kadar para edeceğini godoşlar götünüz yiyip de dışarı mı çıktınız migrosta satılıyor da bize mi yutturuyonuz unique'dir candır diye. ha bir de trade olayında aynı parayı nasıl öneriyonuz lan ben büyücüden blacksmithe giderken birbirinizi cepten arayıp bak hacı ben 23000 altın önerdim yemedi ipne sende bir kuruş yukarısını verme patlasın elinde mi diyonuz, skecem talukatınızı.
2-hadi verdik diyelim bi dışarı yapıp geldiğinizde göremezsiniz aynı malı tezgahta, kime gidiyor lan bu silahlar benden başka kimin götü yemiş de çıkmış kasaba dışına. oh ne güzel ben bir boss indireyim götümden kan alsınlar siz orada bulunduğunuz koordinatı bile değiştirmiyonuz sonra da ohh great hero, taşaklarını yiyim necro. e soktuum madem bu kadar minnettar olacaksın ne demeye skik bi tower shield'e benim canavarın götünden gıdım gıdım çıkardığım 70000 goldcanımı istiyosun yapsana bir discount versene kampanyadan 30 arrowa 1 magic bow.
3- lan büyücü! o sattığın asayı alıyorum 230000 altın istiyorsun 2 tane bik bik elektrik atıyor diye ben getiriyorum cozur cozur alev çıkarıyor, yıldırım kusuyor zehirden öğürtüyor 20000 altın. sokacam o town portalları bi tarafına
4- son sözüm deckart cain e. ak saçını sktiğimin dayısı madem o kadar bilgesin deyiversene baştan bak koçum bu evilin zayıf tarafı şurasıdır bööle götüne götüne vuracaksın topuzu , bu boss'a bu silah işlemez iyisi mi sen git şuradaki unique itemi kap gel ben de ona bi berserk işleyeyim vurduğunda burnu götünden çıksın pezevengin. ama demez yaşlıdır diye elimizde kalkmaz. tyrael sksin seni. (bu maddenin ekonomiyle ilgisi olmadı gerçi ama içimde kalmış demeden edemedim)
- bazen imkansız şeyler ile karşılaşıp, çarkları arasında ezilebilirsiniz. vendora cüzi miktara sattığınız muazzam özelliklere sahip bir oyuncak, vitrine çıktığında size 7.5 milyon altına mal olabiliyor. bildiğim kadarı ile bu miktarda altına hiçbir şey satın alınamaz, iyi de niye satışa çıkarıyorsun o zaman? (ekran görüntüsünü bulursam eklerim)
- (bkz: tmsf)
- oyun mefta olunca kasadaki altında çalıyor bi kere..gizli güçler nasıl oraya el atabiliyorsa artık?! yok hayır, mitolojik olarak yunanlılar da alakamız yok ki oyunda, stiks nehrinde charon'a para yedirelim..yani döngüsel bakacak olursak oyundan gelen yine oyuna gidiyor..haa, öldükten sonra sağlam bir rüşvet veriyoruz tanrılara, ondan geri gelebiliyoruz diye fantastik bi yere bağlayacaksanız bu altınlardaki eksilmeyi, ona sözüm yok..o zaman anlarım..tanrıya, şeytanı yenmek için ahlaksız teklif sunuyoruz..pehh..
- dükkanlar ceplerinde olan miktar kadar teklif veriyor..ilk köyde 5000 altına giden bi alet, beşinci köyde 30000 altına satılabilir, bilginize..
- (bkz: diablo' da durability sorunsalı).
şimdi şöyle bir durum var. diablo' da sandıkların, mezarların, fıçıların içinden çıkan, öldürdüğünüz canavarlardan aparttığınız alet edevat biraz hasarlıdır, yani dayanıklılığı düşmüştür. ne kadar hasarlıysa fiyatı da o kadar düşer. dolayısıyla, ulan ne biçim bir kılıç buldum bu en az bilmem kaç eder diye düşünürken, bir bakarsınız beş kuruş etmez.
işte burada bazı cingözler çıkar, blacksmith' e gidip ben bunu tamir ettireyim, sonra satarım derler.
ama siz sakın yapmayın, neden? çünkü çakal herif, onun tamir etmek içinde bir ton altın alır. sonra tamirine ödediğinizden daha azına bile satmak zorunda kalabilirsiniz.
işte böyle sevgili dostlar.
age of empires oynar, öl deyince ölen, çalış deyince çalışan, savaş deyince savaşan köylü kardeşlerimize üzülürüz.
diablo oynar, alet edevatımıza gerekli parayı ödemeyen, 1' e alıp 5' e satan, emek hırsızı kasaba esnafı üzerinden, vahşi kapitalizme söveriz.
popomundo oynar, elin ispanyol herifi gelip bizi öpünce kızarız.
hayat böyle bir şey işte.
- runeword'lü itemlar ve armorlardan para kıran vendorların oluşturduğu pis bir ekonomidir. ayrıca durabilitysi bitmiş item 1 altın eder, vendorumuz artık bunu dötüne mi sokacaktır nabacak.
(bkz: horadric cube'u satmaya çalışmak)
- oyunun zorluk seviyesine göre köylerde bulunan satıcıların verdiği fiyatlar değişebiliyor. mesela bulduğunuz bir armoru normal seviyede oyun kurup akara'ya satmaya kalkıştığınızda 5000 altın önerirken, hell zorluk seviyesindeki akara yine aynı armora 35000 önerebiliyor. öyle çılgın bişey işte.
(buğra, 26.04.2008 15:59)
- zebellah gibi canavarlarla döğüş tuttuktan sonra alnınızın teriyle biriktirdiğiniz 50-60 bin altına size +2 light radius kılıç veren, ahlaksız, vergi kaçıran, gamblerları içinde bulunduran döngüdür. diğer vendorlar da 10 kuruşa sattığı kılıcı 1 kuruşa alarak 2. el piyasasını resmen öldürür. hadi onlar eleman çalıştırıyor, sigorta ödüyor, kira veriyor vs. lakin tyraelin gözü önünde bile kumar oynatmaktan çekinmeyen bu gamblerlara kaptırılan paranın piyasaya geri dönüşü olmaz bu döngüde. (çook para kaptırdım bunlara)
ayrıca statünün de müthiş etkili olduğu bir ekonomik döngü vardır diablo 2 de. yüksek levela sahip karakterler daha çok para biriktirip daha pahalı zevkler edinir. örneğin dağdaki level 90 barbarian, şehirdeki level 40 sorceressdan daha fazla para biriktirip, daha pahalı itemlar alabilir.(fingon, 07.05.2008 03:37 ~ 03:38)
- (bkz: dbl 203 the economic principles of diablo)
|