şöyle yapılır.
1-sözlükte bir hesap edinir ve yazar olursunuz.
2-deyimler sözlüğünü ve bir diğer sözlük olan itüsözlük'ü aynı anda açarsınız.
3-a harfinden başlayarak sırayla bütün deyimleri aratırsınız. çoğu bulunmayacaktır. vakit kaybetmeden deyimin açıklaması neyse yazarsınız.
4-her gün belli sayıda giri girdikten sonra güzelce deyimler sözlüğünü kapatıp başka işlerle ilgilenebilirsiniz.
faydaları nelerdir?
-yazar "bugün ne yazsam" sıkıntısı çekmez, konular elindeki kitapta hazırdır.
-yazar kısa zamanda çok giriyi hızlı biçimde yazabilir. bu sayede "haftanın atraktifleri", "bir anlık gaza gelenler" gibi istatistik sayfalarında jet hızıyla gözükebilir.
-kimse yazara beyan ettiği fikirler yüzünden sataşamaz, ayar veremez. çünkü giriler tamamen nesneldir. ve sözlük kuralları dahilindedir.
not: ama yaparken bu kadar belli etmeyin.
(ntcik, 15.07.2008 16:33)
sonuçta "bütün bu şiddet neden?" sorusuna muhattap olacak eylemdir.
sözlüğe faydalı olmak isteyen yazarın sözlük camiasına ettiği hzmettir. istatistiklere girip girmemek olayı değildir. hem girsin kardeşim, kime ne? sen de b ile başlayan deyimleri tanımla çok istiyosan.
ayrıca her giriye tek kelimelik
bakınız veren yazarlardan daha faydalı olduğunu düşünüyorum.
yararlı olmasına yararlı bir eylem olmakla birlikte aynı zamanda gına getiren
* eylemdir. bunun için şöyle bir tavsiye vermek istiyorum öhüümm ya kardeşim 5 tane
a harfi 5 tane
b harfi sırasıyla git arada
d harfi kat, canın sıkıldı
z den ekle bir kaç tane ağız görmekten gına geldi.
ağzını yüzünü kırmak deyimini hatırlatıyor şiddetle.
sözlüksüz yazamaz olmak, klavyesi tutulmak anlamında. çankırı yöresi.
bir tür eylem olabilir zannımca.
sözlüksel boyutta eylem işte. "ne bilgisizsiniz lan allah ın cahilleri, alın istemediğiniz kadar deyim", dermişcesine.
yaparken bu kadar belli etmenizin zerre sakıncası olmayan hadise. tabii ki bana göre. cenıfır lopezin bi yerinden bişeyler çıkmasından çok daha faydalı. geyik yapmak için ayarlaşmak için açılmış başlıklardan, o başlıklara girilmiş girilerden daha hayırlı.
burası kolezyum mu ki illa fikir belirteceğiz de gelen ayarlara göğsümüzü gereceğiz?
(mesela bu başlıktan kat be kat daha işe yarar tematikçi arkadaşlarımızın yazdıkları bence.)
(galak, 15.07.2008 18:22)
sözlüğe gayet de olumlu katkıda bulunmaktır. anlamını bilmediğimiz bir deyimle karşılaşırsak açar bakarız.
(bkz:
el aman çağırmak)
kaynak:tdk
trasker
statüler arasına
tdkeklemek için yapılıyor olabileceğini düşündüğüm eylem. bence hemen eklenmeli ve ilgili kişinin statüsü oalrak belirlenmeli.
sanırım telif haklarına aykırı olan durum.
iştir.
ekşi sözlükte bir duyuruya denk gelmiştim okur olarak. "tematik çalışma yapacak sözlük yazarları çaylak modu'nda girsin, o an yazdıkları gözükmese bile girileri saat 00.00'dan sonra (ya da gün batımı) güncellenip eklenecektir. sol frame de rahatlamış olur" gibi bir şeydi. bildiğim kadarıyla sözlüğümüzde böyle bir uygulama yok. madem yok, olduğu kadarı üzerinden tavır almak gerekiyor. yapanı takdirle karşılamamak ayrı bir şey, "manyak mı bütün gün bunlarla uğraşıyor" diye sormak ayrı bir şey; bu yapılana safi popülerite gözüyle bakmak apayrı bir şey. türk kızlarının ne götünü ne başını bırakan, hassas konularda yarrak başı gibi başlıklar sunan insanlara da prim verildi burada.
en kötü ihtimalle, problem, popüler olup gotik bulmak olsun. iki de deyim öğreniyoruz yanında. bence, hiç fena değil.
(alik, 16.07.2008 13:40 ~ 13:41)
tarkan benzer bir çalışmayı son albümünde gerçekleştirmiş tdk'dan ödül bile almıştır.
birkaç gündür girmiyorum sözlüğe, ne var ne yok diye merak ettim. bir bakayım dedim. " nasıl ya?" dedim kendi kendime. başlıkların çoğunu hayatımda ilk defa duyuyordum ! "sözlükte bir şeyler değişmiş, darbe olmasın sakın?" dedim yine kendi kendime(çok yalnızım, biliyor musun) . sonra bunun geleneksel bir şey olabileceğini düşündüm. bugünün sözlüğün tematik çalışma günü ya da türkçe ile ilgili bir bayram olduğu sonucuna vardım. baktım çok saçma , bundan da vazgeçtim. zaten şimdi sorgulamıyorum zira faydalı bir çalışma. hem sözlükte daha fazla bilgi oluyor hem de konuşurken kullandığımız kelime sayısında bir artış olma olasılığı doğuyor. hem şamdan paklanıyor hem pilav yağlanıyor yani. (güzel bir duyguymuş, evet.)
yaradana şükretmemizi gerektiren bir davranıştır. zira deyimler sözlüğü tek başına bulunması zor bir sözlüktür. genelde "deyimler ve atasözleri sözlüğü" olarak satılır. dua edelim ki
trasker nickli yazar arkadaş nadide bir parça olan sadece deyimler sözlüğünü ele geçirmiş, ya öteki olsaydı. adam hala "h" de olm. bize düşen görev "k" den başlayıp herkesin bir deyim girmesidir yoksa bu 1 hafta sürecek ben size diyim.
şaka şaka ben gayet rahatım.
elindeki sözlüğü yönetime gönderip, şunları veritabanına bi insert edermisiniz ricası ile yaklaşmak insanı vakit kaybından kurtarabilir.
bu sayede hepsinin altında aynı kişi ve aynı tarih saat bilgisi görüntülenebilir.
yorma kendini koçum, kolayı var
hala devam eden hede.
ama çok düşünceli sözlük yazarı olarak bendeniz
* hiç üşenmeden, hiç bir masraftan kaçınmadan sadace siz sevgili sözlük yazarlarını bu sıkıntıdan kurtarmak için gidip bir
ansiklopedi seti aldım.evet beş dakika içinde başlıyorum. biliyorum çok sevindiniz(!) pıtırcıklarım benim(iki yanaktan tutup çekiştirerek).
not: çekil trasker ben geliyorum.ya allah!
*
notun notu: durun vurmayın, şaka lan şaka
son zamanlarda dikkatimi çekti ve açıkçası tuhaf gelen bir durum. yapan kişinin ne amaçla yaptığını pek anlayamadım doğrusu... eğer mevzu başlık açıp giri girmekse bunun sonu alfabenin bütün harfleri ile başlık açıp onları açıklamaya kadar gider kanımca...
örnek vermek istiyorum;
a
alfabenin 1.harfi
(bkz:
alfabe)
not: yanlış anlaşılmasın atasözlerinden bir rahatsızlığım yok sadece amacını merak ettim. hani böyle bir iddiası falan mı var?
edit: edindiğim izlenime göre alfabenin bütün harfleri açıklanmış...
(bkz:
tebrik ediyorum)