|
|
- bir devrimcinin denk gelebileceği en "adamı kahredici" halktır.
hiç adını bilmediği insanların yaşam mücadelesini-kendi yaşamından olma pahasına-veren birinin;yine o insanlar tarafından ihbar edilmesi kadar trajik bir olay başka hiç bir ihbar etme olayında görülmemiştir.
(bkz: mahir çayan)
(bkz: ibrahim kaypakkaya)
(bkz: sinan cemgil)
- yukarıdan aşağı altı harfli,tamam şimdi buldum:muhbir
(bkz: bulmaca gibi başlıklar)(so so, 22.08.2007 13:08 ~ 13:14)
- devrimin amacına göre "iyi yapmış" veya "kötü yapmış" denilebilecek halk. devrimin amacı sosyalizm ise de garipsenmemesi gereken halktır. çünkü sosyalizmin özünde her ne kadar "halkın refahı" varsa da halktaki her bireyin düşüncesine uymasını beklemek akıllıca değildir. herkes eşitlik istemez. çünkü insan yetenekleri doğrultusunda arada fark yaratır.
(lockman, 22.08.2007 13:46 ~ 13:47)
- (bkz: ah amını godumun ibneleri yaa)
(bkz: ulusalcı amını goduklarım)
- çoğunluğunun mecbur kalarak ihbar ettiğine inanmak istediğim halk kitlesidir; uğruna mücadele edilen insanlardır.
duruma erdal öz'ün "gülünün solduğu akşam" adlı kitabından somut bir örnek vermek gerekirse:
mehmet asal anlatıyor...
...
aslında güpegündüz obaya girilmez. girdik. en büyük yanlışımız bu.
yaklaşınca silahlı adamlar çıktı karşımıza.
"konuk kabul eder misiniz?" dedik.
"gelmiş bulundunuz, edelim" dediler.
içeride başka köyden üç oduncu varmış. çadırın içinde ihtiyar adam, orta yaşlı adam, çocuk, kadın ve üç oduncu. çocuğun eli yaralıydı. ilaçladık, sardık. tütün verdiler, yemek çıkardılar.
kadın, kürtçe "evimizi yıktınız çocuklar" deyip duruyormuş. niye olduğunu da söylemiyormuş.
"çabuk gidin!" dediler.
ayrıldık çadırdan.
obanın tepesinde bir yere konduk. yemek sonrası rahatlığı içinde otlara uzandık.
orta yaşlı adam çıktı geldi yanımıza:
"iyi yapmadınız" dedi
"neyi?" dedik.
"hiç iyi yapmadınız. tarlada çağıracaktınız beni. yanınıza gelecektim. size yiyecek de getirecektim. hiç iyi yapmadınız." dedi. "gelmeyecektiniz geldiniz; sizi buyur etmek zorunda kaldık. o dışarlıklı üç oduncu gördü sizi. çok kötü oldu. şimdi biz sizi haber vermek zorundayız; sizi ihbar etmek zorundayız! hemen gidin burdan! varın gidin. yakalanmanızı istemeyiz!"
adamın dediğine uyduk, kalktık gittik ordan...
(sf 166)
------------
kısacası, halkın çoğu mecbur oldukları için, kendi başlarına bir bela gelmemesi için ihbar etmek zorunda kalıyordu devrimcileri!
kaldı ki bir devrimci uğruna mücadele verdiği halkı asla "bu köydekiler ihbarcıdır- şunlar değildir" şeklinde bir ayırıma tabi tutamaz. o yüzden birçok kez de ihbar edileceklerini bile bile yine onların uğurlarına mücadelerini vermeye devam etmişlerdir; sonucunda da ya oracıkta pusuya düşürülüp öldürülmüş, ya yaralı halde hapishaneye gönderilip çoğu zaman tedavileri yapılmayarak o cendereden kurtulabilmiş olmalarına rağmen yaralarının mikrop kapmasıyla ölmüş, ya da "şanslı" olanları hapishanede türlü türlü işkenceler görerek yaşamlarını psikolojik buhranlarla devam ettirebilmişlerdir.
(bkz: mustafa yalçıner)
(bkz: irfan uçar)
- komünizmin, sosyalizmin bugün olmuş hâlâ ateizm sanılması, hatta daha da ileri giderek;
"kuranı yakacaklar, camileri yıkacaklar, karımızın kızımızın başını açacak, hepsini sikecekler" sanılmasından ötürü, bilgisiz(diyorum) halkımız bu eylemleri yapmışlardır. bugün olsun yine yaparlar.
sadece dinini, karısını, kızını korumaya çalışıyor kendi çapında.
ve tabii "korku". hem üstte saydıklarımızın korkusu, hem de devlet korkusu.
- herşeyin müstahak olduğu halktır.
- asıl olarak konuya bakarsak devrimcisini ihbar eden bir halk yoktur, bireyler vardır. bu bireyler kızıldere katliamında muhtar, deniz gezmiş'in yakalanışında ise bir belediye başkanı olarak karşımıza çıkarlar. dikkat ettiyseniz bu kişiler halkı değil bulundukları rejimi temsil eden insanlardır. devlet içinde yükselme sevdasıyla, azimle, inatla halk düşmanı olmuşlardır. kaypak insanlardır, bu tür insanların yaşamasının insanlığa zararı vardır.
tekrar ediyorum, devrimcisini ihbar eden halk yoktur, devrimciyi ihbar eden, kapitalist rejim içersinde belli bir kademede bulunup yükselme sevdalısı, halk düşmanı, çıkarcı bireyler vardır.(onurene, 03.09.2008 13:17 ~ 14:01)
- bu halkın devletine helal olsun denilecek insanlardır.
öyle ki halkının yüzde 80 i ekonomik sıkıntılar içerisindeyken bir grup gençliğin hatırlattığı sosyalizm gerçeğini "komünist bunlar devletin başına iş açacaklar yüce devletimiiizee saygısızlıktııır! onları görüp de ihbar etmeyenler vatan hainidir, onlar kadar vatan hainidir hem de!" lakırdılarıyla tersine çevirmiş ve bunu belki zorla belki gerçekten pek de iyi yutturmuşlardır.
helal olsundur...
|