|
|
- zonguldak iline bağlı bir ilçe bastonu ile ünlüdür
(terry, 23.04.2004 07:06)
- 2nci j.er eğitim taburunda eğitim gören acemi erler için sık sık istikamet verilen "ankara asfaltı"'na sahip zonguldak ilçesidir.
- zonguldak ilinin 66.518 nüfuslu ilçesidir.
süleyman tapsız ilçenin kaymakamıdır. adatepe, akçabey, akçasu, aksu, alparslan, ataköy, bakırcılar, derebulaca, seyisoğlu, türkmenoğlu, başlarkadı, bılık, erenler, gürçeşme, yazıcıoğlu, yeşilyurt, çomaklar, çolakpehlivan, mekekler, halilbeyoğlu, karakoçlu, yazıcık, pınarönü, bölücek, burhanoğlu, bük, çağlar, çorak, dedeoğlu, ahmetoğlu, durupınar, ermekoğlu, eveyikli, gümüşpınar, gürbüzler, güzelyurt, hatipler, hışıroğlu, hüseyinçavuşoğlu, isabeyli, islamköy, kabaca, komşular, kozlugüney, kozlukadı, kurudere, kuzca, mahmutoğlu, mumcuoğlu, müfetişler, müstakimler, nizamlar, oğuzhan, osmanbeyler, özyurt, pelitli, purtuloğlu, sabunlar, serdaroğlu, sipahiler, tellioğlu, sofular, tabaklar, tosunlar, velibeyler, yağmurca, yassıören, yeniköy, yeşilada, yeşilköy, yeşilöz, yılanlıca, yılanlıcakuz, karabaşlı, karacaören, özpınar, sarnaz isimlerinde toplam 77 köyü bulunur.
- simit, çörek(tarçınlı) ve bastonuyla meşhur olan ilçe. baston festivali her sene yapılır ve uluslar arası bir organizasyondur. batı karadenize yolu düşenlerin mutlaka uğraması gereken yerdir.
- şivesi şirin bir ilçedir. bastonları ile ilgili deyişler uydururlar. bunlara erotik olanları da dahildir.
mesela bir devrekli lokantaya gider "az pilaff az guru veyeneee! " gibisinden seslenir.
aynı şekilde bir kaç örnek vermek gerekirse;
"laa gecee bi ses duyagodum, aklımçıka yazdıı"
"kayıragorunn bacaklarınıu." yazar burda gençliğe sesleniyor ve bacaklarını kırarım demek istiyor.
"laa valaha işin alamanyalıdan eyii" gibi...
- yazları nüfusu neredeyse ikiye katlanan ilçedir. çünkü neredeyse her ailenin almanya'da çalışan akrabaları vardır. almanya'daki üçüncü nesilin yıllık izin için antalya gibi tatil yörelerini tercih etmesi sebebiyle bu nüfus patlaması azalsa da, hala belirgindir. her yerde alman plakalı araçlar görülebilir. misal benim annemin beş kardeşi var ve hepsi almanya'da. kuzenler ve onların çocuklarını hesap edersek, düşünün artık...
(depik, 19.06.2008 08:08)
|