günümüzde, türkiye nin tarımdaki ihraç kalemlerinden biri olan; lezzeti, dayanıklılığı ve büyüklüğü ile ünlü(benimde hastası olduğum), fransızlar tarafından, 1963 yılında dünyadaki meyvecilik alanında ekol olmuş 22 isimden biri seçilen
lütfi deveci tarafından üretilen armut türüdür. lütfi deveci şöyle anlatıyor:
"1960 yılıydı. ava meraklı bir insandım. bir gün av dönüşü, yoldaki hayvan izine düşmüş armut dikkatimi çekti. normalde o mevsime kadar bu meyve yaşamaz. bu sebeple o tek meyve çok dikkatimi çekti ve çevrede araştırarak, armudun ağacını buldum. ağaçtan aşı kalemleri aldım ve daha sonra bunları italyan ve fransız armutları ile evlendirdim. yaklaşık üç yıl sonra bu evlilikten, ağırlığı bir buçuk kiloyu bulan armutlar ortaya çıktı. onlara deveci armudu adını verdim." armudu bulduğu dönemin ilkbahar olduğunu hatırlıyor deveci. yani eski hasadın çoktan kalktığı ve meyvelerin tekrar çiçek açtığı dönem. “bu kadar uzun süre bu meyvenin bozulmadan kalması beni araştırmaya teşvik etti. onun özel bir ürün olduğuna inandım ve neticesini aldım. dünya’daki armut çeşitlerinin ağırlığı 300 - 400 gramı geçmez. deveci armudu ise 1,5 kiloya ulaşıyor. türk patent enstitüsü’ne müracaat ettim ama meyvecilik maddesi olmadığı için tescil edilemedi. oysa deveci armudu bir dünya rekoruydu.”
kaynak:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1871