görseller
deveci armududeveci armudu

belki ilginizi çeker
  1. · lütfi deveci
  2. · lütfi deveci
  3. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · zongul ducks
  2. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  3. · günün tek kelimelik özeti
  4. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  5. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  6. · günün tek cümlelik özeti
  7. · sözlük yazarlarının hayalleri
  8. · barda tanışılan kızın transseksüel çıkması
  9. · oğuz özdem

deveci armudu  

1. günümüzde, türkiye nin tarımdaki ihraç kalemlerinden biri olan; lezzeti, dayanıklılığı ve büyüklüğü ile ünlü(benimde hastası olduğum), fransızlar tarafından, 1963 yılında dünyadaki meyvecilik alanında ekol olmuş 22 isimden biri seçilen lütfi deveci tarafından üretilen armut türüdür. lütfi deveci şöyle anlatıyor:
    "1960 yılıydı. ava meraklı bir insandım. bir gün av dönüşü, yoldaki hayvan izine düşmüş armut dikkatimi çekti. normalde o mevsime kadar bu meyve yaşamaz. bu sebeple o tek meyve çok dikkatimi çekti ve çevrede araştırarak, armudun ağacını buldum. ağaçtan aşı kalemleri aldım ve daha sonra bunları italyan ve fransız armutları ile evlendirdim. yaklaşık üç yıl sonra bu evlilikten, ağırlığı bir buçuk kiloyu bulan armutlar ortaya çıktı. onlara deveci armudu adını verdim." armudu bulduğu dönemin ilkbahar olduğunu hatırlıyor deveci. yani eski hasadın çoktan kalktığı ve meyvelerin tekrar çiçek açtığı dönem. “bu kadar uzun süre bu meyvenin bozulmadan kalması beni araştırmaya teşvik etti. onun özel bir ürün olduğuna inandım ve neticesini aldım. dünya’daki armut çeşitlerinin ağırlığı 300 - 400 gramı geçmez. deveci armudu ise 1,5 kiloya ulaşıyor. türk patent enstitüsü’ne müracaat ettim ama meyvecilik maddesi olmadığı için tescil edilemedi. oysa deveci armudu bir dünya rekoruydu.”
    kaynak: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1871
    (aquila, 25.01.2007 21:30)
  2. normal armudun iki katı fiyata sahip olan ama verdiğiniz paranın hakkını o müthiş lezzetiyle hakeden mükemmel meyve..
    (yusa, 04.11.2007 19:08)
  3. bir tanesi bir kişinin istihkakından fazladır. aç karna bile rahatlıkla doyurabilme yetisi vardır.
    (naringergedan, 11.10.2009 22:08)
  4. ekim ayının ortası ile sonları arasında hasadı yapılan, kısaca şu günlerde tam mevsimi olan armut türüdür. oldukça iri ve suludur. destek doku hücre sayısı fazla olduğu için raf ömrü uzundur. fiyatı diğer mevsimlik meyvelerden biraz pahalı. bugün kilosu 3,99 liraydı.
    (tuatara, 06.11.2009 16:20)
  5. bir tanesi bir kilodan fazla gelebilen armut çeşididir, iyi olanların hepsi yurtdışına gider.
    türkiye'deki en önemli üretim merkezi bursa'da bulunan ağaköy'dür. -adamlar artık uçak alacaklar kenardaki parayla-

söylemesi ayıp, iş yerinin yanına yığmışlar bir kaç ton. bir haftadır gına geldi yemekten amk.
    (alt ve üst kenarları paralel olan dörtgen, 06.11.2009 16:28)
  6. takriben 3 tanesi iki kilo gelmektedir..

komplo teorileri ve dahi uzaylı muhabbetlerine bile kapı açabilecek bilgi: evet bir de çok ilginç bir durum var ki sayın okuyucu: mesela bir tanesi 666 gram civarı ya da iki tanesi 1332 gram civarı gelmiyor, ama 3 tanesi 'şrink': 2 kilo..araştırıyoruz..
    (raem, 06.11.2009 16:31)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil