latincede tam karşılığı "makineyle inen tanrı".. esprisi; eski yunan ve roma tiyatrolarındaki bir olay örgüsündeki düğümü çözmek üzere tam zamanında ortaya çıkan tanrıdır..klasik tiyatroda tanrı sahneye bir mekanizma ile indirilir..
ayrıca çok eskiden beri, beklenmedik bir olayda ortaya çıkan kurtarıcı ya da büyük bir karışıklık durumunu çözen, düzeni geri getiren olağandışı bir olay karşısında "deus ex machina" deyimi kullanılır..
tanrısal müdahale. akışın tıkandığı, senaryonun normal kurgusu içinde çözülemez hal aldığı durumlarda devreye girerek balans ayarı çeken antik tiyatro aparatı. günümüz hollywood filmleri de antik mantik demeden bolca kullanırlar bu opsiyonu. hatta matrix olayında da konuyla ilgili kör göze parmak sokar bir gönderme vardır (neyle ilgili yok ki?). şöyle ki, üçüncü filmin finalinde piyasaya çıkan, binlerce makinanın ortak bilincinden oluşan makina tanrısı (deus ex machina), neo ile olmayacak bir anlaşma yapmakta, ardından da tam bir tanrısal müdahaleyle makinaların akınını durdurmaktadır. dam üstünde morpheus, vur beline göndermeyi.
yönetmenin ve senaristin ortaklaşa filmin/dizinin içine edip işin içinden çıkamayıp
tanrısal bir müdahale bekledikleri andır.film gelişme bölümündeyken çok fazla gelişip toparlayamama durumunda aniden filmde ilahi bir ses işitilir ve olayın sonucunu söyleyerek filmi bitirir.lostta ta böyle bi müdahale bekliyorum aslında.bakalım nolcek.
"senaryoda çıkmaza girildiğinde karakterleri kurtaran ilahi müdahale" gibi çok güzel bir anlamı olan bu nicki alan altıncı nesil yazar kardeşim. sonunda yazarlığı onaylanmış, çok bile bekledik. girileriyle itüsözlük'te ihtiyaç duyulan yazarlardan biri olacağını şimdiden görür gibiyim. istatistiklerin amına koyması dileğiyle *
dedikleri doğru yanlış, haklı haksız bilemem ama son derece içten yaklaşımıyla takdiri haketti, iyi dökmüş içini.
umarım uçmaz, böyle çok söverse uçabilir o zaman da yukarda numarasını verdiğim girisi yok olur, o zaman da benim bu giri çöpe gider ve bu beni çok üzüyor. biri uçunca en çok buna üzülüyorum. hiç gitmez diyorum o yüzden aramızdan umarım.
kendisine vatan haini diyerek hakaret eden deep jazzy adlı yazar eskisinin özel mesaj yoluyla küfür etmesine tahammül etmiş ancak bunun karşılığında çaylak edilmiş yazardır. eğer bu yazara söylediği "benimle uğraşma" anlamındaki "ybsg" kısaltmasının küfür olarak şikayet edilmesi sonucu çaylak edildiyse ondan önceki mesajlaşmalarına bakılması gerekir.
asıl en büyük hakaret ve küfür olan "vatan haini" diyen bir kimseye peygamber sabrı göstermesi mi bekleniyordu yani? tamam bu deep jazzy kişisi alçalmasının bedelini uçurularak ödemiş ama deus ex machina'nın çaylak edilme sebebi merak edilmektedir.
gladium caeli (1990)
deus ex machina (1992)
de republica (1994)
non est ars quae ad effectum casus venit (1995, lp, live)
diacronie metronomiche (1996, live)
equilibrismo da insofferenza (1998)
cinque (2002)
ımparis (2008)