küfür yazıp yazıp, sonra
dedirten reklamlardır dememek için kendimi çok kastığım klişelerdir.
kadınların saçma sapan takıntıları varmış, gerizekalılarmış, tek dertleri aldıkları deterjanın markasının ne olduğuymuş gibi yalandan ayrıntıları içinde barındırarak kadınları aşağılayan türleri vardır bu klişelerin. hangi kadın çamaşırları beyaz olsun diye önce çamaşır suyunda kaynatıp, sonra makinede x adi deterjanıyla yıkayıp sonra da çamaşırların üzerine lavanta serpmektedir? var mı öyle bir kadın tanıdığınız, benim olmadı. tanışmak da istemiyorum. işte bu klişelerde x adi deterjanına değil kendi y ürünlerine bir fazla özellik katabilmek için deli bir didiniş görürüz. hani kendisine gelen en dandik ürün çok mükemmelmiş de, diğer her yerdekiler uğur dündarlıkmış gibi size satmaya çalışan bakkal amcalar vardır ya ellerini yavaşça ovuşturan sinsi tip görünümlü, mesela bildiğin yumurta alacaksındır onu "köy yumurtası, yok işte tavuklar şöyle beslendi böyle beslendi" diye pazarlayıp aklınca sizi kandırır. bunun gibi. "migrosta da aynısı var" bunun dersiniz. sinirlenir bu sefer. "git ordan al" der. asdsdsdsa! işte bu reklamlarda da zihniyet bu.
yeni terimler de katarak ürünü değişik kılma çabası vardır bir de. yıllar önce değinmişim. (bkz:
aktif oksijen sistemi)
bir de absürd ayrıntılar içerirler komşu kadınlar işleri güçleri yok, bir araya gelip ve ellerinde bin kişilik bir çarşafla yolda yürüyüş yapıyorlar o çarşafı nerden buldular bedavadan? bir top kumaş ne kadar? 1 ytl daha pahalı diye sizin deterjanı almayan bir kitle manyak mı sokaklarda beyaz örtüye sarılıp gezecek? kadınları aşağılamaya çalışmak işte. kadınların tek olayı; çamaşırların temizliği. he canım. bir de o çarşafa puding, krem şokola, çamur, nutella döküp fırlatacak kaç -çok afedersiniz- beyinsiz bu coğrafyada yaşamaktadır?
en önemlisi ve artık gına gelen türü de; hangi kadın kullandığı deterjan iyi mi karar vermek için, acaba yıprandı mı diye çarsafı kollarına dolayıp son gücüyle asılarak test eder?
ayrıca bu ülkede çamaşırını kendi yıkayan erkekleri düşünen yok mu çarşafı üzerine alıp sokakta çamur yiyecek kadar boş işlerle uğraşan? size soruyorum deterjan reklamı çekenler; hedef kitlenizde en azından yalnız yaşayan, çamaşır makinesi kullanan tek bir erkek bile yok mu? fazla istemiyorum, binde beş oranda erkekleri kullansanız şu dandik reklamlarınızda, küçük çocuklar da ev işlerin sırf annelere yük olduğu zihniyetiyle büyümekten vazgeçseler ne dersiniz?