aslında mutfak ürünleri ile ilgili çoğu reklam zaten saçmadır nedense, haddinden fazla abartı içerir. meselâ diyelim dondurma reklamı var, adam bi açar buzluğu, buzluk tepeleme dondurma doludur.
allah aşkına, böyle bir şey olabilir mi.. güya ev lan orası, bari donmuş et, tavuk falan sıkıştırın araya da biraz inandırıcı olsun. yani tamam reklamlar bize her zaman ideal olanı göstermek ve buna özendirmek istiyor olabilir ama bokunu çıkarmamakta fayda vardır diye düşünüyorum..
hadi bunlar neyse de ben bilhassa temizlik ürünleri reklamlarından çok rahatsızım.
gülse birsel'in bir vakitler bolca dalga geçtiği gibi bu reklamlardaki olaylar aşağı yukarı şu şekilde gelişir: savaştan çıkmışçasına rezalet halde, ama nerden baksan 40-50 metrekare bir mutfak vardır. ve o savaşta da ketçap, yaş pasta gibi
nimetler silah olarak kullanılmış gibidir. derken reklam kadını kadraja girer. artık önceki geceki partinin etkisinden hâlâ kurtulamamış mıdır nedir, yüzünde salak bir gülümseme vardır, belki de ayılamamıştır. reklamı yapılan ürünü evyenin yanında görünce neşesi katlanarak çoğalır, çünkü o ürünle işi çok daha kolay olacaktır. kadın süngerine deterjanı döker ve dans ederek temizliğe başlar. o süngerin değdiği ve hatta değemediği her yer ışıl ışıl parlamaya başlar. artık bal döküp yalamak mı istersiniz, ayna olarak kullanıp saçınızı başınızı düzeltmek mi o size kalmış. ama tavsiyem bal döküp yalamanız çünkü diğerine gerek kalmayacaktır. çünkü o ürün o kadar güçlüdür ki süngeri kirli yerlere değdirmenizle beraber her şey elmas parlaklığına kavuşacaktır, bu da o kadar kolay olacaktır ki alnınıza dökülen saçlar bile sabit kalacaktır yerlerinde.
benim buna sinir olmamın sebebi aynı şeyleri daha fazla emek harcayarak, daha uzun zamanda yapıyor olmam değil elbette. misal dibi tutmuş bir tencerenin veya fırında yakılmış bir yemekten daha fazla yanan o tepsinin insanı ne kadar uğraştırabileceğini mutfağa ilk adım attığımdan beri biliyorum ve bunun normal olduğunun da farkındayım..
benim sinir olma sebebim bu deterjan reklamlarının temizlik işlerini haddinden fazla kolaymış gibi işlemesi. o kadın deterjanı süngere döküp elinde sünger dans edince ve bütün işi deterjan+sünger yapınca olan bana oluyor yahu. ve benim sevgili ev arkadaşım sanırım bu reklamları fazlaca inandırıcı bulduğundan olacak o bulaşık süngerini tabağa şöyle bir sürüyor ve olay bitti sanıyor. ya da ben öyle sanıyorum, ama mutfak dolaplarına elimi atıp aldığım tabaklarda karşılaştığım manzarayı başka türlü açıklayamıyorum. hatuna da bulaşık yıkamayı öğretmeye çalışmaktan vazgeçtim, onun yıkadığını sandıklarını tekrar yıkıyorum sonra, uzun vadede bile daha kolay.