fire starter (aşka yürek gerek) gia (harem grubu arkada darbuka çalar) apapa ("acı bana be baba" şeklinde türkçe seslendirilmiştir) thelo na se do(bunun da türkçeye çevrilmişi var ama bir türlü çıkartamadım, bilen varsa söylesin) ola se thimizoun (olmasa mektubun)
yunan müziğinin en önemli isimlerinden biri. thelo na se do en güzel şarkılarından biridir.
den ksero ti na kano
den ksero ti na po
pos na sou eksigiso
to lathos mou auto
tilefona se pairno
psahno na se bro
mia eukairia sou zito
thelo na se do
esto mia fora
eftaiksa alla
to'ho metaniosei pikra
thelo na se do
esto ena lepto
ftanei gia na po
osa den tolmousa na sou po
signomi na sou zitiso
na klapso, na prospathiso
na mou'heis empistosini
opos palia
signomi leo kai matono
pethaino otan se pligono
monaha esena agapao alithina
mi les pos agapouses
mia pseutiki kardia
o, ti ki an eho kanei
to plirosa akriba
tilefona se pairno
ma den mou milas
ki ola teleiosane gia mas.
thelo na se do.
türkçesi;
seni görmek istiyorum
ne yapacağımı bilmiyoum
ne diyeceğimi bilmiyorum
sana nasıl açıklayacağımı
bu yaptığım hatayı
telefon ediyorum sana
seni bulmaya calışıyorum
bir fırsat vermeni istiyorum senden
seni görmek istiyorum
bir kere daha en azından
suçluydum ama
çok fena pişman olmuş durumdayım
seni görmek istiyorum
bir dakika daha en azından
yeter de artar bile
söylemeye cesaret edemediklerimi söylemek
senden özür dilesem
ağlasam, çaba göstersem
güvensen bana
eskiden oldugu gibi
özür diliyorum ve içim kan ağliyor
seni yaraladığımda ölüyorum
yalnızca seni seviyorum gerçekten
söyleme bana
yalancı bir yüreği seviyor olduğunu
her ne yaptıysam
ödedim fazlasıyla ağır bedelini
telefon ediyorum sana
konuşmuyorsun benimle
ve böylece bitiyor bizim için her şey
seni görmek istiyorum...
22 temmuz 1969 almanya doğumlu, yunan pop müziğinde gerçekten önemli bir yere sahip güzel kadın. şarkıcılığa uzanan yolculuğu ise bence çok ilginç. çocukluğundan beri şarkıcı olmayı hayal eden despina, bir yandan da daha "elle tutulur" bir mesleğe sahip olmak ister ve selanik üniversitesi'ne psikoloji ve felsefe öğretmenliği okumaya gider, üniversite yıllarında da keşfedilir ve profesyonel kariyerine ilk adımını atar, ve bu durumu ailesinden saklamak amacıyla da malea olan soyadını vandi ile değiştirir. (trt spikerleri gibiyim değil mi, küçük despina falan demedim ama bak.) gerek yeteneği, gerek doğru seçimleri -ünlü yunan besteci foivos(phoebus) ile çalışıyorlar, boru değil yani-, gerekse sahneye yakışması ile başarı sağlam şekilde, zamana yayılarak geliyor ve despina vandi 2002'de dünya müzik ödülleri'nde gerçekten yunanistan'da yaşayıp yunanistan'da çalışan en çok satan yunan şarkıcı ünvanına sahip oluyor. kendisi bu ödülü kabul ederken tevazu göstermiş ve bu ödülü dünyadaki tüm yunanlara adamıştır ve "siz olmasaydınız ben burda bu konuşmayı yapıyor olamazdım, desteğiniz için çok teşekkür ederim" şeklinde bir konuşma yapmıştır. despina vandi, evlidir ve melina adlı bir kızı ve giorgos adlı bir oğlu vardır. hala da taş gibi maşallah.
gelelim benim kendi düşüncelerime. çok "aman allah'ım, bu ne ses!" dedirten bir sesi yok bence fakat gerek sesini iyi kullanması, gerek o yunan tanrıçası edası, gerekse başarılı seçimleriyle (insan ve şarkı) bulunduğu yeri sonuna kadar hak ediyor. bir de, bu kadının nerdeyse popüler olmuş her şarkısı kapışılmış türk şarkıcılar tarafından. anaveis foties*, ti kanw moni mou*, apapa ( bunun türkçesini unuttum, aa baba bana da tarzında sözleri vardı) ilk aklıma gelenler.
benim en çok sevdiğim şarkısı ise, çok popüler olmamış bir şarkısıdır, ola odigoun se sena. dinlemenizi tavsiye ederim.