türkçeye umutsuz ev kadınları olarak çevrilebilecek ve golden globe yarışmasında en iyi drama veya komedi dizisi dalında ve en iyi dizi oyuncusu bayan ödülünü de almış bir tv. dizisi. şubat ayında cnbc-e isimli kanalda alt yazılı olarak yayına girecekmiş. abc televizyonu orijinli bu dizi, sanırım bizim kültürel ve ahlaki değerlerimize çok da uygun düşmeyecek. her zamanki gibi kültürel, ahlaki ve dinsel erozyon yaratacaktır.
ilk bölümü bu hafta yayınlanmış olan dizidir. klasik dizi ve filmlerdeki 4 kız arkadaştan oluşan kızlar grubu teması yakalansın diye önceden 5 kişi olan ev hanımlarından biri intihar etmiştir. dizi bu kadının cenazesinde başlar. bir yandan olaylar gelişirken, bir yandan da ölen kadının ruhu bu olaylara yorumlar yapmaktadır. kalan sağlar bizimdir diyerek yaşayan desperate housewivesa bakarsak: bunlardan biri (felicity huffman tarafından canlandırılan lynette scavo) kocası sürekli iş seyahatinde olan, buna rağmen 3 yıl içinde 3 kere hamile kalmış, 4 azmanla(bir doğumda ikiz doğurmuş) boğuşmak zorunda olan biridir.
bree van de kamp* ise tüm kasaba tarafından mükemmel bir ev hanımı olarak bilinen biridir. fakat ailesi hiç de böyle düşünmemektedir. kendi çocukları the stepford wivesın başkanı olarak adlandırırlar. her akşam kendi icat ettiği, değişik adlı yemekleri yapan, son derece titiz, düzenli, hamarat, her işini kendi yapan bu anne tüm ev halkını boğmaktadır.
gabrielle solis* eski bir mankendir ama zengin sevgilisi evlenme teklif edince işini bırakıp zengin evinin hanımı olmuştur. o kocasını çok sevse de, kocası sadece parayı sevmektedir. bu yüzden seksi mankenimiz mutluluğu genç bahçıvanında aramaktadır.
susan mayer karakteri ise teri hatchera bu yıl düzenlenen altın küre ödüllerinde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandırmıştır. kocası kendisini sekreteriyle aldatınca boşanmış, kızıyla birlikte yaşayan yalnız bir annedir. kasabaya yeni taşınan yakışıklı ve bekar tesisatçı ile ilgilenmektedir. tahminen ilerki günlerde kendisini büyük bir süpriz beklemektedir.
işte dizi bu dört ana umutsuz ev hanımının belki ek olarak da ölen arkadaşlarının hayatını konu almaktadır.
olaylar o kadar hızla gelişmektedir ki insanda bir süre sonra kesin boku çıkacak izlenimi uyandırmaktadır.. her bölümde biri öldürülmekte, denize birinin cesedi atılmakta, birinin evi kül olmakta vs. dir.. dün itibariyle de zach'in kızkardeşi dana'yı öldürdüğünü ve babasının denize attığı sandığın içinde onun olduğunu anladığımız dizi..
gelmiş geçmiş en iyi tv dizilerinden biri olarak görülen, henüz çok yeni olmasına karşın bir çok ödül alan, sık sık başrol oyuncularının aralarındaki kıskançlık ve çekişmelerle gündeme gelen, her bölümde 4 ana karakterin de hayatında bir çok gelişmenin olmasıyla yerli tv dizileri gibi baymayan, izlenesi, kaçırılmayası dizi.
(bkz: 10 puan 10 puan 10 puan)
amerikada yayınlanan son bölümü olan 23üncü bölümüyle mary alice ve paul young çiftinin tüm sırları ortaya çıkmıştır. internetten bölümlerini indirip, sezon finalini izleyen çakallar bu bölümü ağızları açık bir şekilde izlemiş, 4 yaşayan 1 ölü 5 umutsuz wisteria laneev hanımının hayatlarının değişmesine tanık olmuştur. spoiler vermemek için çok kassam da kendimi zor tutuyorum. tüm desperate housewives severlerin bölümlerdir merak ettiği sırlardan birinin açığa çıkması hoş oluyor.
birçok bölüm izledikten sonra ilk bölüm tekrar izlendiğinde de değişiklikler göze çarpıyor. bölümler ilerledikçe karakterler çok güzel oturmuş. ilk bölümde oğlunun bile "stepford belediye başkanlığına oynuyormuş gibi davranma" dediği, bree van de kamp bakıyorsunuz bir makine değil insanmış.
susan mayerın karakterinin bazı özellikleri mark delfinonun dediği gibi direk annesinden gelmiş olsa da, aşka bakışları konusunda taban tabana zıtlarmış.
her bölümün sonunda çıkıp konuşan mary alice young sezon finaline de damgasını vuruyor ve gelecekle ilgili ipuçları veriyor.
dizi meraklısı türk ev hanımlarına bundan iyisi şamda kayısı dedirttirecek özelliklere sahip amerikan yapımı dizi ancak gözlemleyebildiğim kadarıyla altın günlerinde hala adı bile geçmemiş durumda bu güzide dizinin sebebi de türk hanımlarının cnbc-e izlememesi olsa gerek
2. sezonu büyük olaylarla başlayan, evin kalabalık olması sebebiyle yarım yamalak izlememe rağmen mary aliceın intihar etmesini sağlayan mesajla merak ettiğimiz "acaba mary alice ne yaptı" olgusu hakkında ciddi ipuçları bulunmakta.
genel inanç başta güzel başlayan şeylerin sonradan bozulacağı yönünde olduğundan çok sayıda insan ikinci sezonla birlikte bu dizinin de bozacığına inanırken, senarist ve yapımcılar sağolsun dizi kendini aşma eğilimine girdi. dizinin ikinci sezonunun ilk bölümlerinin tekrarları da yayınlandığına göre artık spoiler olmadan hakkında yorum da yapılabilir.
artık desperate housewiveslarımızdan biri* eski kariyerli günlerine geri dönmüş, desperatelık özelliğini kocasına bırakmıştır. gabrielle solis seksiliğinden hiçbir şey kaybetmemiş, hala tuttuğunu koparan bir kadınken ona "desperate" demek ne kadar doğru bilemiyorum. ama türkiyede daha yayınlanmamış bölümlerden olan *te kendisini bir izlemek lazım.
dizinin 12. bölümünde ise izleyicileri bir sürpriz bekliyor. ally mcbealden tanıyıp sevenlerinin çok olduğu greg germann namı diğer richard fish.
ama kim ne derse desin bölümler ilerledikçe daha da sevilen bir dizi halini alabiliyor.
üstüste on bölüm izleyince doğal olarak rüyama giren dizi..
uyarı: aşağıdaki satırlar 2. sezon 13. bölüme kadarki kısımla ilgili bilgi içerebilir.. ayrıca pek ihtimal vermiyorum ama rüyam çıkarsa 13. bölümden itibaren de bilgi içerebilir.. ona göre okuyun
mekan: solisgillerin evi.. carlos ve gabriel evde tartışmaktadır.. dışarıda bir arabanın yanında carlos'un hapisten çıkmasına yardım eden taş rahibe ve elinden tuttuğu 4-5 yaşlarında bir erkek çocuğu durmaktadır.
carlos: hani sen bana sen de beni aldat ödeşelim demiştin ya ben de aldattım..
gabriel: bu çocuk da ikinizin mi?
c: evet
g: allah belanı versin carlos..(ağlamaya başlar)* c: ama sen demiştin..
g: dedik de git aile kur mu dedik?? ayıp ya!
rüyanın bu kadarını hatırlıyorum.. zaten bu kısma bakınca gerisinden de bir hayır gelmeyeceği belli oluyor..
lynette scavo*, güzel olmaması hasebiyle sıralamada en son sayılıyor (bazen hiç (@667379)). halbuki dizideki en karakterli kadındır. evinin kadını, çocukların annnesi, eşinin hayat arkadaşı, işinin iyisi olması çabasındadır. en takdir ettiğimdir.
klasik dizi kurgusunda seyirciyi sıkmama amacıyla bir sezonda başlarına gelen olayların normal hayatta kişinin ömrü boyunca anca başa gelebileceği bu yüzden de arada yok artık lebroncugum dedirtsede her bölümde bir olguyu ele alışı ve aynı olguyu farklı karakterlerdeki dizi kahramanlarının hayatlarında paralel olarak işleyişi ve her bölüm sonundamary alice youngun damar sözleriyle olgunun bölüm boyunca nasıl işlendiğini gözler önüne serişi,en önemlisi de mary alice young hatun kişisinin söyledikleri diziyi güzel kılan temel öğelerdir.
bölümlerini internetten indirip izlediğim ve uzun yıllar sonra (bkz: süper baba) ilk kez her bölümünü takip ettiğim, her bölümde yeni bi olayla bünyeyi dumura sürükleyen, çok başarılı oyunculara sahip dizi.