görseller
dersimdersim
dersimdersim
belki ilginizi çeker
  1. · dersim isyanı
  2. · tunceli
  3. · zaza
  4. · ahmet kaya
  5. · mameki kalan dır
  6. · şükriye tutkun
  7. · mameki
  8. · deylem
  9. · kürt dosyası
  10. · muzaffer oruçoğlu
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · domuz gribi
  2. · her yerinden öpüyorum rüştü
  3. · thierry henry
  4. · itü sözlük e bir daha gelinse alınacak nickler
  5. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  6. · darwin i bitiren balık
  7. · the twilight saga new moon
  8. · esprit
  9. · ne istediğini bilen erkek

dersim  

1. dersim diyeni bir güzel dövüyorlardı bir dönem, bilmem hala öylemi...atalarımın yıllar önce göç etmek zorunda kaldığı topraklar, asıl memleketim...
    (zoe, 10.06.2004 22:34)
  2. dersim dört dağ içinde
    gülüm var dağ içinde
    dersimi hak saklasın
    bir yarim var içinde

ne oldu ağama ne oldu
    sarardı benzin soldu
    ağam burdan gidelim
    bu yerler viran oldu

harput'un altı kelek
    dersime gidek gelek
    elin elimde olsun
    kapı kapı dilenek

ahmet kaya'dan dinlenilmesi tavsiye edilir ayrıca şükriye tutkun'da fena söylememiştir...
    (zoe, 10.06.2004 22:36 ~ 19.12.2004 23:23)
  3. tam emin olmamakla beraber (tarih kitaplarımız fetihlerden ve kaybedilen topraklardan başka bişey yazmaz) burda çıkan bir isyan sonucu dağıtılmış şehir.
    (legionturk, 10.06.2004 23:10)
  4. bahsi geçen isyan dersim isyanı adıyla anılır ve 1937 de olmuş bir vakadır...bu isyandan sonra dersim ismi tunceli diye değiştiriliyor. bu yörede ki halkla devletin yıldızı hiçbirzaman barışmamıştır...
    rivayet odur ki bu bir isyan değil kışkırtmaydı ve ismet inönü'de bunun öncüsüydü...
    yine kan akmıştır yine canlar yanmıştır...
    (zoe, 10.06.2004 23:17)
  5. tunceli'nin eski adı.ancak yine de bir çok tuncelili "nerelisin" sorusuna "dersimliyim" diye cevap vermektedir.
    (close2death, 26.03.2005 15:40 ~ 04.04.2005 11:53)
  6. toprakları arasında sadece bugünün tuncelisini barındırmayan bingöl ve diğer çevre illerin kazalarınıda içine alan bölge
    (kısaaralıklarlalustral, 26.03.2005 16:43)
  7. gümüş kapı anlamına gelmektedir.ayrıca bir bayan ismi olarak kullanıldığı da görülür.
    (close2death, 07.04.2005 16:38)
  8. dersim isyanının militarist kuvvetler aracılığıyla bastırılmasından sonra şehrin ismi tunceli olarak değişmiştir. bu değişim bazı kesimler tarafından ''devlet tunç elini masaya vurdu.'' şeklinde değerlendirilmiştir.
    (finarod, 01.10.2005 20:09)
  9. tunceli ilinin eski adı. askerliğimi 301. kısa dönem olarak yaptığım, manzarası müthiş il. munzur çayı ve kertler dağıyla görülmesi gereken bir doğa harikası. ama malesef asayiş pek berkemal değildir. sivil halka yönelik bir tehdit söz konusu değil ancak askerseniz pek rahat edemiyorsunuz o ayrı.
    (philemon, 01.10.2005 20:16)
  10. (bkz: tunceli)
    (wondrous, 16.01.2006 21:21)
  11. (strateji, 26.03.2006 01:45 ~ 02:03)
  12. adını hozatta şu anda yıkılmış olan gümüş kapıdan alan il. dersim farsça dır ve gümüş kapı demektir.seyit rıza nın, diyab ağaların ve onların torunlarının yaşadığı il.. halkı isyankardır denir böyle mi özetlenmelidir? meydan okurcasına göğe uzanan dağların, şiddetinden görünce bile insanı ürküten munzur nehrinin sarmaldığı bir ovada büyüyenler ilk olarak onları görenler etkilenirler haliyle.. hem ne demiş ibni haldun yaşadığın coğrafya şekillendirir insanı. zor hayat şartlarında gözlerini açanlar zoru öğrenir ilk önce ..hem bu konuda devlet de insanların zoru öğrenmesi için elinden geleni ardına komamaktadır 1925 den bu yana.. neyse halkı isyankardır belki ama isyanı haksızlığadır öyle dost elini uzatana değil..
    (eleanor, 07.11.2006 23:55)
  13. (bkz: kalan)
    (marsellus wallace, 08.11.2006 00:14)
  14. tanıdığım ne kadar buralı insan varsa hepsi de iyi,düzgün insanlardı. bir tanesiyle üçüncü çocuğunun doğumunu votka içerek kutlamıştık moskova'da. sıfatı adıyla eş, "düzgün" bir abimizdi o da.
    (martin hayda gel, 24.05.2007 22:23)
  15. kadına, okumaya , kültüre çok önem veren bölge. bencilliğin ne olduğunu bilmeyen insanlar yaşar. zor şartlarda yaşamayı, ama bir okadar da kıymetini bilirler. doğa şartlarının ekime elverişli olmayışı dolayısıyla hayvancılıkla geçinir halk. okuma yazma oranı yüksektir. toprak çok olsa da para etmez ektikleri,edenleri de akıllı tüccarların dalaveresine çarpar. son yıllarda yaşanan terör olayları evlerinden,yurtlarından etmiştir insanlarını dersim'in.

dersim dört dağ içinde
    gülü var bağ içinde
    hak dersimi saklasın
    bir yarim var içinde

n'oldu ağama n'oldu
    sarardı benzim soldu
    ağam burdan gideli
    bu yerler viran oldu

dersimden çıktım yola
    mazgirtte verdim mola
    ben yardan ayrı düştüm
    gözlerim dola dola

harputun altı kelek
    dersime gidek gelek
    elin elimde olsun
    kapı kapı dilenek

dersimin yazıları
    meliyor kuzuları
    ben buraya gelmezdim
    alnımın yazıları
    (baharda geldim, 10.06.2007 00:18 ~ 00:20)
  16. polis tarafından haksız uygulamalara maruz kalmasak
    çevre illerde okumaya giden öğrencilerimiz baskıya maruz kalmasa
    alevi olduğumuz için cami'ye gitmeye zorlanmasak
    çocuklarımıza, kardeşlerimize filan okulda zorla namaz kıldıran din hocaları olmasa ve biz onları dövmek zorunda kalmasak
    sırf dağlarımızda pkk'lılar var diye potansiyel terörist muamelesi görmesek
    aslında ne kadar kültürlü olduğumuzu da birilerine öğretebilsek

elbette normal insanlar olurduk ve fakat durum ortada. ilginçliğimiz bundandır vel hasıl kelam. zira yıllar yılı ölümle burun buruna yaşamışlığımız vardır. köylerimiz gözlerimizin önünde yakılmıştır üstelik. ne kadar da ilginciz değil mi?
    (itirazım var sayın yönetici, 16.02.2008 00:04 ~ 00:07)
  17. yalçın dağların, dervişlerin ve babaların, nazlı ve hırçın munzurun ve tabiki zazaların memleketidir. halkı eski zamanlarda iran'ın deylem adlı bölgesinden göçmüştür ki deylem hasan sabbah'ın efsanevi alamut kalesine ev sahipliği eden bölgedir. horasan üzerinden batıya ilerleyen türk boylarının baskısıyla doğuya hareket eden bu halk şuan ki dersim'e yerleşmiştir.bölgenin kültür etki alanı diyarbakır bingöl sivas ve erzurum'a kadar yayılır.dersim merkez e verilen ad mameki yada mameki kalan'dır.
    (megalo idea, 30.03.2009 00:42)
  18. bildiğin tuncelidir
    (sen benim bir külah dondurmam, 06.08.2009 14:33)
  19. memleketim olduğunu çok sonraları öğrendiğim güzel şehirdir. şehirden öte tarihtir.
    (demokles, 25.08.2009 03:15)
  20. resmiyette tunceli olarak değiştirilse de bir asırdır unutulmayan şehir ismidir. bir çok halk müziği eserinde adı geçer. ismin şehre iade edilme durumu varmış. olursa bahtiyar olurum
    (bahoz, 30.09.2009 12:28)
  21. tunceli ilimizin kürtçe adı. ulan du bi dakka! burada zazalar yaşamıyor muydu? dersim'in almancası ne?
    (yer demir gök bakır, 14.10.2009 20:45)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil