|
|
- garip bir ukte. insanın hem savunası hem de çürütesi geliyor.
bir ceylanı yakalamayı denemeyen bir serengeti aslanı, ceylanı yakalamayı denemeye bile kalkışmadığı için, ceylanı yakalayamaz, evet yüzde yüz başarısızdır.
ben matematikten hiç anlayamıyorum diyen birisi, bir kez olsun anlamayı denemediği için hayatı boyunca matematikte başarısız olacaktır diyerek cümleye başladığımızda ise akabinde bu insanın en azından, bir bir daha iki eder diyebileceği ihtimalini akla getirerek yüzde yüz başarısızdır diyemeyiz.
ben hayatımda yılan eti yemeyi denemedim diyen birisi için ise farklı sorular gelir akla, yılan eti yemek başarı mıdır, başarısızlık mıdır, insan yılan eti yiyerek ne elde eder. tiksindiği bir şeyden uzak durmayı tercih etmek ve yemeyi denememek başarısızlık olarak kabul edilebilir mi, ya da tiksindiği şeyin üzerine gitmeyi ve bunu yenmeyi denememek mi başarısızlık.
ya da yüzme bilmeyen birisinin can yeleği vs... olmaksızın, kanoya binip mesela dalyan'da ki nehirde dolaşmayı denemesi, vızır vızır geçen teknelerin yarattığı dalgalara rağmen devrilmeden kaldığı yere dönebilmesi, yüzde yüz başarı olarak değerlendirilebilse de, kanonun ters dönerek nehrin dibini boylama ihtimali çok yüksek olduğundan, hayatına verdiği değer ve hayatta kalabilme açısından bir başarısızlık olarak değerlendirilemez mi
ancak genelleme yapmadan düşünüldüğünde doğru bir önerme gibi duruyor. yüzmeyi hiç denemeden, sürekli ben sudan korkuyorum diyerek hiç bir zaman yüzemezsin, şöfor koltuğuna bir kez oturmayı denemeden araba kullanmayı öğrenemezsin, ben karda yürürken bile düşüyorum diyerek kayak yapmayı denemezsen hayatın boyunca kayak yapamıyor olarak kalırsın vs......(angesen, 27.09.2007 21:30 ~ 02.10.2007 22:44)
- "deneyip de yapamadığında başarıyı ölçen ne olacak?" diye insanı düşündüren önerme.
- bir de bu var tabi;
(bkz: olmayacak duaya amin demek)
- + montaigne abi! denemediğin bir şeyde yüzde yüz başarısızsındır.
- gidin başımdan!
- matematiksel olarak yanlış önerme. zira denemediğin bir şeyde yaptığın deneme sayısı, yani başarı oranının paydası sıfır (0) olacağından denemediğin bir şeyde başarı şansın tanımsızdır.
- (bkz: doğru söze ne denir)
önermeyi bilimsel yaklaşımla doğrulamaya çalışmak gerçeklerden akla bürüme yolu ile kaçmaktır.(nox, 30.09.2007 18:30 ~ 18:31)
- insanı yellemek amaçlı cümle.
- (bkz: genellemenin dayanılmaz hafifliği)
(bkz: göreceli kavram)
bilimsel bir tarafı yoktur kanımca. çünkü bu göreceli bir kavramdır, ve her insanın yeteneği ve yatkınlığı farklıdır.
- herhangi bir atılımda bulunmak için tereddüt eden kişiye söylenen, klişe bir aragazı cümlesidir. kanımca öğelerine ayırıp inceleme yapmaya hiç lüzum yoktur; burada mühim olan gaza gelip gelmemektir.
- çürütülesi sav. örneğin ben hayatımda hiç basketbol oynamadıysam ve potaya hiç şut çekmediysem, henüz hiç şut kaçırmamışım demektir. larry bird bile onca yüksek isabetlilik oranına rağmen şut kaçırmışsa ondan daha başarısız değilimdir.
- bu sava göre, hiç tabak kırmamış birisi yüzde yüz başarısızdır. fakat tabak kırmak olumsuz bir davranış olarak algılandığından, bu durum olumlu algılanacak ve söz konusu kişi takdir edilecektir. hiç başarısızlığınız yüzünden takdir gördünüz mü?
bu sav, başarısızlığın ne olduğu göze alınarak söylenmelidir.
- başarabileceğim dediğin şeyde başarabilirsin, ancak başaramayacağım dediğin şeyde haklısındır.
- başlamak bitirmenin yarısıdır sözünden yola çıkarsak denemenin de başarının yüzde ellisini getireceğini düşündüren söz..
- (bkz: bakir erkeklere duyurulur)
- denemediğin bir şeyde başarı şansın yüzde sıfırdır olarak değiştirilmesi gereken önerme.
|