nevin sen gibi albümünde yer alan en iyi parçalarından biri...
söz-müzik:nev
dem
öyle bir dem ki ruhum
hiç olayım derken meğer hep olmuşum
kelam edip dertleşip nağmelerle
sana da sebep olmuşum
bu dem
var git sor halin nedir?
ben olayım derken meğer sen olmuşum
derdi canım söyleyip gezerken
sana da sebep olmuşum
bu dem
"ney icrasında en kaba seslere "dem" yada "dem üfleme" denir. ayrıca dem olgunluğu da ifade etmektedir ki eski hocalar dem sesleri olgunlaştıktan sonra meşke başlarlarmış. dolayısıyla "dem üflemek" neyzenler arasında bir olgunluk olarak kabul edilmiştir."
1. çayda olması gereken şey. olmazsa çayı içilmez kılan şey.
2. almanca'da "der" artikelinin -yamuşmuyorsam- "belirtme" halinde aldığı şekildir.
misal;
"ich* will* dem baum*". [almanca alalı 6 seneyi geçti, mazur görünüz.]
edit: chrystal adlı arkadaşımızın uyarısı ile belirtmek isterim ki; akkusativ, dativ, yönelme, bir de wollen dativ almıyor. bu sebeple ağaca istiyorum gibi bir sonuç çıkmış ortaya sanırım.
yukarıdaki editten bi skim anlamama ihtimaliniz oldukça yüksektir, zira ben de chrystal'in mesajından bi skim anlamadım, sonuç olarak anladığım şey ise cümlenin yanlış olduğu idi. yani anlatmaya çalıştığım şey "der baum -> dem baum" oluyor. hah.
chrystal'e teşekkürlerimi iletirim buradan.
edit-2: baktım olacak gibi değil, en iyisi chrystal'in mesajını aynen buraya yapıştırayım dedim;
>>> -chrystal- kendimi ifade edememişim demek ki :)
1) belirtme/işaret etme ismin akkusativ hali demekti bildiğim kadarıyla. yani türkçe deki -i hali
2) ama dem dativ artikelidir. ve yönlenme bildirir. ismin -e hali'dir.
3) wollen ile beraber bildiğim kadarıyla dativ kullanılmaz. wollen ile beraber kullanılan kelimeler akkusativ halde olur. ich will den baum olabilirliği daha yüksek bir cümle. tam olabilir diyemiyorum çünkü daha önce ağaç isteyen bir cümle ile karşılaşmamaıştım. ama mesela ağacın altında derken ağacı dativ olarak kullanabilirsiniz. 'unter dem baum' gibi.
not: umarım bu sefer daha anlaşılabilir olmuşumdur. :) <<<
not: evet, bi skim hatırlamıyomuşum almanca adına..
öyle ya garip garip yazar oldun..
şimdi bakıp da arkana yine yaz..
bu nasıl birşeydir ki ?
gördün mü bak !
koy masaya ellerini öyle git..
bırak gözlerini burada..
sözlerin sussun..
bunalım tadında.. kahve kıvamında..
garip de'm vardır yine üzerinde..
bırak çıkarma..
yakıştı sana..
kadıköyde rexxten aşağı doğru bayaaa bi indinmiydi sol tarafta kalan basık, havasız duvarlarına herkesin bi şeyler yazdığı nargile cafe. tüm bu kötü durumlara rağman nargilesi iyidir.
vokalisti göktuğ'un dediğine göre bu yıl albüm çıkaracaklarmış ve 2007 yılı dem yılı olacakmış, kendilerine en büyük destek şebnem ferahtan geliyormuş.